Haberler

Finans merkezi için bankalar TOKİ ile el sıkışıyor

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Aydın Ayaydın
Başbakan Erdoğan, İstanbul’da finans merkezi kurulacağını ve Merkez Bankası dahil, kamu bankaları ile SPK ve BDDK’nın da buraya taşınacağını açıklayınca, gözler Levent Büyükdere Caddesi’ne çevrilmişti. Herkes “İstanbul finans merkezi”nin Levent-Maslak hattı üzerinde olacağını tahmin etti zira o bölgede Merkez Bankası’nın arazisi vardı.

Merkezin Ataşehir bölgesinde kurulacağını ve kamu bankalarının projeleri olduğunu kamuoyuna ilk kez ben duyurmuştum. Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili birkaç ay sonraki açıklamasıyla yazdıklarımın tümü teyit edilmiş oldu.

“İstanbul Finans Merkezi”nde hangi kamu bankasının kaç metrekarelik alanı olacağını ve birim metrekare maliyetinin ne olduğunu, Emlak GYO ve TOKİ ile hangi koşullarda el sıkışıldığını okurlarım yine herkesten önce bu köşede okumuş oluyor:

Varılan anlaşmaya göre, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası için tahsis edilen alan 129 bin metrekare. Bu alanın 54 bin metrekarelik bölümü Ziraat Bankası’na, 37 bin 500’er metrekarelik alanlar da Vakıfbank ve Halk Bankası’na veriliyor. Mülkiyeti Emlak GYO’ya ait olan 129 bin metrekarelik arazinin birim metrekare fiyatı 3 bin 250 YTL olarak tespit edildi. Üç kamu bankasına satılacak olan 129 bin metrekarelik arazi için Emlak GYO’nun kasasına 420 milyon YTL girecek.

Finans merkezinde Emlak GYO’nun mülkiyetindeki geri kalan 200 bin metrekare dolayındaki arazi için de Merkez Bankası, SPK ve BDDK ile ofislerin yer alacağı iki kuleden oluşacak ticaret merkezi yapılacak. Bu bölümden de Emlak GYO 1 milyar YTL gelir hedefliyor.

Kamu bankaları Emlak GYO ile bu koşullarda el sıkışmasına rağmen işler bitmedi. Küçücük bir yasal sorun var. Emlak GYO ihaleye tâbi. Yani tüm gayrimenkullerini ancak ihaleye çıkararak satabilir. Bu arazi için ihale açılırsa, başkaları girip kamu bankalarından daha fazla para teklif ederse, “İstanbul Finans Merkezi”nin bu alanda kurulması hayal olur. Fakat buna da çare bulundu. Emlak GYO’nun kamu bankalarına satacağı 129 bin metrekarelik alan el sıkışılan fiyatlarla TOKİ’ye devredilecek. TOKİ de bu arsaları ihale olmaksızın bu bedel ile kamu bankalarına devredecek. Böylece iş çözülmüş olacak.
Bu kadarla da bitmiyor. Kamu bankalarının bu arazi üzerindeki genel müdürlük binalarını da TOKİ inşa edecek. Ancak Vakıfbank bunu iştiraki bulunan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı vasıtasıyla yapmak istiyor. Bakalım ne olacak?
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.