Haberler

2008 Stirling Ödülü Finalistleri Belli Oldu

Tarih: 21 Temmuz 2008 Kaynak: Building Design Çeviren: Burcu Karabaş
2008 Stirling Ödülü finalistleri açıklandı:

- Royal Festival Hall (Allies ve Morrison)
- Westminster Academy (Allford Hall Monaghan Morris)
- Manchester Civil Justice Centre (Denton Corker Marshall)
- Accordia (Feilden Clegg Bradley Studios, Maccreanor Lavington ve Alison Brooks Architects)
- Amsterdam Bijlmer Arena Station (Grimshaw ve Arcadis Architecten)
- Nordpark Cable Railway (Zaha Hadid Architects)

Building Design Editörü Ellis Woodman, listeye giren bazı binaları değerlendirdi.

Accordia (Feilden Clegg Bradley Studios, Maccreanor Lavington ve Alison Brooks Architects)

Fotoğraf: Tim Crocker

"Accordia Binası, aslında geçtiğimiz yıl finale kalmalıydı. RIBA Jürisi’nin planları incelemesi sonucunda konut girişlerini eksik bulması ve bu nedenle ödül için aday gösterilemeyeceğini belirttiği Accordia, bu yıl adaylar arasında. Stirling Ödülleri kapsamında bugüne kadar nitelikli konut projelerinin değerlendirmeye alınmadığı da bir gerçek. Accordia, BedZed Projesi dışında ödülün tarihinde finalistler arasında yer alan ikinci konut projesi. Ancak bence oldukça önemli bir proje. İnşaat sektörünün kent merkezindeki projelere odaklandığı bir dönemde Accordia, büyük ölçekli ve sürdürülebilir nitelikte konut projelerinin önemine dikkat çekiyor."

Manchester Civil Justice Centre (Denton Corker Marshall)

Fotoğraf: Daniel Hopkinson

"Manchester Civil Justice Centre (MCJC), farklı bir bakış açısıyla biçimlendirdiği yoğun kullanım programıyla 'devlet binası' kavramını yeniden yaratıyor. MCJC, sadece yenilikçi yaklaşımıyla değil, 'Smart PFI' yaptırımlarına uygun olarak projelendirilen ilk binalar arasında yer almasıyla da öne çıkıyor. Mimarların başlangıçta yola çıktığı karmaşık planı savunabilecek nitelikte olan bina, aynı zamanda yüksek inşaat kalitesine sahip.

Ancak proje, cephe anlatımında hayal kırıklığı yaratıyor. Gelişigüzel konumlandırılmış 'modaya uygun' konsollar, binaya dev bir dosya dolabı izlenimi veriyor, bu da binanın toplumdaki rolünü olması gereken noktaya taşımaktan çok uzak.

MCJC, listedeki en iyi değil ancak en gösterişli bina ve bugüne kadar Stirling Ödülü’nün en iyiye değil en gösterişli olana verildiğine çok sık rastladık. Fakat ödül MCJC Binası’na verilirse, bu yine de bir hayal kırıklığı olur."

Royal Festival Hall (Allies ve Morrison)

Fotoğraf: Peter Cook

"Royal Festival Hall Restorasyon Projesi’nin finalistler arasında yer alması beklenmiyordu. Çünkü bu, birinci derece listelenmiş bir binaya uygulanan ve yapılan değişikliklerin oldukça yoğun tartışmalara neden olduğu bir proje. Zemin katta konumlandırılan mağaza üniteleri, binanın çevresinde bulunan kamusal alanların niteliğine zarar verdiği nedeniyle eleştirilen önerilerden sadece biri.

Konser salonunun kendisine uygulanan değişiklikler de bu oranda tartışmalı. Salonun akustik performansını iyileştirse de, salonun tavanında bulunan kontrplak tabakanın kaldırılmasının gerekliliği çok sorgulandı. Eğer bu gerekli idiyse bile, onun yerini alan kanvas 'yelkenlerin' sunulabilecek en iyi alternatif olduğu şüpheli."

Westminster Academy (Allford Hall Monaghan Morris)

Fotoğraf: Tim Soar

"Allford Hall Monaghan Morris’in Londra’nın Westway Bölgesi’nde yer alan turunçgil renklerindeki binası, İngiltere’nin sallantıdaki okul binaları programında bir referans noktası olacak nitelikte. Bina, büyük şirketlerin merkez binalarına benzerliğiyle dikkat çekiyor, bu da Westminster Bölgesi’nin Uluslararası Ticaret ve İşletme alanlarındaki ününe yapılan bir gönderme.

Projeyi diğer okul binalarından ayıran, tasarımcılarının oldukça önem verdiği detaylar. Grafik Tasarım Ofisi Studio Myerscough ile yapılan iş birliği, dikkate değer sonuçlar yaratmış. Bu sonuçlar, özellikle maddi yetersizliklerin söz konusu olduğu birimlerde gözle görülür hale geliyor.

Stirling Ödülü'nün daha önce bir okul binasına verilmemiş olması, Westminster City Academy’nin bu yılki adaylar arasında favori olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ödülün başka bir binaya değil de akademiye verilmesi, mimarlığın toplumdaki rolüne ilişkin önemli mesajlar verilmesini sağlayabilir."

Ödüle aday gösterilen diğer projeler ise şöyle:

Amsterdam Bijlmer Arena Station (Grimshaw ve Arcadis Architecten)

Fotoğraf: Mark Humphreys

Nordpark Cable Railway (Zaha Hadid Architects)

Fotoğraf: Roland Halbe
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.