Haberler

Yeni Fuar Alanına Dev Kamulaştırma

Tarih: 8 Temmuz 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir’e yeni fuar ve kongre merkezi kazandıracak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapacağı yaklaşık 10 milyon YTL’lık kamulaştırmanın bugüne değin 7.5 milyon YTL’sını mülk sahiplerine ödedi. Böylece, Gaziemir’deki yeni fuar alanının büyük bölümünün sahibi Büyükşehir Belediyesi olurken, projenin de önü açıldı. Ege Serbest Bölge’nin (ESBAŞ) bitişiğinde bulunan ve bir bölümü İzmir – Çeşme – Aydın çevreyoluna bakan 330 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin yeni fuar ve kongre merkezi olarak düzenlenmesi için planlanan çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.

İzmir’e dünya standartlarında fuar alanı kazandırmak için kolları sıvadıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni fuar alanının büyük bir bölümünün kamulaştırma işlemlerini büyük bedeller ödeyip tamamladıklarını belirterek, “Oluşturacağımız yeni fuar alanı ve aynı yerde kuracağımız kongre merkezi, fuarcılık ve kongre turizminde yeni bir dönemi başlatacak; bu alanlarda İzmir’e sıçrama yaptıracak” dedi.

Fuar ve kongre turizminin İzmir’in en önemli hedefleri arasında bulunduğuna dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Halen Kültürpark’ta bulunan fuar alanımızda neredeyse 365 gün fuar düzenleniyor. Ancak, fuarcılığımızın yükselen ivmesine artık yanıt veremez oldu. Bu nedenle, gerek İZFAŞ şirketimiz gerekse başka fuarcılık şirketlerinin taleplerine yanıt vermek ve sektörel fuarları burada düzenleyerek alıcı ile satıcıyı buluşturmak için daha büyük ve dünya standartlarında yeni fuar projemizi hayata geçireceğiz. Yeni fuar alanımızın açılmasıyla İzmir fuar ve kongre turizminde ciddi bir atılım gerçekleştirecektir” diye konuştu.

Fuar alanına kongre merkezi de yapılacağını kaydeden Başkan Kocaoğlu, ilk etapta 70 bin metrekare kapalı alana sahip fuar holleri, 25 bin metrekare üzerinde 5000 kişi kapasiteli kongre merkezi inşa edileceğini belirtti; ayrıca yine 25 bin metrekare büyüklükteki bir arazide de sosyal donatı alanı oluşturulacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu, fuar alanının çevresinde kalan 2 bin dönüm üzerinde de otel, kafeterya gibi merkezlerin inşa edilebileceğini ifade etti.

10 milyon YTL kamulaştırma
Yeni fuar alanı için projelendirme çalışmaları sürerken, alandaki kamulaştırmalar da devam ediyor. 2006 yılında başlayan kamulaştırma çalışmaları için parsel sahiplerine bugüne kadar yaklaşık 7.5 milyon YTL ödendi. 330 dönüm yeni fuar alanının kamulaştırma kapsamındaki 120 dönümlük bölümü üzerinde bulunan 21 parselden toplam 84 bin metrekare büyüklüğündeki 15’inin kamulaştırma işlemleri tamamlanırken geri kalan 6 parselin de kamulaştırılmasıyla toplam 10 milyon YTL ödenmiş olacak.

Yeni Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Özellikleri
- Gaziemir'de İzmir Çevre Yolu ile ESBAŞ arasında bulunan alanda yapılacak olan Yeni Fuar Alanı ve Kongre Merkezi, toplam 330 bin metrekare alana sahip. Fuar binası ve kongre merkezi 250 bin metrekareye kadar genişleme alanına sahip olacak. 
- Fuar şirketinin kuruluş sermayesi 120 milyon YTL ve 100 hisse olarak öngörüldü. 
- Yapılması planlanan kongre merkezi yaklaşık 25 bin metrekare büyüklükte ve 5000 kişi kapasiteli. 
- Fuar alanında 25 bin metrekare sosyal donatı alanı olarak kullanılabilecek. 
- Fuar binalarına ayrılan toplam alan 170 bin metrekare. İlk etapta 70 bin metrekarelik fuar binaları yapılacak. Daha sonra gelen talebe göre, fuar binalarının etap etap büyümesi sağlanacak. 
- Fuar alanının çevresinde kalan 2 bin dönümlük planlanmamış alan, otel, cafe gibi merkezlerin yapılması için uygun. 
- Yeni fuar alanı ve kongre merkezinde, İzmir'in yeni fuar mekanı ve kongre merkezi ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra, kentin sosyo- kültürel birikiminin ve günümüzün çağdaş mimarlık anlayışının yansıtılacağı yapıların oluşturulması hedefleniyor. 
- Yeni Fuar ve kongre merkezi, çağdaş mekanların yanı sıra, teknik ve sosyal altyapı donanımlarıyla büyük boyutlu ihtisas fuarlarının gereksinimlerini karşılayabilecek niteliklere sahip olacak. 
- Yeni fuar ve kongre merkezi, şehir içi ulaşım, konaklama, hizmet alanlarına yakın konumuyla fuar katılımcılarının yanı sıra, kentlilerin de kolayca ulaşmasının sağlanabileceği nitelikli mimarisiyle, uzun yıllar fuarcılık sektörüne hizmet verebilecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.