Haberler

3000 Yıllık Zenginliğin Ucu Göründü

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: Bolunun Sesi
“Hisar Tepesi’nin güney yamacında başlatılan inşaat kazısında gün ışığına çıkan yeni buluntular, MÖ 3000 yıllarına dayanan Bolu tarihi hakkında bildiklerimize katkılar sağlayacak mı? Kazı, bu tepedeki ‘daha önce üstü örtülen’ tarihi dokuyu ortaya çıkarmak için adeta tarihi bir fırsat doğurdu” demiştik.

Sondaj kazılarının ardından yaptığımız bu haberde yer alan temennilerimiz gerçeğe dönüşmeye başladı. Hisar Tepesi’nin güney yamacında başlatılan kurtarma kazısında, antik döneme ait olduğu tahmin edilen meclis binasının kalıntıları ortaya çıkıyor. Müze Müdürü Mustafa Güneş kurtarma kazısının devam edeceğini belirtti.

Hisar Tepesi’nin güney yamacındaki belediye dükkanlarının yıkılmasından sonra bu bölgede Müze Müdürlüğü’nün başlattığı sondaj kazılarında önemli bulgular elde edilmişti. Elde edilen bulgular ışığında burada kurtarma kazıları yapılması için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne izin başvurusu yapılmıştı. Gerekli iznin çıkmasının ardından geçtiğimiz hafta başında kurtarma kazılarına başlandı.

Hisar Tepesi’nin güney yamacında başlatılan kurtarma kazısının ilk 5 gününde antik döneme ait olduğu tahmin edilen meclis binasının kalıntıları ortaya çıkmaya başladı. Müze Müdürü Mustafa Güneş kurtarma kazısının devam edeceğini belirtti.

Bilindiği gibi geçtiğimiz mart ayında Müze Müdürlüğü tarafından 15, 16, 17 ve 18 no.lu parsellerde toplam 113 adet sondaj kazısı yapılmıştı. Sondaj kazılarında ortaya çıkan Osmanlı Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen bir yapıya ait duvar kalıntıları ile Roma Dönemi’ne ait bir yapının mimari kalıntı izleri tespit edilmişti. Bu tespitlerden sonra sondaj çalışmalarına son vererek Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan kurtarma kazısı yapılması için izin aldıklarını belirten Müze Müdür Mustafa Güneş, “Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan ruhsat ile kurtarma kazısını başlattık. Arkeologlardan oluşan ekibimiz ilk planda 5 gündür devam eden kazı çalışmalarımızın sonunda 6 adet oturma sırasına sahip olan Roma dönemine ait bir yapı belirlediler. Söz konusu yapının niteliği henüz tam olarak tespit edilememiştir. Kazı çalışmaları tamamlandığında yapının tümü açığa çıkarılacak ve yapının niteliği belirlenecektir. Ancak mevcut arkeolojik verilere göre bu yapının tiyatro olmadığı, antik dönemde meclis binası olarak inşa edilmiş olabileceğini düşünmekteyiz” şeklinde açıklamada bulundu.

Geçmişte yapılan bazı kazılarda Hisar Tepesi üstünde ve çevresinde eski dönemlere ait birçok kalıntılar çıkmıştı. Geçmişte Bolu’ya gelen seyyahlardan Mortdmann’ın, bugün kurtarma kazısına başlanan alanda Roma Dönemi’ne ait amfitiyatro olabileceğini söylediğini, Bolu tarihi ile ilgilenen uzmanlar ifade ediyor.

Hisar Tepesi’nin, tarihi içinde saklayan bir höyük olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Buranın üzerine ve çevresine hiçbir zaman bina yapılmaması gerekiyordu. Maalesef geçmişteki idarecilerimizde bu tarih bilinci olmadığından, her gelen başkan burayı adeta katletmek için birbiriyle yarışmıştır” diyorlar.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.