Haberler

Müzekart tuttu, on günde 150 bin kişi kart sahibi oldu

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Pektaş
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 185 müze ve 130 ören yerini bir yıl boyunca 20 YTL karşılığında sınırsız ziyaret imkânı veren 'müzekart' uygulaması başlayalı henüz 10 gün oldu. Müzelere ilgiyi artırmayı amaçlayan müze kartı almak için 10 gün içinde 150 bin kişi müracaat etti.

Halkın müzelere ilgisi, beklenenin üzerinde oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle müzelere ilgiyi artırmak için başlatılan 'müzekart' uygulaması büyük ilgi görüyor. Uygulamanın başlatıldığı 18 Haziran'dan bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişi müzekart sahibi oldu. 'Müze müze gezdiren kart' sloganıyla bakanlığa bağlı 185 müze ve 130 ören yerini bir yıl boyunca 20 YTL karşılığında sınırsız ziyaret imkanı veren karta sahip olmak isteyenler, özellikle 'www.muzekart.com' internet sitesiyle müze gişelerine yoğun ilgi gösterdi. Aynı zamanda TÜRSAB ve birliğe bağlı acenteler de önemli oranda satışlar gerçekleştiriyor. Projeyi yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkezi (DÖSİM) Müdürü Tolga Yusuf Tuyluoğlu, uygulama başlayalı 10 gün olmasına rağmen beklediklerinin üzerinde rakamlara ulaştıklarını söyledi.

Bakanlık, önümüzdeki haftadan itibaren müzekartla ilgili yeni bir uygulamayı daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Satışları müze gişeleri, TÜRSAB merkezi, seyahat acenteleri ve internetle sınırlı tutmak istemeyen bakanlık, halkın ayağına giderek tanıtım etkinlikleri düzenleyecek. Önümüzdeki haftadan itibaren büyük alışveriş merkezlerinde müzekart standı açılacak ve dans gösterileri gibi etkinlikler düzenlenerek halkın ilgisi çekilecek. Tolga Yusuf Tuyluoğlu, bu çalışmanın iki amacı olduğunu söylüyor: "Birincisi, müze kartı tanıtmak ve bir imaj oluşturmak, ikincisi de satış gerçekleştirmek. Müzeye gelmiyorsanız biz sizin ayağınıza geldik demek."

Bakanlığa bağlı 185 müze ve 130 ören yerinin gezilebileceği müzekart yalnızca üç yerde geçerli değil. Topkapı Sarayı Harem Dairesi, Göreme Açıkhava Müzesi'ndeki Karanlık Kilise ve Bodrum Kalesi'ndeki Karyalı Prenses Salonu, taşıma kapasiteleri sınırlı ve hassas yerler oldukları için müzekart uygulamasından muaf tutuluyor. Önceki dönemlerde de buralarda ayrı bilet uygulaması geçerliydi.

Bir milyon öğrenciye kart verilecek
Bakanlık, müzekart projesinin bir ayağını da okullarda yürütmek için çalışmalar yapıyor. Özellikle ilköğretim çağındaki öğrencileri kapsayacak uygulama kapsamında, ilk etapta bir milyon öğrenciye müzekart verilecek. Türkiye'de öğrenciler zaten ücretsiz olarak müzeleri gezebiliyor ve bu uygulama önümüzdeki yıllarda da devam edecek; ancak müzekart uygulamasının amacı öğrencilerin ilgisini müze ve ören yerlerine çekmek. Önümüzdeki eylül ayından itibaren sponsor desteğiyle 1 milyon öğrenciye müzekart vermeyi düşündüklerini söyleyen DÖSİM Müdürü Tuyluoğlu, "Müzeler öğrencilere zaten ücretsiz ve ücretsiz olmaya devam edecek. Öğrencilerin ilgisini müze ve ören yerlerine çekmek için, hayatlarında aldıkları ilk kart kredi kartı olmasın, müze kartı olsun diye böyle bir çalışma yapacağız." diyor.

Müzekart projesinden nihai beklentilerinin insanların müzelere ve kültürlerine ilgilerinin artması olduğunu belirten Tuyluoğlu, "Bu, tek başına bir müzekart projesi değil. İnsanımızı kültürümüzle tarihimizle ve bize miras bırakılan değerlerle buluşturma projesidir." diyor. Projenin devamının da olduğunu ifade eden Tuyluoğlu, müzelerin daha iyi tanıtılması, daha iyi hizmetler sağlaması gibi çalışmaların sürdüğünü belirtiyor. Müzeler ve ören yerlerinin önümüzdeki dönemde daha kolay erişilebilir yerler olacağını söyleyen Tuyluoğlu, bu mekanların kültürel ve sosyal etkinliklerin alternatifi olacağını sözlerine ekliyor.

Müzekart'a nasıl sahip olunur?
Müzekart sahibi olmak isteyenler, tüm müze ve ören yerlerindeki gişelerden, Ankara Müzekart Merkez Ofisi'nden, DÖSİM İstanbul İşletme Müdürlüğü, TÜRSAB merkezi ve belirlenmiş seyahat acentelerine müracaat ederek kimliklerini göstermek suretiyle 40 saniye içinde müzekartlarını alabiliyor. Ayrıca "www.muzekart.com" adresine istenen bilgileri girerek kredi kartıyla müzekart başvurusu yapıbiliyor. Sistem onay aldıktan sonra internet başvuruları üç gün içinde kurye ile belirtilen adrese gönderiliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.