Haberler

Valilik suyu takibe aldı

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır
Belli dönemlerde yapılacak ölçümlerden elde edilecek arsenik sonuçlarının halka duyurulacağını söyleyen Cahit Kıraç, "Bundan böyle herşey düzen içinde olacak" dedi.

İzmir'de gündeme damgasını vuran "arsenikli su" tartışması hızla sürerken, İzmir Valiliği de harekete geçti. Vali Cahit Kıraç, konunun gündeme gelmesi üzerine İzmir Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve İZSU laboratuvarlarında yapılan tahliller sonucu Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve Bornova'dan alınan bazı su numunelerinde, arsenik miktarının eşik değerin üzerinde olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Talimat verildi
Büyükşehir Belediyesi'ne yüksek çıkan arsenik değerleriyle ilgili gerekli tedbirlerin alınması konusunu bildirdiklerini ifade eden Kıraç, şehir içme ve kullanma suyu analizlerinin, Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü'nce uygun periyotlarla yapılması için gerekli talimatların da verildiğini söyledi. Kıraç, "Elde edilecek tahlil sonuçları, düzenli aralıklarla gereği için Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ve kamuoyunun bilgisine sunulacaktır" dedi.

Harita istendi
Konuyla ilgili dün yazılı bir açıklama yapan Kıraç, İzmir'in içme ve kullanma suyunda arsenik değerlerinin yüksek olduğuna dair kamuoyunda yaygın bir gündem oluşması üzerine, İl Sağlık Müdürlüğü'nce (HıfzıSsıhha Enstitüsü) tahliller yaptırıldığını söyledi. Kıraç, "Tahliller sonucu ilimizdeki bazı bölgelerdeki içme suyu numunelerinde arsenik değerlerinin yüksek olduğu tespiti üzerine, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan su dağıtım şebeke haritası istenilerek, düzenli ölçümler yapılacağı ifade edilmiştir" dedi.

3 sene yürürlükte
Sağlık Bakanlığı'nca İzmir'deki tüm belediyelere gönderilen, 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' gereği, İzmir'deki belediyelerden içme ve kullanma sularının kimyasal ve fiziksel analizi olarak 21 parametreden oluşan ölçüm değerleri istendiğini belirten Kıraç, "Yönetmeliğin 17 Şubat 2005 tarihinden itibaren 3 yıl süre ile yürürlükte olacağı ifade edilerek, arsenik değerlerini de içeren tahlil neticeleri istenmiştir. Yönetmelikte tanınan süre 17 Şubat 2008 tarihine kadar arsenik değerlerinin yüksek olduğuna dair bir bildirim olmadığı gibi, herhangi bir süre uzatma talebi de Valiliğimize ulaşmamıştır" dedi.

Numuneler alındı
Son olarak 20-21 Haziran tarihlerinde Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Mektebi, İZSU Genel Müdürlüğü, Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü uzmanlarından oluşan dört ekip ile İzmir metropol ilçelerinin baraj, kuyu, pompa istasyonu ve musluk sularından 50 farklı noktadan numuneler alındığını belirten Kıraç, bunların İzmir Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU laboratuvarlarında tahlil edildiğini söyledi.

Talep geldi
Analiz sonuçlarına göre Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve Bornova'dan alınan bazı numunelerde, sudaki arsenik miktarının yönetmelikte belirtilen eşik değerin üzerinde olduğunun tespit edildiğini açıklayan Kıraç, bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 20 Haziran tarihli yazısı ile anılan yönetmeliğin 12. maddesi uyarınca ek süre verilmesi talebinin Valiliğe ulaştırıldığı bildirildi. Kıraç, bu talebin değerlendirilmek üzere Sağlık Bakanlığı'na gönderildiğini dile getirdi.

Analizler için gerekli talimatlar verildi
Arsenik miktarının yönetmelikte belirtilen değerlerin üstünde çıkan kaynaklarla ilgili olarak, Valiliğin değişik tarih ve sayılı yazıları ile gerekli ve yeterli tedbirlerin alınması hususunun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bildirildiğini dile getiren İzmir Valisi Cahit Kıraç, şöyle devam etti: "İlimiz şehir içme ve kullanma suyu analizlerinin, Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü'nce uygun periyotlarla yapılması için gerekli talimatlar verilmiştir. Elde edilecek tahlil sonuçları, düzenli aralıklarla gereği için Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ve kamuoyunun bilgisine sunulacaktır."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.