Haberler

Ankara’da hızlı enerji trafiği

Tarih: 18 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal
Türkiye ve İsrail, içinden petrol, doğalgaz, elektrik, su ve fiberoptik geçecek Akdeniz Boru Hattı için fizibilite yapılmasına karar verdi. Fizibilite 10 ayda tamamlanacak *Gazını ve petrolünü Uzakdoğu ülkelerine pazarlamak isteyen Rusya’nın yanı sıra Azerbaycan da Türkiye ile İsrail’in projesi Akdeniz Boru Hattı’na dahil olmak istiyor.

Başkentte dün yoğun bir enerji trafiği yaşandı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, İsrail Ulusal Altyapı Bakanı ve Rus Gazprom Başkan Yardımcısı ile görüşürken, Rusya, önce Türkiye ile İsrail arasında inşa edilecek, daha sonra da Kızıldeniz’e uzanacak boru Akdeniz Boru Hattı Projesine dahil olmak istediğini taraflara bildirdi. Boru hattına dahil olmak isteyen bir diğer ülkenin de Azerbaycan olduğu bildirildi.

Hilmi Güler dün önce İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Bünyamin Ben Eliezer ile 1.5 saat görüştü, ardından Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile bir araya gelerek bir saati aşkın süren görüşme yaptı.

Herkes istiyor
Bünyamin Ben Eliezer görüşme sonrasında Ortadoğu barışına çok olumlu katkı sağlayacak Akdeniz Boru Hattı Projesinde (Medstream) 3 boru hattı bulunacağını ve bu hatlardan hampetrol, doğal gaz, su, elektrik ve fiberoptik kabloların geçeceğini ifade etti.

Bir soru üzerine, Rusya ve Azerbaycan’ı ziyaret ederek, projeye kaynak sağlama görüşmelerinde bulunduğunu söyleyen Bakan Eliezer, Rusya ile görüşmelerinde, onların da doğalgazlarının bu proje çerçevesinde Türkiye’den geçmesi görüşünde oldukları izlenimi edindiğini ifade etti.

Azerbaycan ile de görüştüklerini belirten İsrailli Bakan Eliezer, “Azerbaycan, bu projeye çok ilgi gösteriyor ve özellikle petrol hattını kullanmak istiyor” dedi.

İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Eliezer, herkesin Akdeniz’e, Kızıldeniz’e, oradan da Hindistan, Çin ve Tayvan’a kadar uzanacak olan bu projenin en kısa zamanda sonuçlanmasını istediğini dile getirdi.
Eliezer, Akdeniz Boru Hattı Projesindeki su, elektrik ve fiber optik konularının, sadece Türkiye ile İsrail’i ilgilendiren konular olduğunu vurguladı.

Beakan Hilmi Güler de, söz konusu projede fizibilite çalışmalarının 10 ay içinde tamamlanacağını belirterek, “Bu proje Samsun-Ceyhan hattını öne çıkarabilir; bu hattan yılda en az 40 milyon ton petrol taşınabilir” dedi.

‘Süre 19 güne düşer’
Uzakdoğu’ya petrolün halen 39 ile 49 gün içinde taşındığını, bu hattın devreye girmesiyle sürenin 19 güne kadar düşeceğini vurgulayan Enerji ve Tabiiö Keaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bunun da navlun açısından önemli bir kazanım sağlayacağını belirtti.

Güler, Hindistan’a kadar uzatılacak borunun petrol sektörü açısından sonuçlar doğuracağını vurgulayarak, 10 gün içinde önce Türkiye, İsrail, Hindistan enerji müsteşarlarının, ardından iki hafta içinde de bakanlarının bir araya geleceğini söyledi.

Maliyet 2 milyar avro
Fizibilite çalışmalarının ardından geçecek 3 yıl içinde hattın yapımının tamamlanmasının planlandığını kaydeden Bakan Hilmi Güler, Karedeniz’i Kızıldeniz’e bağlayacak enerji koridoru projesi olan Akdeniz Boru Hattı’nın maliyetinin ise henüz tam olarak belirlenmediğini ifade etti. Akdeniz Boru Hattının maliyetinin asgari 2 milyar avro olacağı tahmin ediliyor. (Radikal)

Gazprom: Samsun-Ceyhan Boru Hattı’yla da ilgiliyiz
İsrailli bakanın hemen ardından Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Medvedev ile görüşen Enerji Bakanı Güler, Rusya’nın Akdeniz Boru Hattı Projesiyle ilgilendiğini söyledi.

Rusya’nın Türkiye’deki enerji projelerine de ilgi gösterdiğini kaydeden Güler, önümüzdeki dönemde Rusya ile doğalgaz ve petrol konularında önemli çalışmalar yapılacağını, bölgenin ihtiyacı olan enerji arz güvenliği konusundaki yatırımları ele aldıklarını bildirdi.

Medvedev de Akdeniz Boru Hattının yanı sıra, Gazprom’un petrol alanında faaliyet gösteren şirketi Gazneft aracılığıyla Samsun-Ceyhan Boru Hattıyla ilgilendiklerini söyledi. Rus heyetinin görüşmede, Tuz Gölü başta olmak üzere yeraltına inşa edilecek doğalgaz depoları ve bazı büyükşehirlerin doğalgaz dağıtımı konularıyla ilgilendiğini bildirdiği öğrenildi.

Güler, Batı hattı üzerinden Rusya’dan gelen yıllık 6 milyar metreküplük doğalgazın 2011’de sona erecek kontratının yenilenmesi ve Rusya’dan alınan 4 milyar metreküplük doğalgaz kontratının özel sektöre devriyle ilgili onay sürecine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Hem Mavi Akım’ın kapasitesinin artırılması, hem de 2011’de bitecek kontrat konusunda ana prensipler üzerinde görüş birliğimiz var. Rusya gazı Türkiye’ye satmaya devam etmeyi arzuluyor. Bunun özel sektör aracılığıyla mı Botaş üzerinden mi olacağı konusunu ise ayrıca değerlendireceğiz.”

‘Fiyatı açıklayamayız’
Medvedev bir soru üzerine Türkiye’ye satılan doğalgazın fiyatını açıklayamayacaklarını ama petrole dayalı bir formülle hesaplanan doğalgaz fiyatının Avrupa geneliyle aynı seviyelerde bulunduğunu söyledi. Medvedev uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak doğalgazdaki fiyat artışına rağmen, doğalgazın Türkiye’de hala diğer ürünlere göre avantajlı olduğunu savundu.

Medvedev ,Nabucco projesine Rusya’nın bakışının sorulması üzerine Medvedev, Avrupa’nın gaz ihtiyacını karşılamak üzere Rusya’nın inşa etmekte olduğu Güney Akım boru hattının bu hatta rakip olmadığını söyledi. Aynı şekilde petrol taşımak üzere Rusya’nın inşa edeceği Burgaz-Dedeağaç projesinin de Samsun-Ceyhan’ın rakibi olmadığını kaydeden Medvedev, bu projelerin her birinin farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik olduğunu, piyasaların hepsine de ihtiyacı bulunduğunu ifade etti. Medvedev Türkiye’nin Sibirya’da petrol ve doğalgaz sahalarında üretim hakkı talebine sıcak bakmadıkları mesajını da verdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.