Haberler

'İstikrarsızlık olabilir ama korkmuyorum'

Tarih: 29 Temmuz 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Necla Dalan
Dünya devi Goldman Sachs ile 6 milyar euroluk yatırım yapmaya hazırlanan Taşyapı'nın patronu iddialı konuştu. 20 milyar dolarlık inşaat projesine Rus ortak alıyor.

Goldman Sachs’ın şirketi Cogentrix Energy ile 6 milyar euroluk enerji projesini hayata geçirecek olan Taşyapı, bir Rus grupla da inşaatta ortak olmaya hazırlanıyor. Taşyapı’nın patronu Emrullah Turanlı, “Elimizde mevcut 20 milyar dolarlık hazır proje var. Rus grup kaynak ve uluslararası müşteri bulma konusunda elimizi güçlendirecek. Bir iki aya kalmaz imza atacağız. Yaptığımız anlaşmaların stresli gündeme doping olduğuna inanıyorum” dedi.

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın enerji şirketi Cogentrix Energy ile yaptığı işbirliği ile 6 milyar euroluk rüzgar, kömür ve hidroelektrik santrali projesini hayata geçirme yolunda büyük bir adım atan Taşyapı, dev bir Rus grupla da inşaat sektöründe ortak olmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin ekonomik ve siyasi nedenler yüzünden stresli günler geçirdiği bir dönemde 6 milyar euroluk enerji yatırımına imza atmalarını mucize ve ülke adına başarı olarak nitelendiren Taşyapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Rusya’dan çok büyük bir grubu yakında inşaat sektörüne dönük yatırımlar için Türkiye’ye getireceğim. Enerjideki gibi inşaatta da uluslararası ortaklık kurarak dünyaya açılacağız. Elimizde mevcut 20 milyar dolarlık hazır proje var. Rus grup hem kaynak hem de uluslararası müşteri bulma konusunda elimizi güçlendirecek. Görüşmelerimiz devam ediyor, bir iki aya kalmaz anlaşmaya imza atacağız. Bu yaptığımız büyük bir mücadeledir. Ülkemizin en stresli günlerinde böyle dev ortaklıklara ve projelere imza atarak inanılmaz bir doping olduğumuza inanıyorum” dedi.

’Bana göre bir mucize’
Enerji sektöründe 3-4 yıldır faaliyet gösterdiklerini, ihalelere girdiklerini, şirket satın aldıklarını anlatan Turanlı, “Enerji ye olan ilgimizi o günden bugüne geliştirmeye çalıştık ve bugünlere geldik. Son 2 yıldır da uluslararası yatırımcılarla görüştük. Türkiye’de neler yapabiliriz’ diye araştırma yaptık” diyen Emrullah Turanlı, bu görüşmelerde en çok Goldman Sachs’ın enerji şirketiyle ortaklık kurmayı istediklerini vurguladı. İki yıllık görüşme sürecinde şirket yetkililerine Türkiye’de demokrasi ve istikrar sorunu olmadığını, genç nüfusuyla geleceğinin parlak olduğunu dilleri döndüğünce anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Turanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yatırım miktarı artabilir
“Sonunda onlar da bize ve Türkiye’ye güvendiler ve imzaları attık. Peki ne yapacağız? Bizim zaten Tokat, Amasya, Hatay, Erzurum, Kars, Tekirdağ, Bartın ve Bolu’da şantiyelerimiz var. Hem rüzgar hem kömür hem de hidrolik projelerimiz mevcut. İlk etapta 4 bin megawatlık bir kapasiteye ulaşmayı, Türkiye enerjisinin yüzde 12’sini üretmeyi hedefliyoruz. Toplam yatırım miktarı 6 milyar euro olacak. Emtia fiyatları ve günün şartlarına göre bu rakam artabilir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ne hükümetler ne Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ne de uluslararası şirketler Türkiye’de bizimki gibi bir yatırım kararı almadı. Ortağımız geldi ve açıklamayı yaptı. Bana görE bu bir mucize. Dünyada ve Türkiye’de ekonomik sıkıntılar olabilir ama biz bu yatırımı yapacağız. Yapacağız ki torunlarımız bizi yadetsin.”

Bu yatırımlarla binlerce insanın iş bulacağını, yatırımın yapıldığı bölgelerdeki insanların ekmek yiyeceğini ve şantiyelerde kullanılacak malzemelerin yüzde 70’inin Türkiye’den alınacağını da belirten Emrullah Turanlı, Türkiye’nin enerji bağımlılığından kurtulmasına katkı sağlayacaklarını belirtti. Turanlı, “Böylece ihracattan kazanılan para İran’a veya başka bir ülkeye enerji bedeli olarak gitmeyecek, Türkiye’ye kalacak. Boşa esen rüzgar, boşa akan su ve yerin altında kalan kömür de ekonomiye kazandırılacak” dedi.

Cogentrix Energy ABD dışındaki ilk yatırımını Türkiye’ye yapıyor
- The Goldman Sachs Group’a bağlı Cogentrix Energy ile Taşyapı Grubu’na dahil Taşyapı Enerji Grubu arasında yüzde 50-50 ortaklığa dayanan ortak girişim (Joint Venture) anlaşması hafta içinde imzalandı.

- Goldman Sachs Yönetim Direktörü ve Cogentrix Energy’nin Başkanı Larry Kellerman’ın verdiği bilgiye göre, ABD’li şirket Kuzey Amerika’da enerji alanında önemli bir pazar payına sahip. Şirketin ABD’deki 10 eyalette 25 enerji santrali bulunuyor.

- Şirket, Taşyapı ile imzaladığı anlaşmayla Kuzey Amerika dışındaki ilk yatırımını Türkiye’ye yapmış olacak.

- İki şirket, Türkiye’de megawat başına 1.3-1.5 milyon euro yatırımla toplam 6 milyar dolara 4 bin megawatlık enerji yatırımını hayata geçirecek.

- Larry Kellerman, 24 Temmuz’da kamuoyuna açıklanan anlaşmaya ilişkin, yatırım için Türkiye’yi seçmelerinde, Türkiye’deki enerji talebinin büyüklüğü, Türkiye’nin ekonomik istikrarı ile bürokratik düzenlemelerin ve mevzuatın oturmuş olmasının rol oynadığını belirtti.

Ekonomi ve siyasetin bozduğu morali düzelttik
Emrullah Turanlı, enerjide hayata geçirecekleri 6 milyar euroluk projenin ülke insanı için büyük moral olacağına inandığını söyledi. Turanlı, “Herkesin morali bozuk. Ekonomi bozuk, siyaset sıkıntılı. Ülkenin bu kadar stresli olduğu günlerde inanılmaz bir moral verdiğimizi düşünüyorum. Bence sıkıntı çekeceğiz ama 1 sene, ama 3 sene sonra bütün bu sıkıntıları aşacağız. Dünyanın hiçbir yerinde işler dört dörtlük değil. ABD ve Avrupa’da da herşey güllük gülistanlık değil. İnşallah bizi iyi yönetirler de daha çabuk çıkarız bu sıkıntılı dönemlerden” diye konuştu.

Hatalar, istikrarsızlık olabilir ama ben korkmuyorum
Türkiye'de ekonomik sıkıntıların ve siyasi belirsizliklerin dönem dönem yaşandığını ama kalıcı olmadığını anlatan Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, bundan sonra da yaşanabilecek sıkıntıların kendilerini korkutmadığını vurguladı. Turanlı, “Türkiye’de ekonomik sıkıntılarımız olabiliyor, para bulmakta zorlanabiliyoruz ama ben korkmuyorum. Elbette hatalar, istikrarsızlıklar oluyor ama 40 milyon genç nüfusumuzla geleceğimiz çok parlak. Böyle bir ülke dünyanın hiçbir yerinde yok. Yüzü batıya dönük bir ülkeyiz biz, ne korkacağım... Yaptığım işler benim emeğim ama ülkemin başarısıdır.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.