Haberler

Knidos’ta ihmalin hesabını sorarız

Tarih: 29 Temmuz 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yaşar Anter
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Muğla İl Kültür ve Turizm müdürünü arayarak Knidos antik kentindeki kazıların durdurulmasıyla ilgili bilgi aldı. Günay "Çalışmalar sırasında tahribat ve suiistimal varsa hesabını sorarız" dedi.

Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki 2600 yıllık Knidos Antik Kenti’ndeki tarih talanı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı harekete geçirdi. Knidos’ta eserlerin yağmalandığı ve tahrip edildiğine ilişkin haberlerin kamuoyuna yansımasının ardından Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü’yü arayan Bakan Günay, ayrıntılı bilgi aldı. Murat Süslü, Bakan Günay’ın, "Anadolu’nun kültür ve tabiat varlıklarını günışığına çıkarma çalışmalarında meydana gelen tahribat ve suiistimal varsa hesabını sorarız. Knidos’ta bakanlığın kazı çalışmaları iznini iptal etmesi, kazıların durması anlamına gelmiyor. Kazılar bakanlığımıza bağlı arkeologlar ve müze müdürleri öncülüğünde sürdürülüyor" dediğini aktardı. Süslü, Bakan’ın, tüm ören yerlerindeki kazı ve kurtarma çalışmalarının mercek altına alınması talimatını da ilettiğini söyledi.

Suç duyurusu
Datça’daki Knidos Antik Kenti’nde, 21 yıldır devam eden kazı çalışmaları şok bir gelişmeyle durdurulmuştu. Gün ışığına çıkarılan eserlerin envanterinin yapılmadığı, depoda bekletildiği, tahrip edildiği, 2 bin yıllık moziklerin çalındığı, antik köprünün üzerine baraka inşaa edildiği ortaya çıkmıştı. Kazı başkanı Prof. Dr. Ramazan Özgan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. Elektriksiz ve susuz bölgede, Marmaris Müze Müdürü Neşe Kırdemir ile 4 işçi, eserlerin talan edilmemesi için 24 saat nöbet tutmaya başlamıştı.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.