Haberler

Atık su göle ulaşmadan kayboldu!

Tarih: 29 Temmuz 2008 Kaynak: Türkiye
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)-Türkiye ve Aksaray Üniversitesinin (AÜ) yaptığı araştırmada Konya’nın günde yaklaşık 140 bin metreküplük atık suyunun 2 yıldır Tuz Gölü’ne ulaşmadığı ortaya çıktı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, yaklaşık 28.5 milyon dolara mal olacak Konya Atık Su Arıtma Tesisi’nin sonuna yaklaştıklarını, günde yaklaşık 140 bin metreküp atık suyun çok yakında arıtılacağını söyledi. Sorgun, yıl sonunda faaliyete geçmesi planlanan arıtma tesisiyle Tuz Gölü Havzası’nın kirlilikten kurtulacağını kaydetti.

Ancak WWF-Türkiye Su Programı Alan Koordinatörü Çağrıdeniz Eryılmaz, Konya’nın atık suyunu yıllarca Tuz Gölü’ne ulaştıran ana tahliye kanalında yaklaşık 60 kilometreden sonra su görülmediğini söyledi.

Çiftçiler ürünlerini suluyor
Yaptıkları araştırmada 2 yıldır yaz ve kış Tuz Gölü’ne bu tahliye kanalından su ulaşmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Eryılmaz, “Yetkililer yılda 50 milyon metreküp su işleyeceklerini söylüyor ama bu su nerede? Kuraklık sebebiyle çiftçiler bu kanaldan çektikleri arıtılmamış suyla ürünlerini suluyor” dedi.

Tuz Gölü’ne ulaşan Konya ana tahliye kanalında bile artık su bulunmadığını vurgulayan Aksaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Semih Ekercin ise “Bu kanala kanalizasyon ile sanayi atıkları veriliyor. Yoğun şekilde ağır metal içeren bu sular sulamada kullanılıyor. Arıtmadan sonra tamamen sulamaya verilecek. Böylece gölü besleyen son kaynak da tamamen yok olacak” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.