Haberler

Hasankeyf’te çifte keşif!

Tarih: 3 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Arif Arslan
Hasankeyf’teki kurtarma kazılarında Roma döneminden kalma Sahil Sarayı’nın kalıntılarına ulaşıldı. Saray kalıntıları üzerinde de belediyenin taş atölyesi bulundu!

Hasankeyf ilçesindeki kurtarma kazılarında Roma dönemine ait Sahil Sarayı’nın kalıntıları bulundu. Yapının daha sonra Artuklular tarafından camiye dönüştürüldüğünü belirten kazı başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, “Ancak daha sonra belediye de bu tarihi eserin üzerine taş atölyesi kurmuş” dedi!

2004 yılında kurulan taş atölyesi, saray kalıntısı bulununca faaliyetini durdurdu. Kilitli taş imalat atölyesinin kurulduğu alanın altında tarihi eserlerin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Uluçam üzgün: “Bu tesis burayı harap etmiş.”

Ilısu Barajı’nın sularını altında kalacak Hasankeyf’te her gün tarihin yeni bir parçası gün ışığına kavuşuyor. Kazı alanına yakın bir bölgede son olarak 1350 yılında Karakoyunlulara ait bir mezarlık tespit edildi. Ancak 11 ayrı alanda sürdürülmek istenen kazılar, Hasankeyf civarındaki tarihi yerlerin çoğu tapulu olduğu için yinelemedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hasankeyf’te yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yamaç Külliyesi Camii, El-Rızzık Camii, Küçük Saray, Artukoğlu Hamamı, Süleyman Han Camii, Kızlar Camii, Zeynel Bey Türbesi, Yukarı Kapı, Orta Kapı ve Ulu Camii restorasyon çalışmalarına 1 milyon YTL ödenek ayırdı. Kazı başkanı Uluçam, “70 işçi, dört öğretim görevlisi ve dört öğrenci ile sürdürdüğümüz kazılarda ödenek sıkıntısı söz konusu değil. Bu yıl kazılarda daha çok restorasyon çalışmalarına da ağırlık vereceğiz” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.