Haberler

Park değil Çöplük

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Mahmut Lıcalı
Cumhuriyetin 50. yılı anısına 35 yıl önce kurulan 50. Yıl Parkı, Anakent Belediyesi'nin yıllardır parka sahip çıkmaması nedeniyle alkol ve madde bağımlılarının evi haline geldi. Yaz ayları ile birlikte parkta yaşanan asayiş sorunlarının artması, bölge halkının tedirginliğini ikiye katladı. Ankara'ya hakim bir tepede bulunan, dört bir yanında ilköğretim okulları, çevresinde ise çok sayıda yerleşim alanı bulunmasına karşın 50. Yıl Parkı'nda bir tek güvenlik görevlisi dahi bulunmuyor. Anakent Belediyesi'nin sorumluluğunda bulunan park, 6-7 yıldır kaderine terk edildiği için pislik yuvasına dönüşürken, 6 farklı mahallenin sınırları içinde yer alan park bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. 50. Yıl Parkı'nın her iki girişinde bulunan ve araç trafiğini engellemek amacıyla yapılan bariyerler kırılmış durumda. Parkın içi yasak olmasına karşın araçlarla dolu. Üstelik araç yoğunluğunun gece geç saatlere kadar sürmesi dikkat çekiyor. Parkta yol olmayan alanlara araçlar girip çıkıyor. 50. Yıl Parkı'nın yeşil dokusu bakımsızlık nedeniyle yıllar içinde sararırken, çimenlik alanların tamamen kuruduğu gözleniyor. Birçok ağaçın ise dalları kesilmiş ya da gövdesine zarar verilmiş. Parkın içindeki bazı ağaçların kökünden kesildiği gözlenirken, bazı ağaçların ise tamamen kuruduğu görülüyor.

Parkın içindeki yollarda ve parkın bazı bölgelerinde bulunan aydınlatma direklerinin taş ya da ateşli silah ile kırılarak kullanılamaz hale gelmesi, parkın geceleri kapkaranlık olmasına neden oluyor. Karanlık nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşlar geceleri dışarı çıkmaya korkuyor. Parkı işgal eden bağımlıların zaman zaman silah ile ateş ettiği belirtilirken, bu durum çevre sakinlerinin tedirginliğini ikiye katlıyor.

Parkın yok olan yeşil dokusu yerine yerlerde kırık içki şişeleri, kuruyemiş kabukları, plastik çöpler ve izmaritten oluşan çöpler bulunuyor. Yıllar önce parkın çeşitli bölgelerine takılan çok sayıdaki çöp kovaları ise tamamen paramparça edilmiş. Çöp kovalarını ateş yakmak için kullananların yanı sıra, kovaları hedef alarak silah ile ateş edenler de bulunuyor. Araçlarıyla parka gelenlerin birçoğu yüksek seste müzik dinleyerek ve içki şişelerini kırarak, çevrede gürültü kirliliği de yaratıyor. 50. Yıl Parkı'nın içinde bulunan tuvaletler kullanılamaz haldeyken, parktaki alkol ve madde bağımlıları tuvalet ihtiyaçlarını parkın her yerinde gideriyor.

Atatürk silüeti de parçalanmış
Parkın içindeki ışıklandırma sistemi ile kurulan Atatürk silüeti de paramparça edilmiş. Atatürk silüetini oluşturan lambaların kırıldığı gözlenirken, silüeti bir arada tutan tellerin büyük bir bölümünün de kesilmesi dikkat çekiyor. Atatürk silüetinin altında bulunan banklar ise ateş yakılarak kullanılamaz hale gelmiş durumda.

Anakent parkı unuttu
Eşsiz bir manzaraya sahip ve oldukça geniş bir alana kurulu olan 50. Yıl Parkı, Anakent Belediyesi'nin umursamazlığı yüzünden bugün halkın değil, alkol ve madde bağımlılarının kullanımında bulunuyor. Anakent Belediyesi'nin sorumluluğunda bulunan parkta bugüne kadar sorunun çözülmesi yönünde bir adım atılmadı. Bölge halkı yıllardır 50. Yıl Parkı'nda yaşanan olumsuzlukları kerelerce şikayet etmelerin karşın herhangi bir sonuç alamadıklarını belirtiyor. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle parktaki sorunların katlanarak arttığına dikkat çekiliyor. Anakent Belediyesi tarafından düzenlenen "50. Yıl Parkı ve Şehitler Anıtı Kompleksi Proje Yarışması" nın 16 Aralık 2002 yılında sonuçlanmasına karşın, proje kapsamında 6 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı. Projenin yaşama geçirilmemesinin yanı sıra, Anakent Belediyesi, parkta bulunan az sayıdaki güvenlik görevlisini de geri çekti. Anfa Güvenlik Şirketi'ne bağlı olan güvenlik görevlilerinin kaldırılması ise zaten birçok asayiş sorunu yaşanan parktaki sorunların ikiye katlanmasına neden oldu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.