Haberler

Dışişleri Bakanlığı Kongre Merkezi Binası Mimari Proje Yarışması Kolokyumu’nda Mimarlık Adına Her Şey Özgürce Paylaşıldı

Tarih: 21 Temmuz 2008 Yazan: Gökçe Aras

1. Ödül'den Örnek

10 Temmuz 2008’de sonuçları açıklanan Dışişleri Bakanlığı Kongre Merkezi Binası Mimari Proje Yarışması kolokyumu 18 Temmuz 2008 tarihinde yoğun bir katılımla Gazi Üniversitesi Mühendislik – Mimarlık Fakültesi’nde düzenlendi. Ödül kazanan kazanmayan birçok yarışmacının katıldığı kolokyum ve sergiye okullar tatil olmasına rağmen çok sayıda öğrencinin ve genç mimarın da katılması dikkat çekti.

Kolokyum öncesinde proje sergisi izleyicilerin çoğu tarafından gezildi. Serginin gezilmesinin ardından kolokyum katılımcılarının konferans salonuna geçmesiyle kolokyum belirlenen saatte başladı. Jüri Başkanı Doğan Hasol, yarışmayı düzenleyen ve emeği geçen bütün kurumlara ve yarışmaya katılan mimarlara teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında jüri olarak uyumlu bir çalışma yaptıklarını, çoğu kararı oybirliğiyle aldıklarını ve tarihlere uyduklarını dile getirdi. Hasol, bütün jüri üyelerinin tam katılımıyla gerçekleşen değerlendirme aşamasında danışman jüri üyelerinin de kendileri için yol gösterici olduğunu ekledi. Hasol, jürinin genel değerlendirme kriterlerini ise şu şekilde sıraladı: Kuruma ilişkin mimari kimlik, mimari dil olgunluğu, yerleşme ilkeleri, yönelme, ulaşım uygunluğu, kitle kompozisyonu, iç ve dış mekanların düzeni, işlevler, strüktür ve teknoloji.

Ödülleri bütün bu kriterleri sağlayan uygulanabilir projelere verdiklerini belirten Hasol, mansiyonları ise değişik fikirlere verdiklerini belirtti. Bu dağılımın, mansiyonlar arasında benzer bir şema bulunmamasının da açıkça görünmesinden anlaşılabileceğini belirtti.

Daha sonra sözü diğer bir jüri üyesi Özgür Ecevit aldı. Ecevit, yarışma müessesinin evlilik müessesine benzediğini, sürekli eleştiri aldığını ama daha iyi bir çözümün bulunamadığını söyledi. Bu yarışmada dikkat çeken özelliklerden bir tanesinin de peyzaj mimarlığı, akustik çözüm ve kontrolörlüğün de proje müellifine verilmesi olduğunu belirten Ecevit, yarışmacı genç mimarlara, kazanmak için birkaç defa kaybetmek gerektiğini söyledi.

 

Bu konuşmaların ardından jüri başkanı Doğan Hasol söz almak isteyen dinleyicilere mikrofonu uzattı. İlk olarak sözü, yarışmada ikincilik ödülünü alan Mimar Cem Açıkkol aldı. Seçilen ilk sekiz projeyi oldukça olumlu bulduğunu belirten Açıkkol, bu sekiz proje içinde birinci projeyi aralarında en zayıfı olarak bulduğunu söyledi. Açıkkol, yarışma şartnamesinde yer alan ve kendisinin de tasarım esnasında oldukça önemli bir veri olarak dikkate aldığı “konukevinin sonradan yapılmasına olanak verme” maddesinin birincilik ödülü kazanan projede dikkate alınmadığını belirterek kendisi gibi şartnameyi dikkate alan yarışmacıların kendilerini kirlenmiş hissedebileceğini ekledi. Açıkkol, mekansal eleştirilerini de dile getirerek sözlerine son verdi.  

Daha sonra sözü yarışmadan ikinci mansiyon alan projenin müelliflerinden Hasan Özbay aldı. Yarışmaların artmasının oldukça iyi bir gelişme olduğunu kaydeden Özbay, genel olarak yarışmaların şartnameleriyle ilgili eleştirilerini ve önerilerini dile getirdi. Daha sonra birinci ödülle ilgili mekansal eleştirilerini söyleyen Özbay, birinci projenin tasarım kurgusunun başarılı olduğunu ama detaylarına müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı. Özbay ayrıca, birinci ödülde yer alan Dışişleri şehitlerinin isminin yazılı olduğu duvarı da eleştirdi.

Eleştirilerin ardından eleştirilere cevap vermek adına sözü alan Doğan Hasol, birinci projenin bir konsept projesi olduğunu ve detaylarının değişebileceğini söyledi. Jürinin değerlendirme yaparken, "tek bir yatırımla ele alma" düşüncesini dikkate aldığını ve danışmanların da bunu onayladığını vurgulayan Hasol, birinci projenin çözümünü başarılı bir çözüm olarak gördüklerini belirtti. Jüri adına sözü alan Özgür Ecevit, Hasan Özbay’ın şartnamelerle ilgili eleştirilerine katıldığını belirterek, yarışma açan kurumların iyi bir sonuç elde edebilmeleri için teknik ve estetik açıdan ayrı ayrı değerlendirme yapacak iki jüri oluşturmaları gerektiğini söyledi.



Ödüllerle ve yarışmalarla ilgili eleştiriler genç mimarların da katılımıyla yaklaşık 1,5 saat tartışıldı. Bütün eleştirilerin ardından jüri sözü birinci ödülü kazanan projenin müelliflerinden Orhan Ersan’a verdi. Öncelikle yarışmaya emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Ersan, insanların zihninde hala mimarlığın meşruiyeti olmadığını belirterek Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde en azından kamu yapılarının yarışma yoluyla elde edilmesiyle mimarlığın kurumsal bir zemine oturacağını söyledi. Ersan, Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2003 mezunu olduğunu ve 2005’den itibaren 17 tane yarışmaya girdiğini söyledi. Yarışmalara katıldığı bu süreç zarfında şartnameleri inceledikten sonra bir kenara bıraktığını, çünkü şartnamelerin ölçülebilir şeyleri verdiğini fakat jürinin tasarımda ölçülebilir şeylerden ziyade ölçülemeyen şeyleri görmesi gerektiğini söyledi. Bu projede o ruhun olduğunu düşündüğünü vurgulayan Ersan eleştiri alan anıtsal duvarı öğrenci olduğu dönemde de yaptığını, hocasından eleştiri aldığını ve o duvardan vazgeçtiğini söyledi. Bu projede ise o duvarı, bir barış duvarı olarak gördüğünü ve acıyla başlayan duvarın, arkadaki konferans salonunda insanların demokratik olarak konuşabilecekleri bir mekana dönüşmesi fikri olduğunu söyledi. Ersan konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Yapılan eleştirileri mimarlığın yararını gözeterek çözeceğime dair buradaki mimar arkadaşlarım ve jürinin önünde söz veriyorum.”

Bu konuşmanın ardından kolokyumun sona ermesiyle katılımcılar, projelerle ilgili fikir alış-verişlerine konferans salonunun dışında devam ettiler.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.