Haberler

İstanbul’da çöpler fabrika yakıtına dönüşüyor…

Tarih: 24 Haziran 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İSTAÇ Yakıt Üretim Tesisleri ile Çevre Laboratuarı’nı hizmete alan Başkan Topbaş, “İstanbulluların sağlığı bizim için her şeyden önemli. Bu tesisle günde bin ton atık geri kazanılarak fabrika yakıtına dönüşüyor, plastikler de işlenerek çevreye zararsız, ekonomik değeri yüksek hale getiriliyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İSTAÇ A.ş. ile TÜBİTAK işbirliğiyle yapılan Kemerburgaz Yakıt Üretim Tesisleri ile Çevre Laboratuarı düzenlenen törenle hizmete alındı. Törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül’ün yanı sıra, Eyüp Kaymakamı Salih Karabulut, TÜBİTAK Proje Sorumlusu Doç. Dr. Tarık Baykara ile vatandaşlar da yer aldı.

“Geri Dönüşümlü Plastik Atıkların Granüle Dönüştürülmesi ve Geri Dönüştürülemeyen Diğer Atıkların Çimento Fabrikalarında Ek Yakıt Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması” konulu TÜBİTAK projesi kapsamında 3 bin 100 metrekarelik alana kurulan tesis, 20-25 ton / saat sahip ve maliyeti 3.5 milyon YTL. Tamamen İSTAÇ mühendisleri tarafından dizayn edilerek kurulan tesisle atıkların bir kısmı çimento fabrikasında kullanılan yakıta dönüştürülüyor, geri kalanı da daha çevre dostu bir yöntemle bertaraf ediliyor ya da nihai ürün olarak ekonomiye kazandırılıyor. Tesis sayesinde depolama alanlarına gönderilen atık miktarı azaldı, nakliye ve depolama masraflarından tasarruf sağlandı, böylece depolama alanlarının ömrü uzatıldı.

Plastik atıkların ekonomik değerinin arttırılması amacıyla 1400 metrekarelik bir alana kurulan ve 5 ton günlük kapasiteye sahip Granül Tesisi’nde de atık plastikler; temizleme, kırma, öğütme ve eritme aşamalarından sonra granül haline getiriliyor. 1 milyon YTL’ye kurulan tesiste, elde edilen granülden plastik çöp konteynırı, çöp poşeti, yol döşemesi, saksı, askılık gibi eşyalar üretiliyor. Açılışı yapılan Çevre Laboratuarı’nda ise, çöp sızıntı suyu analizleri, üretilen kompostun rutin analizleri ve çevre yönetmeliklerinde öngürülen tehlikeli atık, katı atık, toprak kirliliği ve su kirliliği gibi analizler yapılıyor.

2023 hedefi bütün çöplerin ekonomiye kazandırılması…
Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyadaki doğal kaynakların hızla daraldığını ve kirliliğin had safhada bulunduğunu belirterek, insanoğlunun yaşam alanlarının daralması ve hava, su ve toprak gibi kaynakların kirlenmesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Mevsimler değiştiğini ve ekolojik kıyametten bahsedildiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Teknolojik gelişmesine paralel olarak maalesef paralel çevre kirliliği de artıyor. Şehirlerin hızlı bir şeklide göç alması ve doğal kaynakların yüzde 75’inin şehirlerde tüketilmesi, şehirlerin ve çevrenin de aynı oranda kirlenmesine sebep oluyor. Bu şehirleri kirleten insanlar olarak temizleme sorumluluğunu da üzerimizde taşıyoruz. Bu sıkıntıyı ortaya biz çıkartıyorsak, şehirde yaşayan her birey çok iyi çevreci olmak zorundadır” dedi.

İstanbul’da günlük toplanan 14 bin ton çöpün depolama alanlarına yönlendirilmesinin ve bertaraf edilmesinin çok ciddi bir maliyet oluşturduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, “Çöpü geri dönüştürebildiğimiz ölçekte ekonomiye katkısının büyük olması söz konusu. İstanbulluların sağlığı bizim için her şeyden önemli. Bu tesisle günde bin ton atık geri kazanılarak fabrika yakıtına dönüşüyor, plastikler de işlenerek çevreye zararsız, ekonomik değeri yüksek hale getiriliyor. Hedefimiz 2023’te İstanbul’un tüm çöplerini enerji ve gübre haline getirerek vahşi çöp depolamayı tamamen bitirmek” diye konuştu.

Türkiye’deki mutfak kültürü nedeniyle çöplerin yerinde ayrıştırılmasının çok kolay olmamasına rağmen, İstanbul’daki 20 ilçede bu alanda pilot uygulama başlattıklarını anlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çöplerin mümkün mertebe yerinde ayrıştırılarak milli servet olarak ekonomiye geri kazandırılmasından yanayız. Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde çok doğru bir adımla kurulan İSTAÇ şirketimiz, bugün ileri teknolojiyi kullanarak bir farklı noktaya geldi. Şirketimizin tesisleri dünya standartlarının üzerinde ve yurtdışından incelenmeye geliyorlar. Bugün İstanbul’un temizliğinden dış dünya basını da bahsediyor ve şehrimizin New York’tan daha temiz olduğu söyleniyor. Bu şehirde vahşi çöp depolamadan dolayı neler yaşandığını, kaç yurttaşımızın hayatını kaybettiğini biliyoruz. Grizu patlamaları gibi patlamaların yaşandığı, çöp yığınlarından geçilmeyen İstanbul’u biliyoruz. Şimdi hepsi birer laboratuar gibi çöp toplama ve geri kazanım tesislerine sahibiz. Artık çöp konusunda şehrimize ekonomik faydalar sağlayacak adımlar atıyoruz.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.