Haberler

İstanbul ‘cep’e girdi

Tarih: 3 Temmuz 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Ziya Sandıkçıoğlu
Büyükşehir Belediyesi’nin “İBB Mobil” projesi ile; trafik kameraları, hal ve balık fiyatları, hava durumu, kültür-sanat etkinlikleri ve nöbetçi eczaneler gibi birçok bilgiye cep telefonundan ulaşılabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İBB Mobil” projesini kamuoyuna tanıttı. İnternet ve cep telefonlarının ticaretten eğitime, kültürden sosyal hayata kadar hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Topbaş; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de yatırımlarında ve hizmetlerinde bilgi teknolojilerini çok yakından takip ettiğini ve kullandığını söyledi. “İBB Mobil” ile en kapsamlı belediye bilgilendirme projesini hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesi üzerinden sağlanan ve şehir hayatında yer alan birçok uygulamanın cep telefonu ile yapılabileceğini belirtti. Topbaş, “Uygulamayla web sitemizdeki trafik kameralarına, en yakın eczanelere, sebze-meyve ve balık fiyatlarına, hava durumuna, kentteki kültürel ve sanatsal etkinliklere, belediyeyle ilgili haberlere cep telefonunun birkaç tuşuna basılarak ulaşılabilecek. Uygulamayla, İETT ve İDO seferleri, doğal gaz ve su borcu öğrenilebilecek, şikayet bildirimi de yapılabilecek” diye konuştu.

Uygulamanın dünyada bir ilk olduğunun altını çizen Kadir Topbaş, “Bütün bilgiler cebinizde, elinizde. Belediyeye gelip bir şey sorgulamanıza gerek yok. Hedefimiz e-İstanbul ve bunun cep telefonlu uygulaması olan m-İstanbul’dur. Web sitemiz de bütün bu özellikleriyle dünyanın en iyi kamu sitesi. Bu projeyi kendi kaynak ve personelimizle hayata geçiren Bilgi Teknolojileri Daire Başkanımız Hakkı Tok kardeşime ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum. Artık belediyeye gelerek evraklarınızın hangi aşamada olduğunu öğrenmenize de gerek yok. İki tuşla öğrenebileceksiniz. Biz de kurum içinde bir evrakın hangi birimde ne kadar beklediğini takip ederek, çok beklemesi halinde ikazda bulunabileceğiz. Belediyemizle ilgili istek, şikayet ve önerilerinizi cep telefonunuzdan iletebileceksiniz. Yani belediyemizin her departmanında ne oluyorsa, bilgisayar ve cep telefonundan ulaşma imkanını sunuyoruz. Cep telefonu sadece konuşmak için değil, şehir hayatının bir parçası haline geliyor” şeklinde konuştu.

Martılar bile görünüyor
İBB Mobil ile trafik kameraları ve yoğunluk haritalarına da ulaşılacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul’un dijital haritalarını bitirdik. Haritalarımızın çözünürlüğü çok iyi, Google’da 1 metre iken, bizde 10 santimetre. Google’da sokaktaki bir insanı görmeniz mümkün değil. Bizim hava fotoğraflarımızda ise martılar bile görülebiliyor. Öte yandan, İETT otobüslerine trafik ışıklarını kontrol edecek bir sistem kuracağımızı daha önce anlatmıştık. Yani toplu ulaşımı kullanan vatandaşlarımız beklemesin diye otobüs trafik ışıklarına yaklaşırken kırmızı yanıyorsa bu yeşile dönecek. Bu otobüslere binen kırmızı ışığa takılmadan istediği yere tıkır tıkır gidecek.”

“İBB Mobil” uygulamasından yararlanmak için Java destekli cep telefonuyla bütün operatörlerde Mobil yazıp 1530’a kısa mesaj göndermek yeterli. Gönderilen linke tıklayarak “İBB Mobil” uygulaması cep telefonlarına çok basit bir şekilde kurulabiliyor. Programın ana menüsünde ulaşım, ödemeler, sorgulamalar, şikayet, olay bildirimi; yardım, bilgilendirme gibi seçenekler mevcut. Uygulamada, GPRS bağlantı ücreti dışında bir bedel ödenmiyor.

"Dünyada bir ilke imza attık"
İBB Mobil uygulamasının dünyada bir ilk olduğunun altını çizen Kadir Topbaş, “Bütün bilgiler cebinizde. Belediyeye gelip bir şey sorgulamanıza gerek yok. Hedefimiz e-İstanbul ve bunun cep telefonlu uygulaması olan m-İstanbul’dur. Web sitemiz de bütün bu özellikleriyle dünyanın en iyi kamu sitesi” dedi.

Java desteği şart
“İBB Mobil” uygulamasından yararlanmak için Java destekli cep telefonuyla bütün operatörlerde Mobil yazıp 1530’a kısa mesaj göndermek yeterli.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.