Haberler

Acemhöyük'teki Sarıkaya Sarayı'na Örtü Sistemi

Tarih: 24 Haziran 2008 Kaynak: Merhaba Gazetesi
Aksaray merkeze bağlı Yeşilova beldesi içinde yer alan Acemhöyük ören yerinde bulunan yaklaşık 3 bin 800 yıllık Sarıkaya Sarayı'nın çevre ve doğal etkilerden korunmasını sağlamak için üzerine örtü sistemi yapılması planlanıyor.

Aksaray Valisi Sebati Buyuran, Yeşilova Belediye Başkanı Teyfik Bayraktar ile birlikte Acemhöyük Sarıkaya saray kalıntılarında incelemelerde bulundu. Buyuran, Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlilerinden saray kalıntıları ve yapılması düşünülen örtü sistemi projesi hakkında bilgi aldı.

Uygulanacak proje ile Acemhöyük'teki Sarıkaya Sarayı kalıntılarının yağmur, kar, rüzgar gibi doğal etkenlere karşı koruma altına alınacağını belirten Buyuran, restorasyonla kazılarda çıkan eşyaların kopyalarının yapılarak saray içindeki odalarda sergilenebileceğini söyledi.

Buyuran, Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlilerinden, saray kalıntılarının korunması için hazırlanan projeye AB fonlarından kaynak sağlanabileceğini belirterek, bu konuda çalışma yapmalarını istedi.

Acemhöyük'de Prof.Dr. Nimet Özgüç başkanlığında 1962 yılında başlanan kazılar 1988 yılına kadar aralıklarla sürdürüldü. 1989 yılından bu yana Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya ve Ön Asya Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aliye Öztan tarafından yürütülen kazı çalışmalarında Asur ticaret kolonileri çağında MÖ 1840-1700 yıllarında, taş, ahşap ve kerpiç kullanılarak inşa edilen sarayın 50 odası açığa çıkarıldı. Sarıkaya ve Hatipler Sarayı ile evlerden oluşan höyükte kazı çalışmaları sonucunda müzeye 819 eser kazandırıldı.

Döneminin özelliklerini en güzel şekliyle anlatan eserler arasında, pişmiş topraktan riton, testi, kapaklı vazo, ağırşak, damga mühür ve aplikleri, taştan el baltası, fayanstan ve pişmiş topraktan hayvan figürleri, kaya kristalinden objeler ile gümüş ingot grubu, altından küçük buluntular ve bronz iğneler yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.