Haberler

Yıllık elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacak su, denize dökülüyor

Tarih: 3 Temmuz 2008 Kaynak: Zaman Yazan: İbrahim Balta
5. Türkiye Enerji Forumu'na katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, Adile Sultan Sarayı'nın bahçesinde katılımcılar ile bir süre sohbet etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2015 yılında ham petrol ihtiyacının yarısını kendisi üretir hale geleceğini açıkladı.

Kışın kesilen doğalgaz, yazın da artan klima kullanımı yüzünden elektrik sıkıntısına düşen Türkiye'nin elindeki imkanları değerlendiremediği bir kez daha vurgulandı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, hidroelektriğin toplam enerji içindeki payının yüzde 19 olduğunu belirterek, yılda 86 milyarkilovat saat enerji üretebilecek suyun denize aktığına dikkat çekti. Türkiye'nin 2007 yılındaki elektrik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 8,5 artarak 190 milyar kilovatsaate ulaştı. Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık ortalama 8 bin 900 kilovatsaat elektrik tüketiliyor. Bu rakam Türkiye'de ise 2 bin 700 kilovattsaate kadar düşüyor. Ancak enerji yönetimi, son yıllarda üst üste yaşanan büyümelere paralel olarak artan elektrik talebini karşılamakta zorlanıyor.

Enerjide Yükselen Yeni Bölgesel Güç: Türkiye ana temasıyla düzenlenen 5. Türkiye Enerji Forumu'nda konuşan DSİ Genel Müdürü Koçaker, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yeterince kullanılmadığı üzerinde durdu. Su örneğini veren genel müdür, Türkiye'nin yıllık ortalama 501 milyar metreküp yağış aldığını, buna karşılık yıllık tüketim miktarının 40 milyar metreküp civarında seyrettiğini aktardı. Yıllık hidroelektrik enerjisi üretim potansiyelinin de 433 milyar kilovatsaati bulduğuna vurgu yaptı. Koçaker, 2023 yılında sulamada 72 milyar metreküp, içme suyu olarak 18 milyar metreküp, sanayide ise 22 milyar metreküp su kullanılmasının planlandığını anlattı. Beşinci Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Oktay Tabasaran da, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda suyun daha da önem kazandığına işaret etti. Tabasaran, "Su, artık kendisinden mavi altın olarak bahsettiriyor." ifadesini kullandı. Beşinci Dünya Su Forumu, gelecek yıl mart ayında İstanbul'da yapılacak. Tabasaran, forumda 500'e yakın tebliğ sunulacağını ifade ederken, İstanbul'un sorunlara çözüm olmak için bir köprü vazifesi yüklendiğini söyledi.

'22 bin megavatlık müracaat var'
Hidroelektrik santralleri konusunda bilgi veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da bu konuda ilan ettikleri bin 470 santralin, bin 440'ına müracaat edildiğini söyledi. Eroğlu, "Bunların toplam kurulu gücü 22 bin 371 megavat (MW). 18 bin megavatı bile gerçekleşse bizim için büyük başarı." dedi. Bu konuda lisans verdikleri şirketlerden Hazine'ye gelecek katkı payının 750 milyon YTL olacağını da aktardı. Türkiye'nin 130 milyar kilovatsaat olan hidroelektrik potansiyelinin 180-200 milyar kilovatsaate yükselebileceğini kaydeden bakan, var olan potansiyelin yüzde 20'sinin kullandığını belirtti. Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök de bu alanlardaki projeleri aktif bir şekilde desteklediklerini belirtti. Son 5 yılda yenilenebilir enerji yatırımları olarak 52 hidroelektrik santrali (HES), 2 rüzgar santrali, 2 de jeotermal projesine destek sağladıklarını söyledi. Türkiye'de bu alanda kurulu gücün yüzde 5'inin kendileri tarafından finanse edildiğini, gelecek yıl Dünya Bankası'ndan sağlayacakları ilave kaynaklarla da bu tür projeleri destekleyeceklerini aktardı.

'İhtiyacımız olan petrolün yarısını 2015'te üreteceğiz'
Başbakan Erdoğan, Ulusal Enerji Forumu'ndaki konuşmasında, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) başta Karadeniz olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ve yurtdışında da Libya, Kolombiya, Kazakistan ve Azerbaycan'da arama faaliyetlerinde bulunduğunu belirterek, "Ham petrol ihtiyacımızın en az yarısını 2015'te kendimiz karşılamak istiyoruz. İnşallah bunu başaracağız." dedi. Halen Türkiye'nin yaklaşık 31 milyon tonluk petrol tüketiminin sadece yüzde 10'u yerli üretimle karşılanıyor. Başbakan'ın verdiği bilgilere göre Türkiye'nin 2020 yılına kadar enerji talebi yıllık yüzde 6 oranında artarak 220 milyon ton petrol eşdeğerine ulaşacak. Bu çerçevede uluslararası ölçekte enerji politikalarının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Başbakan, "Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak artan enerji talebini karşılamak zorundadır." diye konuştu. Erdoğan, bitirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile çalışmaları süren Samsun-Ceyhan ve Nabucco projelerinin Türkiye'yi bölgesinin enerji merkezi haline getireceğini aktardı. Yeni enerji yatırımları hakkında da bilgi veren Başbakan, "Bin 200 megavat gücündeki Ilısu Projesi'nin temeli atıldı. Burayla ilgili birçok spekülasyon yapılıyor. Finansör olacak ülkeler, ister bu finansı versin isterse vermesin, biz bunları GAP, DAP, KOP kapsamında yatırım ayırdığımız finanstan kesinlikle çözme kararlılığı içindeyiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, 510 megavat gücündeki Boyabat Hidroelektrik Santrali'nin yapımına, Konya'da ise Mavi Tünel Projesi'ne bu dönemde başladıklarını, 300 megavatlık Borçka, 100 megavatlık Muratlı hidroelektrik santrallerini de tamamlayarak açılışını yaptıklarını bildirdi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,6'lık sürpriz büyümeye vurgu yapan Erdoğan, "Türkiye çok sağlıklı, çok sağlam bir zeminde büyümeye devam ediyor." dedi.

Bakan Güler: KOBİ'lerin yeni yatırım alanı enerji
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise enerji alanında mutlaka kökten bir değişiklik yapmak gerektiğini, bu anlamda kendi dönemlerinde hukuki altyapının düzenlendiğini söyledi. Türkiye'nin bölgesinde önemli bir enerji oyuncusu haline geldiğine işaret eden Bakan Güler, yerli kaynaklara ve yenilenebilir enerjiye ağırlık verdiklerini anlattı. Son dönemde Türkiye'de enerjide küçük ve orta boy işletmelerinin (KOBİ) ortaya çıktığını vurgularken, "Türkiye'de, bir elin parmaklarını geçmeyen enerji yatırımcısı vardı. Bunlar büyük enerji yatırımcılarıydı. Şimdi Anadolu'ya yayılan enerji KOBİ'leri faaliyeti var." şeklinde konuştu.

Türkiye Yunanistan'a 3 ay elektrik satacak
Enerji Forumu'nda Türkiye'nin Yunanistan'a elektrik satması konusunda bir protokol imzalandı. Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias arasında imzalanan protokole göre, komşu ülkeye temmuz sonundan itibaren 3 ay boyunca 200 megavat gücünde elektrik satılacak. Söz konusu elektriğin fiyatı daha sonra belirlenecek. Ancak fiyatın, iç pazar fiyatından daha yüksek olacağı belirtildi. Bakan Hilmi Güler, imza sonrasında yaptığı açıklamada, elektriğin Türkiye ile Yunanistan arasındaki 400 kilovoltluk hat üzerinden verileceğini açıkladı. Törende konuşan konuk Bakan Folias ise, "Bu anlaşma, Türkiye ile Yunanistan arasında sınırsız işbirliği imkânları olduğunu gösteren bir kanıttır." dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.