Haberler

Santrala Karşı Örgütlendiler

Tarih: 26 Haziran 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Miraç Öztürk Samsun
Samsun’un Çarşamba İlçesi Durusu Köyü’ne kurulmak istenen doğalgaz dönüşümlü termik santrala karşı çıkan köylüler, toplantılar düzenlemeye devam ediyor. Doğalgaz ya da kömür ile çalışan termik santral istemediklerini kaydeden köylüler, Durusu haricinde Çarşamba Ovası’nı tehlikeye sokacak tüm santral girişimlerine karşı olduklarını söyledi.

Santrala Karşı On Bin İmza

Geçtiğimiz günlerde Durusu Köyü’nde yapılan toplantıda konuşan Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Veysel Oduncu, Durusu’ya kurulması düşünülen santralın tüm Samsun’u etkileyeceğini kaydetti. Oduncu, “Daha önce 146 muhtar ve 10 bin vatandaşımızın imzasıyla termik santral istemediğimizi bildirdik. ‘Temiz bir toplum, tarım ovası istiyoruz’ dedik. Milletvekilleriyle bu konuyu görüştük. Onlar da, ‘Eğer zararı varsa biz izin vermeyiz’ dediler. Biz vekillerimize inandık geldik” dedi.

Köylüler Eylem Kararı Aldı
Oduncu’nun milletvekilleriyle görüştüklerini söylemeleri üzerine bazı köylüler tepki göstererek, “Neden vekillerden bir tanesi buraya gelip de bize bilgi vermiyor? Onları biz seçmedik mi?”dedi. Çarşamba Ovası’nın tüm Türkiye’ye bakacak kapasitede olduğunu kaydeden köylülerden bazıları ise, “Enerji Bakanı madem ki istiyor gitsin bunları kendi memleketine kursun. Çarşamba Ovası tüm ülkeye bakıyor” diye tepki gösterdi.

Tartışmaların ardından bir dizi eylem kararı alan köylüler, önümüzdeki günlerde Çarşamba Meydanı’nda bir buluşma yapmayı kararlaştırdı. Köylüler, gazetelere ilan vererek ve duyurular yaparak Çarşamba Meydanı’na vekilleri çağıracaklarını, gelenlere dertlerini anlatacakları gelmeyenlere ise tepkilerini gösterecekleri bir eyleme imza atacaklarını kaydetti.

Dernek Kurdular
Ayrıca, Durusu Köyü köylüleri ve çevrede bulunan diğer köylerde yaşayanlar termik santral yapma girişimlerinin ardından kendilerini daha iyi ifade etmek ve örgütlü bir konumda olmak için “Çarşamba Ovası’nı ve Tabiatı Koruma Derneği” adı altında bir dernek kurdu. Köylüler arasında üye çalışmalarının başladığı derneğin, Çarşamba’da yapılacak olan eyleme de önemli ölçüde katkı sunmak için çalışmalara başladığı bildirildi.

Santralcıya tarla yok
Çarşamba Durusu İçme Suyu Birliği’ne bağlı 28 köyün sakinleri, bölgeye kurulması düşünülen 3 termik santrala arazi satmama kararı aldı. Arazilerin mevcut değerlerinin üserinde para tekliflerinin olduğunu kaydeden köylüler, termik santrala karşı olduklarını ve topraklarını sağlıklı bir çevrede yaşamak için hiçbir şekilde satmayı düşünmediklerini dile getirdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.