Haberler

İstanbul’un tarlasına 10 günde 20 ton atık

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Serhat Oğuz
‘İstanbul’un tarlası’ olarak anılan Adapazarı’nın Yazlık beldesindeki tehlikeli atıkların Tuzla tersaneler bölgesinden 10 günde ve 4-5 seferde getirildiği, iz bırakmamak için de şoförler tarafından yakıldığı belirlendi.

Halk arasında “İstanbul’un tarlası” olarak anılan Adapazarı’nın Yazlık beldesine bırakılan ve Tuzla tersaneler bölgesinden getirildiği tespit edilen atıkların tehlikeli nitelikte olduğu belirlendi. 20 tonu aşkın atığın 10 gün içinde ve 4-5 seferde araziye bırakıldığı ve atıkların kamyon şoförleri tarafından delil bırakmamak için özellikle yakıldığı tespit edildi.

Adapazarı Çevre Orman İl Müdürü Nurettin Taş, atıklardan çıkan belgelere dayanarak önceki akşam Tuzla tersaneler bölgesinde inceleme yaptı. Henüz net bilgilere ulaşamadıklarını belirten Taş, atıkların tehlikeli nitelikte olduğunu, kesin tespitlerin İzmit Atıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş.’de (İZAYDAŞ) yapılacak analizle ortaya çıkacağını söyledi.

Başkan’ın sözleri
Yazlık Belediye Başkanı Hasan Çalışır, 700 bin dönüm tarım arasizisinde mısır, domates ve her türlü tarım ürününün yetiştirdiği beldenin İstanbul’un gıda ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını, bu atıkların tarlalara yakın bir alana bırakılmasından büyük bir üzüntü duyduklarını belirterek, daha fazla atık bırakılmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Çalışır, tersanelerden geldiği tespit edilen atıkların Adapazarı’ndan İstanbul’a yük taşıyan kamyon şoförleri tarafından bırakıldığını tahmin ettiklerini belirterek, “Getiren kişinin çok bilinçli olarak bunu yapacağını zannetmiyorum. İstanbul’a mal götürmeye gittiğinde boş döndükleri için bu atıkları para karşılığı getirmiş olmalılar” diye konuştu.

Atıklar hâlâ yanıyor
Yazlık beldesinde özel bir şirketin mandıra kurmayı planladığı arazi üzerine bırakılan atıklar, içindeki kimyasal maddeler nedeniyle günlerdir yanmaya devam ediyor. Atıklar içinde tehlikeli madde muhafaza edilen variller, atıkların tersaneden geldiğini kanıtlayan gemi halatı parçaları, zımpara taşları ve işçi kıyafetleri dikkat çekiyor.
Atıklar bugün Adapazarı Çevre Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından incelenmesi ve bertaraf edilmesi amacıyla İZAYDAŞ’a gönderilecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.