Haberler

Butto'nun eşi gizlice geldi yatırım fırsatı görüşecek

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Seçkin Ürey
Öldürülen eski Pakistan Başbakanı Butto'nun kocası Zerdari, gizlice Türkiye'ye geldi. Daha önce kamu ihalelerinde yolsuzlukla suçlanan Zerdari, ülkesindeki inşaat ve enerji projelerini görüşecek.

Sürgünden döndükten kısa bir süre sonra 27 Aralık 2007'de bombalı suikasta kurban giden eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari gizli tutulan bir programla Türkiye'ye geldi. Eşinin ölümünden sonra oğlu Bilavel ile birlikte şubat ayında yapılan seçimlerden birinci çıkan Pakistan Halk Partisi'nin Eş Başkanı olan Zerdari, Ankara'da çeşitli temaslar gerçekleştiriyor. Zerdari, yarın da İstanbul'da olacak. İstanbul'da da iş çevreleriyle dar kapsamlı bir toplantı yapacak olan Zerdari'nin özellikle enerji ve büyük inşaat projeleriyle ilgili yatırım imkanlarını anlatacağı belirtiliyor. Özel davetle yapılacak toplantıda, Zerdari'nin Pakistan'daki son siyasi gelişmeler ışığında yatırımcı güvenini tazeleyecek bilgiler vermesi bekleniyor. Zerdari'nin Türkiye ziyaretinin gizli tutulmasının nedeni olarak aldığı suikast tehditleri gösterildi.

Geçmişte kamu ihalelerinden komisyon aldığı iddiasıyla yagılanan ve hüküm giymeden hapis yatan Zerdari'ye kendi kamuoyunda 'Baş yüzde 10' lakabı takıldı. Benazir Butto, 1988 ve 1993'te seçimleri kazanarak iktidara geldi. Ancak, iki başbakanlığı da yolsuz iddialarıyla düşürüldü.

Lakabı, "bay yüzde10"
İddiaların merkez noktasında ise Zerdari yer aldı. Zerdari, yolsuzluk suçlamasıyla ilk önce 1990'dan 1993'e kadar hapis yattı. 1993'te serbest bırakılan Zerdari, eşi Butto'nun ikinci başbakanlığı sırasında Yatırım Bakanı oldu. Bu dönemde 'Bay Yüzde 10' lakabını alan Zerdari, 1996'da ihalelerde yolsuzluk ve İsviçre bankalarında milyar doları aşan serveti olduğu iddiasıyla tutuklandı. Aynı zamanda kayınbiraderine suikast düzenleme suçlamasıyla da karşı karşıya kalan Zerdari, 2004'te kadar hapiste kaldı. 2004'te sürgüne gitmesi şartıyla serbest bırakılan Zerdari, yine yolsuzluk suçlamaları nedeniyle sürgüne gönderilen eşi Butto ve ailesinin yanına gitti.

ABD'den yedi yılda 6 milyar $ aldılar
EL Kaide'ye karşı verilen mücadelede 11 Eylül 2001'den beri ABD'den 6 milyar dolar yardım alan Pakistan, fonların hedefi oldu. Buna karşılık ülke, enerji ve gıda fiyatları nedeniyle zorda. Geçenlerde Suudi Arabistan'dan 2 milyar dolarlık ham petrol borcunun vadesini ertelemesini isteyen Pakistan hükümeti, Suudilere gıda ekimi yapabilmeleri için tarım arazisi kiralamayı teklif etti. Türklerin ülkede enerji ve yol inşaatı konularında yatırımı var.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.