Haberler

Tarihi İstanbul Kapı Bakıma Muhtaç

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: Erzurum Gazetesi

Erzurum'un en önemli tarihi mekanlarından biri olan İstanbul Kapı, başıboş kişilerin mekanı haline gelirken, konuyla ilgili duyarsızlık vatandaşın tepkisine yol açıyor. Çöp yığınları ve şişe kırıklarıyla gündeme gelen tarihi İstanbul Kapı konusundaki ilgisizlik tepki topluyor.

Erzurum'un tarihi kapıları da düşmanın istilasına karşı kahramanca direnmesine rağmen, ilgisizlik ve gecekondu yağmasına daha fazla direnemeyip teslim oldu.

Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum için 'dört kapılı şehir' diyor, meşhur 'Beş Şehir'inde. Eski çağlarda ve Ortaçağ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Erzurum'u düşman işgaline karşı koruyan surlar toprak tabyalar ile şehre 4 ana yönden giriş ve çıkışları sağlayan kapılar, tarih boyunca düşman yağmasından korunmasına rağmen, çarpık yapılaşmadan kendisini kurtaramadı. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Erzurum, bünyesinde barındırdığı yüzlerce tarihi mekanın yanında kapılarıyla da tarihe ışık tutuyor. Yıllarca Anadolu'nun uç kumandanlığını yapan Erzurum'da, düşman saldırılarından korunmak amacıyla onlarca kapı yapılmış. Bu kapılar içerisinde en ünlü olan 7 kapıdan, günümüze kalan 3 tanesi ilgisizlik yüzünden yıkılıp yok olmak üzere.

Bakımsızlık ilgisizlik yüzünden şu anda sadece tarihi kalıntı görünümü veren İstanbul Kapı adeta sarhoşların mekanı olmuş durumda. Bu konuda Yakutiye Belediyesi'nin ise hiçbir çalışma yapmaması vatandaşlarında tepkisine neden oluyor.
Konuyla ilgili duyarlılık gösterilmesini bekleyen vatandaşlar, "Tarihimiz elden gidiyor. Hiçbir değerlendirme yapılmadığı gibi adeta sarhoşlar ilgisizlik yüzünden teşvik ediliyor. Yıllara tanıklık etmiş böylesi güzide eserlerin yaşatılması için bizler elimizden gelen gayreti gösteririz. Yeterki bu fedakarlık bizden istensin. Bu eserin yanına park yapılmakla eseri koruyamazlar. Bir zamanlar tavşanlara yataklık edilen bu eser şimdilerde ise ayyaşların mekanı haline getirildi. Bu konuda Kültür Turizm Müdürlüğümüzün de bir çalışma yapmaması bizleri üzüyor. Turizm haftasında afişler asarak turizm canlandırmaya çalışıyorlar. Oysaki böylesi eserler elden gidiyor. bir an önce gereken çalışmalar yapılmalıdır. Erzurum'un en önemli tarihi mekanlarından biri olan İstanbul Kapı, başıboş kişilerin mekanı haline gelirken, konuyla ilgili duyarsızlık vatandaşın tepkisine yol açıyor. Çöp yığınları ve şişe kırıklarıyla gündeme gelen tarihi İstanbul Kapı konusundaki ilgisizlik tepkiyle karşılanıyor. İstanbul kapı Erzurum'un en önemli tarihi mekanları arasında yer alırken, başıboş kişiler burada her türlü olumsuzlukların yaşanmasına neden oluyor. Tarihi bir yer böylesine ilkelliklere sahne olmamalıdır. Özellikle akşam saatlerinde bu mekanda her türlü olumsuzluğa tanık oluyoruz." diye konuştular.

Belediyelerin konuyla ilgili duyarlı olmasını isteyen vatandaşlar, " Böylesine ilkel görüntülerin yaşanmasına anlam veremiyoruz. Tarihi mekanlar, olumsuz olayların yaşandığı yerler olmamalıdır. Çevre sakinleri olarak bizler bu konudan oldukça rahatsızız. Sorunun aşılması noktasında duyarlılık bekliyoruz. Tarihi mekanlar böylesine ilkelliklerin yaşandığı mekanlar olmamalıdır. Belediyeler ve tarihi eserlerin restorasyonu ile ilgili kurumlar bu konuda duyarlılık göstermelidir. Ata yadigarı eserler, böyle olumsuzluklarla gündeme gelmemelidir" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.