Haberler

Alternatif enerji devrede

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Şebnem Bursalı
Günlük siyasi çekişmeler ve tartışmalar arasında Türkiye, çok önemli gündem konularını konuşmak ve çözüm alternatiflerini ortaya koymaktan çok uzak duruyor maalesef. Bunların başında da "Enerji" konusu geliyor. Enerjiyle ilgili "Kurtuluş Savaşı veriyoruz" sözlerini ben çok ciddiye alıyorum. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in bu sözlerini, bu ülkede yaşayan herkesin de dikkate alması gerektiğini düşünüyorum. Nitekim dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) özel gündeminde de enerji konuşuldu. Yeraltı ve yer üstündeki tüm enerji kaynaklarının hem değerlendirilmesi hem de kullanımı-miktarı, yani nicelik ve nitelik bakımından tehlike sinyalleri verdiği belki çok gür sesle konuşulmuyor ama; işin uzmanlarına kulak verdiğinizde duyduklarınız, inanın uykularınızı kaçıracak boyutta.

Bu satırların yazarı olarak ben, yıllardır alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesini savunuyorum. Bunu, fırsat buldukça ve yeri geldikçe sebepleriyle ve hatta sonuçlarıyla işlemeye çalışıyorum. Bu konuyla ilgili devlet veya özel sektörden gelen her yatırımı da sonuna kadar desteklemeyi, bir vatandaşlık görevi biliyorum. Bugün, Enerji Bakanı Güler ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş ile birlikte rüzgar enerjisiyle ilgili çok önemli bir santral açılışı için İzmir ve Manisa'da olacağız.

Polat Enerji ile Demirer Enerji'nin, İzmir, Manisa ve Balıkesir'de yapımı tamamlanan rüzgar santralının açılışına tanıklık edeceğiz. Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ile Demirer Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Önder Demirer ve Yardımcısı Erol Demirer de bu gurur gününde ev sahipliği yapacaklar. "Ege'nin rüzgar enerjisi potansiyelini harekete geçirmekte kararlıyız" diyen Bakan Güler, bölgenin en büyük rüzgar enerji santralının açılışını yapacak. Güler Manisa Sayalar'da Polat Enerji'nin yaptığı rüzgar enerji santralının açılış törenine de katılacak.

Santral atağı
Manisa Sayalar'da deneme amaçlı elektrik üretimine geçen ve Polat Enerji tarafından yapılan Rüzgar Enerji Santralı(RES), 40 milyon euroya mal oldu. 50 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitedeki santral, bölgenin en büyük RES'leri arasında. Polat Enerji'nin Ege'deki RES yatırımları Manisa Sayalar ile sınırlı değil. 15 megavat gücündeki Çanakkale- Gelibolu-Burgaz Santralı'nı iki yıl önce hizmete sokan Polat Enerji, geçtiğimiz yıl, Soma, Balıkesir-Kepsut ve 30 megavat gücünde İzmir-Aliağa-Sevitali santrallarının lisanslarını da EPDK'dan aldı. Başta da söyledik, ertelenemeyen, ötelenemeyen gündem maddeleri vardır. Bunların başında da enerji gelir. Uzun süredir cılız sesle Türkiye için enerji kaynakları konusunda tehlike sinyalleri alındığı ifade ediliyor ama tam olarak kimse tehlikenin farkında değil. Herkes aklını başına alsın ve konunun ciddiyetini algılasın artık. Daha fazla geç olmadan..
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.