Haberler

Deniz, maviden kül rengine döndü

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Ersin Ercan
Çatalağzı Termik Santralı’ndan her gün denize boşaltılan yaklaşık 2 bin 500 ton kül, sahil ve plajlara kadar ulaştı; Zonguldak’ta denizin rengi değişti.

Zonguldak’ta, deniz kenarındaki Çatalağzı Termik Santralı’ndan her gün denize boşaltılan yaklaşık 2 bin 500 ton kül, poyrazla birlikte sahil ve plajlara kadar ulaşarak denizin rengini değiştirdi. Denizin üzerinde yağ tabakası gibi görünen külün içinde denize girenler, yaşanan çevre kirliliğine tepki gösterdi.

Kentin en gözde plajlarından Kapuz plajında, tatilcilerin birçoğu yağ tabakası gibi görünen kül nedeniyle denize girmeyerek güneşlenmekle yetindi. Bazı gençler ile çocuklar, kül tabakasının içinde yüzdü.

Futbol sahası kadar...
Santralın yakınındaki Kilimli beldesinin Belediye Başkanı DP’li Ali Aslankılıç, santraldan boşaltılan ve Kilimli sahilinde bir futbol sahası büyüklüğünde denizi kaplayan kül tabakasının fotoğraflarını çektirerek İl Çevre Müdürlüğü’ne şikâyette bulundu.

Aslankılıç, “Enerjiye de ihtiyacımız var ama bu külün de denize atılmaması için gereken tedbirlerin alınması lazım. Birileri para kazanırken, diğer taraftan kimse insan sağlığı ile oynayamaz. Bu atık kül, poyraz ile birlikte kıyılara kadar geliyor ve orada kalıyor. İnsanlar oralarda denize giriyor. Denizimizin temiz olmasını istiyoruz” dedi.

Kül barajı yapılıyor
Santral yetkilileri, yılda 1 milyar 850 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapılan ve Türkiye’nin elektrik enerjisinin yüzde 1.5’ini karşılaşan santralda taşkömürü atığı olan, ticari değeri bulunmayan, kalorisi düşük kömürlerin ana yakıt olarak kullanıldığını, külün denize boşaltılmaması için yapılan kül barajının inşaatının devam ettiğini belirtti.
Çevre Müdürlüğü yetkilileri, kanun gereği arıtma tesisi inşaatı devam eden tesislere inşaat bitinceye kadar bir yaptırım uygulanamadığını söyledi.

Uzmanlar, denizin üzerindeki kül tabakasının insan sağlığı için tehlike oluşturmadığını ancak güneş ışınlarının ve oksijenin ulaşmasını engelleyerek denizin dibinde balık ve canlı oluşmasını zorlaştırdığını vurguladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.