Haberler

Gökçek ODTÜ'yü yıktıracak!

Tarih: 17 Temmuz 2008 Kaynak: Vatan

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediye arasındaki kavga ODTÜ'ye uzandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, ODTÜ'deki “uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskan belgesi bulunmayan” binalarla ilgili, “Eğer kaçak yapılarla ilgili aykırılıklar düzeltilmezse bu yapılar yıkılacak. Yasa bunu emrediyor” dedi.

Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak üzere yaklaşık yarım asır önce kurulan ve halen 21 bin öğrencinin öğrenim gördüğü ODTÜ'nün rektörlük binası, birçok fakültesi ve enstitülerinin de aralarında bulunduğu tesisler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Gökçek, 5216 sayılı kanunun, büyükşehir belediyelerine imara aykırı yapılarla ilgili, ilk kademe belediyelerini uyarma, eksiklerini gidermesini isteme, 3 ay içinde gereken düzenlemeler yapılmazsa ilçe belediyelerinin yetkilerini üstlenme imkanı tanıdığını belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin, ODTÜ'deki yapılarla ilgili, Çankaya Belediyesine ikazda bulunduğunu ancak belediyenin bu konuda gereken işlemleri yapmadığını öne süren Gökçek, bu nedenle Çankaya Belediyesinin bu konudaki yetkilerinin Büyükşehir Belediyesine geçtiğini kaydetti.

Gökçek, üniversite yönetiminden ODTÜ kampüsündeki yapıların imara uygun hale getirilmesini istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
“İmar Kanunu ne diyorsa o yapılacak. Her davaya bilirkişilik yapan ODTÜ'nün, kaçak yapı yapmasını anlayabilmek mümkün değil. Neden yasal yollara başvurmadılar? Bize yasal planlarını getirselerdi gerekeni yapardık. Biz üniversitelere yardımcı oluyoruz ancak yasa tanımayarak binaları kaçak yaptılar. Eğer kaçak yapılarla ilgili aykırılıklar düzeltilmezse bu yapılar yıkılacak. Yasa bunu emrediyor.”

Öte yandan, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'un yurt dışında olduğu, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili üniversiteden açıklama yapılacağı belirtildi.

İşte Yıkılacak Yerler
Büyükşehir'den yapılan açıklamaya göre, 3194 sayılı kanunun 32. maddesi gereğince mühürleme işlemi yapılan ve her birisi için 40 bin YTL para cezası uygulanan yapılar şöyle:

“Mimarlık, Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim Fakülteleri, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümleri, Enstitüler, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Rektörlük Binası, Yemekhane, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Kent Konukevi, ODTÜ Doğu Lojmanları, ODTÜ Batı Lojmanları, Alışveriş Merkezi, Öğrenci Yurtları, Öğrenci Konukevi, Spor Merkezi, Açık ve Kapalı Yüzme Havuzu, Spor Salonu, Mimarlık Amfisi, ODTÜ Kreş, ODTÜ Üçlü Amfi, Sağlık Merkezi, Mikrobiyoloji ve Biyokimya Laboratuvarı, Petrol Araştırma Merkezi, ODTÜ Kütüphane, Arkeoloji Müzesi, İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı, ODTÜ Yaşam Merkezi, Baraka Spor Salonu, ODTÜ Rasathanesi.”

ODTÜ Rektörü Ne Dedi?
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ODTÜ'deki "kaçak yapı" iddialarıyla ilgili olarak, "Görüntüye bakarsanız, Büyükşehir Belediyesi ne yapmaya çalışıyor: Çankaya Belediyesi ve ODTÜ işi bitirmesin de Büyükşehir'e mahkum kalsın, Büyükşehir de imar karşılığında ODTÜ'den büyük bir arazi koparsın.

Bizim, öyle verecek bir arazimiz yok" dedi. Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ'nün 1956 yılında kurulduğunu belirterek, "3 ay öncesine kadar TBMM'nin de imarı yoktu.

ODTÜ büyük bir kampüs olduğu için geçmişte herhangi bir sorun olmadan kendi iç planlamasını kendisi yaptı" diye konuştu.

Daha sonra çıkan yasalarla planlamanın nasıl yapılacağının ortaya konulduğunu söyleyen Akbulut, bu çerçevede 1990'lı yıllarda Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak 1/25000'lik imar planlarının yaptırıldığını ve bunun onaylandığını söyledi. Bunun arkasından 1/5000'lik imar planlarının da hazırlandığını ve bunun da onaylandığını ifade eden Akbulut, şöyle konuştu: "Şimdi de 1/1000'likleri bitiriyoruz. Çankaya Belediyesi ile birkaç yıldır üzerinde çalışıyoruz. Sonuçlanmak üzere şu anda. Çankaya Belediye Başkanı ile de görüştük. Gecikmenin nedenlerinden birisi, 2001 yılında Teknopark Yasası çıktı. Tabii dolayısıyla o bile yeni bir farklılaşma yarattı. Neticede 45 bin dönüm araziden bahsediyoruz. 45 bin dönümlük arazi 45 kilometre karelik imar planı demek, bu öyle kolay değil. Daha dün olmuş gibi Büyükşehir Belediyesinin zamanlamasını manidar buluyorum.

ODTÜ hiçbir şey yapmamış olur da dersiniz... Öyle birşey yok. ODTÜ 10 yıldan fazladır zaten imar planlarının üzerinde çalışıyor ve işlemleri de ağır ağır hepsini yerine getiriyor. Çankaya Belediyesi ile çalışmalarımız devam ediyor." "Bundan sonraki süreçte ne olacağının" sorulması üzerine Akbulut, şöyle konuştu: "Türkiye bir hukuk devleti. Mahkemeye gideceğiz, belgelerle göstereceğiz. Biz yıllardır Büyükşehir Belediyesinin onaylarını almışız, Çankaya Belediyesi ile işlem yürüyor ve bitirme aşamasındayken bu iş...

Görüntüye bakarsanız, Büyükşehir Belediyesi ne yapmaya çalışıyor: Çankaya Belediyesi ve ODTÜ işi bitirmesin de Büyükşehir'e mahkum kalsın, Büyükşehir de imar karşılığında ODTÜ'den büyük bir arazi koparsın.

Bizim, öyle verecek bir arazimiz yok çünkü ODTÜ'nün arazisi büyük oranda orman olarak tescilli ve aynı zamanda birinci derece doğal SİT alanı."

"Enterasan Bir Zamanlama"
Para cezasının ödenip ödenmeyeceği sorusuna Akbulut, "Ne münasebet, mahkemeye gideceğiz. Hukuksal olarak biz haklılığımıza inanıyoruz" yanıtını verdi. Konuyla ilgili bütün işlemlerin evrakının Çankaya Belediyesi'nde olduğunu söyleyen Akbulut, çalışmalarının devam ettiğini yineledi.

Akbulut, "Çok enteresan bir zamanlama. Melih Gökçek kaç yıllık belediye başkanı, ona bakalım. Birdenbire bugün mü aklınıza geldi? Bu operasyonu 2 ay önce başlattı. 2 ay öncesine kadar Büyükşehir Belediye Başkanı bilmiyor muydu ODTÜ'nün imar durumunu?" diye konuştu.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.