Haberler

Sanayiciler Sordu, Başkan Cevapladı

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Cahit Kıraç ile birlikte konuk olduğu EBSO Haziran ayı toplantısında Meclis üyelerinin sorularına içtenlikle yanıt verdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Haziran ayı Meclis toplantısına konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aliağa- Menderes raylı sistem projesinden İzmir’in içme suyuna, alt-üst geçitlerden kentsel yenileme projelerine kadar İzmirli sanayicilerin merak ettiği tüm soruları samimiyetle yanıtladı.

Raylı sistem Bergama’ya uzanacak
Konuşmasında, Aliağa- Menderes raylı sistem projesinin İzmir için önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, bir soru üzerine, hattı Bergama’ya kadar uzatma hedeflerinde olduklarını söyleyerek, “Şimdi Torbalı öne alınıyor. Bu konuda TCDD ile protokol imzalayacağız. Alt-üst geçitleri ve istasyonları Belediye olarak biz yapacağız. Sinyalizasyon ve diğer çalışmaları TCDD yapacak. Bu konuda TCDD ile Türkiye’ye örnek bir çalışma içindeyiz” diye konuştu.

Meclis üyelerinden gelen başka bir soru üzerine, Naldöken’deki taş ocaklarının kaldırılacağını ve bu konuda çalışıldığını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Taş ocaklarını mühürlemeyeceğiz, çünkü mühürlemek çözüm değil. Mühürü kırabiliyorlar. Direkt kaldıracağız, taşıyacağız” dedi.

EBSO ile yaptıkları çalışmalar neticesinde Bağyurdu’nda otomotiv yan sanayi konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, Aliağa’da koruma bandı olacak şekilde bir “dökümcüler bölgesi” kurulmasının planlandığını söyledi. Arsenik konusundaki tartışmalara da açıklık getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in su kaynaklarında yapılan incelemelerde, 2007 yılına kadar arsenik değerlerinin hep makul sınırlar içinde kaldığını, bu yaz başından itibaren ise bazı yer altı kaynaklarındaki değerlerde bir hareketlilik görüldüğünü kaydetti. Bu sorunu arıtma ile çözeceklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Günlerdir arıtma projesi konusunda toplantılar yapıyoruz. Ancak bu konu ‘akşamdan sabaha’ hemen yapılabilecek bir şey değil. İzmir’in yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaması için yeni projeler üzerinde geceli gündüzlü çalışıyoruz” dedi.

“EXPO varmış gibi çalışıyoruz”
EXPO için herkesin üzerine düşen çalışmayı yaptığını belirten Başkan Kocaoğlu, “EXPO için hazırladığımız projeleri, EXPO varmışçasına değerlendireceğiz. Projeleri hayata geçirdikten sonra yeni adaylıklar için görüşülebilir ama şimdiden kenti oraya yönlendirmek doğru değil” dedi.

Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu: “EXPO sonrası çalışmalarımız ve planlamalarımız hız kesmeden devam ediyor. Gökdelenler bölgesi dediğimiz Liman arkası için imarı çıkardık. EXPO için bahsedilen 25 milyar dolar yatırımın 5 -10 milyar doları Liman arkası-Salhane-Turan bölgesine, 8 – 10 milyar doları İnciraltı’na, geri kalanı ise Yarımada’nın planlamasına gelecek. Salhane bölgesinin planları bitti, yakında inşaatlar başlayacak. İnciraltı’nın planlaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile geçen hafta görüştük. Çalışma yapacaklar. Termal ve sağlık konusunda bir düzenleme olacak. 470 hektarlık bir alan ve planlama konusunda Bakanlık yetkili. Yarımada’nın planlaması için de bölgede yarışma açacağız. Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Karaburun ve Çeşme’yi içine alacak şekilde nerede ne yapılacak, nasıl olmalı gibi tüm sorular yanıtını bulacak ve yarışmayla planlanacak. Kemeraltı’nın restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Kadifekale, Agora, Antik Tiyatro gibi tarihi aksı ortaya çıkaracak çalışmalar ve kent dönüşümü çalışmaları hızla sürüyor. İnciraltı Kent Ormanı, Sasalı Doğal Yaşam Parkı ve Homeros Vadisi, kentin yeni çekim alanları olacaklar. Fuar ve kongre merkezi çalışmamız hızla sürüyor. Türkiye’nin en önemli merkezi olmaya aday Adnan Saygun Sanat Merkezi çalışması hızla devam ediyor. 2009 yılından sonra bu kentte öne çıkacak sadece iki konu olacak. Bunlar da kent dönüşüm projeleri ve yerelde kalkınma projeleridir”.

Başkan Aziz Kocaoğlu, adaylığı ile ilgili soruya da “Başından beri şunu söylüyorum: Aday olup olmayacağıma seçimlere 6 ay kala karar vereceğim” cevabını verdi. Toplantı bitiminde EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ve Ender Yorgancılar, Başkan Aziz Kocaoğlu’na ve Vali Cahit Kıraç’a, “EXPO’daki çalışmalarından dolayı” birer teşekkür plaketi sundu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.