Haberler

Yeşilırmak'ın suyu başkentten izlenecek

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
Ankara ve Hitit üniversitelerince hazırlanan sistemle Yeşilırmak’ın su kalitesi Ankara’dan izlenecek. Sistem istasyonlarda, sıcaklık, Ph ve iletkenlik gibi değerleri ölçerek kaydediyor.

Ankara ve Hitit üniversitelerinin araştırmacıları, hazırladıkları "Merkezi Gerçek Zamanlı Nehir Su Kalitesi İzleme Sistemi" ile Yeşilırmak’ın su kalitesini Ankara’dan izleyecekler.

Sistem, istasyonlarda, debi, sıcaklık, Ph ve iletkenlik gibi değerleri ölçerek, verileri bilgisayarlara kaydediyor.

Ankara’daki "Yeşilırmak İzleme Merkezi"ne gönderilen bu değerlerde sapmalar olursa sistem, yöneticilere alarm sinyalleri gönderiyor. Proje yürütücüsü Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Berber, projeyi anlattı.

Çevre sorunlarının bir kısmının yüzey sularının kirlenmesinden kaynaklandığını ifade eden Berber, nehirlerin kirlenmesinin ekolojik dengeyi bozduğunu, endüstriyel ve tarımsal gelişmeyi ve insan yaşamını doğrudan etkilediğini kaydetti.

Berber, nehir havzalarında su kalitesinin izlenerek kontrol altına alınmasının günün önemli ihtiyaçlarından biri haline geldiğini söyledi.

Bu hedefe yönelik, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile yürüttükleri projeyle "Merkezi Gerçek Zamanlı Nehir Su Kalitesi İzleme Sistemi" kurduklarını bildiren Berber, TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Programı’nın desteklediği, Çevre ve Orman Bakanlığının müşteri kurum olarak yer aldığı proje çalışmalarına, Amasya Valiliğinin yanı sıra yerel yönetimler ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün destek verdiğini söyledi.

Berber, Ankara Üniversitesi bünyesinde bugün açılacak Yeşilırmak İzleme Merkezi ile yüzey sularının korunması, kamuoyunun nehir su kalitesi hakkında bilgilendirilmesi ve nehir su kalitesi izleme sistemlerinin kurulması için Hitit Üniversitesi ile birlikte öncü rol oynayacaklarını söyledi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.