Haberler

Araban'da "Tarihi" Vurdumduymazlık

Tarih: 24 Haziran 2008 Kaynak: Gaziantep Kent Haber
Gaziantep''in Araban İlçesi Elif Beldesi ve ilçenin değişik bölgelerindeki tarihi eserlerin ilgisizlikten yok olma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları bildirildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Araban İlçesi Elif Beldesi Belediye Başkanı Cuma Altınbaş, ''Elif Beldesi ve Araban İlçesinin bazı bölgelerinde bulunan çok önemli tarihi eserlerimiz yüz yıllardır tüm dış tahriplere dayanarak günümüze kadar dimdik ayakta kalmayı başarmış. Ancak Roma dönemine ait anıt mezarlar, köprüler ve kiliseler yetkililerin ilgisizliği nedeniyle yok olmak üzere. Bir an önce bu tarihi varlıklarımızın koruma ve güvenlik altına alınması gerekiyor. Çünkü bölgede kaçak kazı çalışmaları yapan tarihi eser kaçakçıları tarihi eserlerin daha da çok tahrip olmasına neden oluyor" dedi.

Altınbaş, Araban'da çok sayıda tarihi eser bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Elif Beldesi, Hisar, Hasanoğlu köylerindeki Roma dönemi anıt mezarlar ve kiliseler ile Gümüşpınar Köyü sınırları içerisinde Sıtma Pınar çayı üzerindeki 5 gözlü Roma köprüsü, Araban Kalesi üzerindeki tarihi cami, Karacaören Köyündeki tarihi ören yerinde çıkan Roma dönemine ait lahit mezar ve mozaikler, Gökçepayam Köyü meydanındaki Roma dönemi lahit mezarlar ve tarihi çeşme yine Beydilli Köyü'ndeki tarihi çeşme, Fırat Nehri kıyısındaki tarihi 6 katlı Gelin Güveyi mağarası, Araban Ovası'nın değişik bölgelerindeki Tunç dönemi höyükler başta olmak üzere Elif Beldesi ve Araban İlçesinin değişik bölgelerindeki tarihi eserlerimiz ilgisizlik nedeniyle birer birer yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı."

En kısa zamanda yetkililerin sahip çıkarak gerekli koruma güvenlik ve restorasyon çalışmaları başlatmalarını isteyen Altınbaş, eğer önlem alınmazsa yakın bir gelecekte bu çok önemli tarihi eserlerden hiçbir iz kalmayacağını söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.