Haberler

İspanyollar Türkiye'de iki çimento fabrikası kuracak

Tarih: 26 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Hüseyin Sümer
50 işadamıyla birlikte İspanya'ya çıkarma yapan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, heyetlerle yaptığı görüşmede İspanyalı işadamlarını Türkiye'de yatırıma çağırıyor.

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi devam ediyor. İspanya'nın önde gelen şirketlerinden Essentium, toplam 400 milyon Euro'luk yatırımla Bilecik ve Osmaniye'de çimento fabrikası kuracak.

Fabrikaların 2011 yılında üretime başlaması hedefleniyor. Osmaniye'de kurulacak tesis Ortadoğu, Bilecik'teki ise Rusya ve iç pazara mal satacak. İşadamlarıyla birlikte gittiği İspanya'da Essentium yetkililerinden yatırımla ilgili bilgi alan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, fabrikada üretilecek çimentoya Bahreynlilerin şimdiden talip olduğunu söyledi.

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Tüzmen, 50'ye yakın işadamının bulunduğu heyetle birlikte Türkiye'yle ticaret hacmini geliştirmek için çalışmalar yapan İspanya'ya gitti. Heyetin ilk durağı İspanya Ulusal Müteahhitler Birliği (SEOPAN)'ydi. Birlik Başkanı David Taguas ile görüşen Tüzmen, İspanyol müteahhitleri Türkiye'ye davet ederek, inşaat sektöründe Türkiye-İspanya arasında işbirliği yapmak istediklerini belirtti. Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firmasından 21'inin Türk olduğunu hatırlatan Tüzmen, Balkanlar, Basra Körfezi ve Kafkaslar gibi bölgelerde İspanya ile ortak iş yapmak istediklerini dile getirdi. Tüzmen, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de 40 milyar dolarlık müteahhitlik, 120 milyar dolarlık enerji yatırımlarını içeren bir çalışma alanı olacağına dikkat çekerek, "Otoyollar, santraller, yenilenebilir enerji, alternatif enerji yatırımları var. Yani ülkemizin içinde de, etrafındaki ülkelerde de işbirliği yapılacak çok alan var." dedi. Mortgage krizi gibi etkenlerin müteahhitleri zor duruma soktuğunu belirten Birlik Başkanı Taguas ise Kuzey Afrika'da ve Güney Amerika'da Türkiye ile çalışabileceklerini dile getirdi. Bu arada Bakan Tüzmen, SEOPAN Başkanı Taguas'a, İspanyol müteahhitlik firmalarının aldığı 12 milyar Euro'luk Panama Kanalı'nın genişletilmesi projesinde Türk müteahhitlerinin de yer almasının faydalı olabileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'ye çimento fabrikası yatırımı için girişimlerde bulunan İspanyol Essentium şirketinin yetkilileriyle de görüştü. Essentium Grup'un CEO'su Eugema Hernandez, yaptığı açıklamada Bilecik ve Osmaniye'de faaliyet gösteren Universal Çimento şirketini satın aldıklarını, bu iki ilde 400 milyon Euro'luk yatırımla iki büyük çimento fabrikası kuracaklarını söyledi. Türkiye'ye en büyük yatırım yapan İspanyol firması olmayı hedeflediklerini söyleyen Hernandez, bu yıl içinde inşaatlarına başlanacak fabrikaların iki yıl içinde hazır hale getirilerek 2011 yılında üretime başlanacağını kaydetti. Türkiye'nin dünyada yükselmekte olan 10 büyük ekonomiden biri olduğunu belirten Hernandez, "Türkiye'nin dinamik ekonomisi ve coğrafi konumu nedeniyle kuracağımız fabrikalar büyük bir potansiyele sahip olacak. Türkiye'nin yanı sıra Rusya ve Irak'taki çimento tüketimini de dikkate alıyoruz." dedi. Essentium, Türkiye'de kuracağı 2 fabrikada yılda toplam 4 milyon ton çimento üretilmesini ve bunun büyük oranının Türkiye'de tüketilmesini planlıyor. Şirket, Türkiye'de çimento sektörü dışında enerji başta olmak üzere başka sektörlere de dönük yatırım planları yapıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.