Haberler

Atatürk Havalimanı kendi enerjisini üretecek

Tarih: 18 Temmuz 2008 Kaynak: NTVMSNBC
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uygulanacak projeyle havaalanının tüm elektrik ihtiyacı, ısıtmanın yüzde 40, soğutmanın ise yüzde 35’i karşılanacak.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumundan (EPDK) Şubat 2008’de “Otoprodüktör Lisansı” alan TAV İstanbul, Atatürk Havalimanının enerjisini trijenerasyon sistemi kurarak üretecek. İstanbul Atatürk Havalimanında yapım çalışmalarına başlanan Otoprodüktör Santralinin yıl sonunda devreye girmesi planlanıyor.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul Atatürk Havalimanı, kendi elektrik ve iklimlendirme enerjisini kendi üretir konuma gelecek. Projeyle elektrik üretimi sağlanırken, atık ısı geri kazanım kazanıyla elde edilen ısının terminal iklimlendirilmesinde kullanılmasıyla da enerji harcamasında yüzde 25’lik tasarruf sağlanacak.

9,9 megavat gücünde olması öngörülen tesis, Atatürk Havalimanın tüm elektrik ihtiyacı ile ısıtmanın yüzde 40’ını, soğutmanın da yüzde 35’ini karşılayacak.

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, hava limanlarının stratejik noktalar olduğunu belirterek, kendi elektrik enerjisini üreten bir hava limanının olası elektrik kesintisi krizlerinden en az düzeyde etkileneceğini kaydetti.

Ünlü, şunları söyledi:

“Kurumumuz sürdürülebilir gelişim politikalarına paralel olarak işletmesini üstlendiği hava limanlarında en az tüketim ile en kaliteli servisi vermeyi prensip edinmiştir. Daha önce Ankara Esenboğa Havalimanında da aynı teknolojinin ürünü Otoprodüktör Santralini hayata geçirmiştik. Atatürk Havalimanında da sosyal sorumluluk bilinci, çevreye duyarlı yapımızla hizmet vermeyi sürdüreceğiz.”

Türkiye’deki hava limanları arasında ilk kez Esenboğa’da hayata geçirilen Otoprodüktör Santrali, Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından diğer hava limanlarında kullanılmak üzere örnek olarak gösteriliyor. Türkiye’de kurulu trijenerasyon tesisleri sayesinde, karbondioksit gazı salınımında 9 milyon ton azalma sağlandığı hesaplanıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.