Haberler

TMMOB'dan Arsenik Uyarısı

Tarih: 3 Temmuz 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Erkan Çınar
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir’in içme suyunda yüksek oranda arsenik çıkması ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TMMOB İKK Sözcüsü Ferdan Çiftçi, İzmir’in içme suyunun yüzde 60’tan fazlasının sağlandığı yeraltı sularının çoğunda, özellikle de Menemen, Sarıkız ve Göksu kuyularında normal sayılan değerlerin çok üzerinde arsenik bulunduğunu belirtti.

Göksu ve Sarıkız Kapatıldı
TMMOB’a bağlı odaların konuyu bilimsel çalışmalarla değerlendiğini ifade eden Çiftçi, “İZSU yetkilileri de İKK temsilcileri ile yaptıkları bilgilendirme toplantısında bu doğrultuda bilgi vermiştir. Şu an en yüksek arsenik içeren Göksu ve Sarıkız kaynaklarının kapatıldığı ve kullanılmadığı bilgisi verilmiştir” dedi. Çiftçi, İzmir’de özellikle Bornova ve Karşıyaka’da şebeke suyunun limitlerin biraz üzerinde arsenik içerdiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Göksu ve Sarıkız kaynaklarındaki arsenik kirliliğinin kaynakları araştırılmalıdır. İzmir’in sorunsuz ve temiz su kaynakları olan Tahtalı ve Çamlı Baraj havzaları korunmalı, Gördes Barajı’ndan bir an önce İzmir’e su getirilmelidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yapılacak arıtma, yeni su kaynakları yaratma gibi projelerde üniversiteler, meslek odaları ve bilim insanları ile ortak çalışma yürütmelidir. Belediye, varolan sorunu kısa sürede çözecek, halka yeterli ve sağlıklı içme suyu sağlayacak önlemleri almalı ve su kaynaklarında su kalitesi ile ilgili yapılacak izleme sonuçlarını periyodik olarak İzmir halkı ile paylaşmalıdır.”

"Zorunlu Kalmadıkça İçmeyin"
Toplantıda söz alan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil Gezer ise arseniğin insan vücuduna hem suyla, hem de suyla beslenen hayvan ve tarımsal bitkilerden alındığını dile getirdi. Zorunlu kalınmadıkça şebeke suyunun içilmemesi çağrısı yapan Gezer, “Bunu söylerken suyun ticarileşmesini teşvik etmek de istemiyoruz. Ancak İzmirli suyu dikkatli kullanmalı. İZSU, sorunu hızla çözmeli, gerekirse halka tankerle içme suyu dağıtmalı” diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.