Haberler

‘Sabiha Gökçen küçük bir başlangıç biz mega projeler için Türkiye’deyiz’

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Çağrı Bilgin
Sabiha Gökçen ihalesini kazanan konsorsiyumun Hintli üyesi GMR’ın CEO’su Murugason, ‘Sabiha Gökçen yatırımı Türkiye’ye küçük bir başlangıç. Devamı mega projelerle gelecek. Bu enerji alanında olacak’ dedi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllığına işletme hakkı devir ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alan Hintli altyapı şirketi GMR Infrastructure, Türkiye’de enerji alanında akla gelebilecek her türlü projeyle ilgileneceklerini söyledi.

Hollandalı enerji üretim şirketi InterGen’in yüzde 50’sini 1.1 milyar dolara satın alan Hintli GMR, bu şirketle beraber Türkiye’de üretim ve dağıtım dahil olmak üzere her türlü fırsatlarla ilgileceğini açıkladı. InterGen, daha önce Enka’yla işbirliği yaparak Türkiye’de doğalgaz çevrim santralı projelerine imza atmıştı.

‘10 yıldır bekliyoruz’
GMR’ın İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ranjit Murugason, Türkiye pazarına girmek için 10 yıldır beklediklerini ifade etti. Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Murugason ve şirketin Türkiye CEO’su Cenk Alpsoy, Türk havacılık sektörünün çok hızla ilerlediğini, Türkiye’nin Avrupa’nın da ilerisinde fırsatlar sunduğunu gördükleri için Sabiha Gökçen’e hiç tereddüt etmeden girdiklerini belirttiler. Murugason, “Sabiha Gökçen yatırımı, bu bölgede, yani Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa pazarlarının göbeğinde yer alan Türkiye’ye GMR için sadece küçük bir başlangıç, devamı enerji alanında mega projelerle gelecek” dedi.

‘Çok iddialı olacak’
Sabiha Gökçen Havalimanı’yla ilgili de değerlendirme yapan Rinjat Murugason şunları söyledi: “Sabiha Gökçen projesine katılmaktan mutluluk duyduk. Sabiha Gökçen’i, dünya ve Türkiye’nin en iyi havaalanlarından biri haline getirmek istiyoruz. Burada ek büyümeler için de fırsat var. Yeni Delhi’de 40 milyon yolcu kapasiteli havalimanı işletiyoruz. 10 yıl sonra orası 100 milyon yalcuya ulaşacak. Sabiha Gökçen de bu yolda gidecek. Türkiye heyecanlı bir pazar. Büyük projelere ve enerji üretimine odaklanacağız. Havaalanındaki fırsatlar için Sabiha Gökçenle geldik. Sabiha Gökçen’e katılmaktan mutlululuk duyduk.”

Türkiye’de öğrendiklerimizi Hindistan’da uygulayacağız diyen Murugason, “Türkiye ve Hindistan çok benziyor. İki ülkede de genç nüfus var. Türkiye’nin altyapı ihtiyacı çok fazla. Ama Türkiye’de havacılık sektörü Hindistan’dan fazla büyüyor. GMR Türkiye’de öğrenecek. Öğrendiklerini de Hindistan’a taşıyacak. Asya’dan Türkiye gelen turist sayısı çok arttı.

İstanbul’da çok turist var. Dün Kapalıçarşı’ya gittim o kadar çok Hintli gördüm ki kendimi Delhi’de hissettim. Türkiye’de Avrupalılar da ve Asyalılar da var. Her iki taraftan gelen turist de bu kentte rahat ediyor. Bu çok büyük bir avantaj. İstanbul’un önemi giderek artacak. Sabiha Gökçen çok iş yapacak” diye konuştu.

‘Demokrasi olsun yeter’
Türkiye’deki politik sorunlar ve kapatma davasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Murugason, “Türkiye hakkında pozitifiz. Türkiye’de de, Hindistan’da da demokrasi var. Türkiye nüfusu genç ve ciddi potansiyel vaat ediyor.

Türkiye doğru yolda bir parti kapanır, diğeri açılır. Biz iç politikanın detaylarını bilemeyiz. Önemli olan güçlü bir demokrasinin olması. Bu olduğu zaman her iş yoluna girer. Hindistan bunu başarmış bir ülke. Yönetimde dini hiçbir figür ya da anlayış yoktur. Hindu bir devlet başkanı Müslüman bir başbakan aynı anda çalışıyor” ifadesinde bulundu.

‘Yerel ortak alabiliriz’
Enerjide hükümet projeleriyle de ilgilendiklerini aktaran Murugason, “Türk hükümetinin projelerini seviyoruz. En iyi regüle süreçlere sahipler. Bunlara katılmak istiyoruz. Enerji yatırımımızı, orta vadede yapacağız” dedi.
Murugason, enerji yatırımlarını kendilerinin yapmak istediğini ancak yerel ortak da alabileceklerini aktararak, şirket satın almalarıyla da ilgilenebileceklerini ancak önceliklerinin sıfırdan proje geliştirmede olduğunu vurguladı.

‘Türkiye merkezimiz olur’
Murugason, Türkiye pazarı hakkında her anlamda pozitif olduklarının altını da çizerek, “Türkiye, GMR’ın ikinci evi olacak. Türkiye’nin altyapı güç merkezi olmak istiyoruz. Türkiye’yi, Ortadoğu, Avrupa ve Asya bölgeleri için merkezimiz yapıyoruz. Türkiye’nin bölgede ciddi rolü olduğunu görüyoruz. Türkiye’yi, bölgedeki ülkeler için merkez üs yapacağız” açıklamasını yaptı. Ranjit Murugason, Türkiye’de kendi merkezlerini kurduklarını ve yerel marka olarak tanınmak istediklerini de aktardı.

Hindistan’ın yıldızı
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslarararası Havalimanı’nda GMR ve Limak’ın payı yüzde 40’ar, Malaysia Airport Holding’in payı ise yüzde 20. Bir aile şirketi olan GMR, Hindistan’ın en hızlı büyüyen şirketlerinden birisi olarak gösteriliyor. GMR Group havalimanı, enerji ve otoyol inşaatı konusunda büyük bir deneyime sahip. Hindistan’ın en büyük havalimanı olan Delhi Uluslararası Havalimanı’nı ile Haydarabad Havalimanı’nı işletiyor.

‘Ucuz alan imajı bitecek’
1 milyar 932 milyon avroya (KDV’siyle birlikte 2 milyar 279 milyon avro) Limak İnşaat, Hintli GMR ve küçük ortak Malaysia Airport Holding tarafından 20 yıllığına devralınan Sabiha Gökçen, 10 milyon yolcuya hizmet verecek. Konsorsiyum 400 milyon avro daha yatırım yapacağını açıkladı. Konsorsiyum mevcut terminallerin yanı sıra yer hizmetlerinin işletilmesi, kargo operasyonları ve uçak yakıt ikmal operasyonlarını da 20 yıl süreyle gerçekleştirerek. 2001’de sadece 47 bin yolcunun geçtiği Sabiha Gökçen altı yılda hızla büyüdü. Havalimanı geçen yıl 4 milyon yolcuyu ağırladı. Pegasus ve SunExpress’in merkezi haline gelen havalimanı uçuş trafiğindeki rahatlık nedeniyle özellikle düşük maliyetli havayolları tarafından tercih ediliyor. GMR Türkiye CEO’su Cenk Alpsoy, Sabiha Gökçen’in her zaman rekabetçi fiyattan hizmet vereceğini fakat ucuz havayolu imajından da kurtulacağını ifade etti.

‘Türkleri çalıştıracağız’
Dünyadaki Türk yöneticileri ve mühendislerin başarılarına dikkat çeken GMR’ın İcra Kurulu Başkanı Ranjit Murugason, “Onları bulup, kendi şirketimize çekmek istiyrouz. Türk yöneticileri dünya genelindeki projelerimizde de kullanmak istiyoruz. Türk mühendisler çok yetenekli. Biz küresel oyuncu ve dünyanın en büyük altyapı geliştiricilerinden biri olmak istiyoruz. Bu nedenle Türk yöneticilere ihtiyacımız var” dedi. Murugason, proje ortakları Nihat Özdemir’e ait Limak’la ilgili bir soruya, “Şu anda bir proje yok ama doğru projelerde Limak’la her zaman çalışabiliriz” yanıtını verdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.