Haberler

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin “Kamp Ateşi” Bu Sene Ağırnas’ta

Tarih: 29 Temmuz 2008 Yazan: Derya Karadağ



Mimar Sinan’ın doğduğu kasaba olarak bilinen Ağırnas, en az 3.000 yıllık tarihi, dehlizleri, mağaraları, yeraltı şehir kalıntılarıyla etkileyici bir yerleşim. Fakat şu günlerde kasaba, en az kendisi kadar etkileyici bir atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor. 2006 senesinde Eski Gediz’de bir grup öğrenci ve kendilerini destekleyen hocalarıyla başlatılan YTÜ Mimarlık Yaz Atölyesi, bir sene arayla 2008 senesinin Temmuz ve Ağustos aylarında Ağırnas’ta gerçekleştiriliyor.

Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu’nun Tarihi Kentler Birliği’nden Prof.Dr. Zekai Görgülü’yü bölgeye davet etmesi sonucu yapılan görüşmeler ile atölye çalışmaları için konu olarak Ağırnas’ın Gökşen Mustafa Yücel Parkı’nın düzenlenmesi seçilmiş. Bu alanda başlangıçta bir tuvalet, iki pergola ve bir amfitiyatro bulunuyormuş. Park, Mimar Sinan Evi’nin sokağının açıldığı meydanda olduğundan, burayı ziyarete gelenlerin sıklıkla kullandığı bir yol. Bölgede yaşayan kadınlar, masaları tezgah olarak kullanarak, el işlerini, gilaburu suyu gibi yöresel tadları satıyorlarmış. Mimar Sinan Evi’ne giden sokağın tam karşısında yer alan, usta mimarın Ağırnas’taki üç yapısından birisi olan Sinan Çeşmesi, bölge halkı tarafından kullanılırken, çevresinde herhangi bir düzenleme olmadığından dolayı büyükbaş hayvanların da akınına uğruyormuş. Meydanda bulunan tuvaletin arkasında yer alan Bezirhane, toprak altında ve yalnızca küçük bir delikten eğilerek girilebilecek bir durumdaymış. Tüm veriler ışığında, Gökşen Mustafa Yücel Parkı’nda Mimar Sinan Evi’ni ziyarete gelenlerin yararlanacağı bilgi panoları, kadın emeğini değerlendirme satış birimleri, Sinan Çeşmesi’nin çevresinin düzenlenmesi ve Bezirhane’nin ortaya çıkartılması için temizlenmesi kararları ortaya çıkıyor.

Proje, başlangıçta ana çekirdek kadroda yer alan öğrencilerin desteğiyle, okul döneminde boş vakitlerinde ve her Salı günü belirlenen bir saatlik sürede yaptıkları çalışmalarla şekillenmiş. Önceden keşfe gelen bir grup öğrencinin araştırmaları da projenin gidişatını etkilemiş. Dönem sonuna doğru, okul projelerinin teslimleri yaklaştığında, proje koordinatörleri Yrd.Doç.Dr. Z. Gül Ünal, Yrd.Doç.Dr. Togan Tong ve Yrd.Doç.Dr. Ebru Erdönmez’in desteği ile hızlanarak bitirilmiş. Eski Gediz’de olduğu gibi ilanlar sonucu 45 kişilik bir ekip başvurmuş. Bu ekip, Temmuz’da 15 kişinin 30 gün, Ağustos’ta ise 11 kişinin 15 gün sahada olması için ikiye ayrılmış.



Bilgi Panoları ve Kadın Emeğini Değerlendirme Birimleri
Meydanda yer alacak bilgi panoları ve dokuz adet satış biriminin temelleri, Temmuz ayının başında Ağırnas’a gelen ve bir ay süreyle çalışan grup tarafından tamamlandı. 15 kişilik öğrenci grubu, yalnızca bir gün ustayla çalışarak işi öğrendikten sonra, planlı bir şekilde temelleri kazıp, taş kırıp, grobeton üstü temel taş duvarlarını, yalıtımlarını bitirip çalışmayı belirli bir noktaya getirdiler. İlk grubun çalışmasının bitişine bir hafta kala, dokuz birimin temelleri bitmiş, bir tanesinin ise duvarları örülmeye başlanmıştı. Her birimde yapılacak yeni işlerde ustalardan bir günlük yardım alan ekip geriye kalan birimleri kendileri yapıyorlar. Taş işçiliğin zorluğu ve ekibin hızına taş yetişmemesi işlerin biraz gecikmesine yol açsa da, öğrenciler yalnızca uygulama alanında değil, iş hayatına atıldıklarında karşılaşacakları tüm durumlar hakkında kısa sürede önemli ve oldukça geniş bilgiler edinmişler. Öğrencilerle hocalar, bir konuda hemfikir, “Ağırnas, belki de yığma yapının öğrenilebileceği en doğru yer.”



Sinan Pınarı
Başlangıçta müdehale edilmesi planda olmayan Sinan Pınarı, tamamen halkın talebi sonucu şekillenmiş. Projenin önemli akslarından ve Mimar Sinan’ın bölgeye kazandırdığı üç eserinden birisi olan çeşme, büyükbaş hayvanların yalakları kullanması sonucu zarar görüyormuş. Halkın burada güneşli havalarda oturup dinleniyor olması da planlamanın yönünü çizmiş. Proje ekibi, pınarın eski taşlarını bir alan gibi düşünüp etrafına yine taştan oturma birimleri koyarak, burayı biraz daha canlandırmayı planlıyor. Temmuz sonu itibariyle, oturma birimleri için gelen taşlar, her sabah belirlenen iş bölümü sonucu burada çalışan öğrenciler tarafından düzenleniyor.

Tarihi Bezirhane’nin Ortaya Çıkışı
Önceleri yalnızca küçük bir delikten eğilerek girilebilen ve içerisindeki mekanizması tamamen toprak ve çöp yığınları altında olan tarihi Bezirhane yapısı, her gün beş kişilik bir öğrenci ekibinin, taşın yetişmediği günlerde ise tüm öğrencilerin çalışması sonucunda temizlenerek ortaya çıktı.

Bu tarihi yapı, meydan düzenlemesinin önemli üçüncü aksını oluşturuyor.

Bezirhane’den 30 kamyon toprak ve çöp çıkartan öğrenciler, Temmuz sonu itibariyle de ikinci katını ortaya çıkartacak çalışmaları yapıyor. Öğrenciler, Bezirhane’nin ortaya çıkışının kendilerini motive ettiğini söylüyorlar. Çalışma, ekibin de daha sıkı bir şekilde kaynaşmasına ön ayak olmuş.

Öğrenciler, burada bulundukları süreç içerisinde, Ağırnas Belediyesi tarafından sağlanan ve Mimar Sinan’ın evinin yanında yer alan lojman bölümünde kalıyorlar. Her gün belirli bir mesai ile sahaya giden öğrenciler, Sinan Pınarı etrafında ya da pergola altında düşüncelerini açıkca paylaşıyorlar. Her akşam, kaldıkları misafirhanenin altında yer alan, oyma ve kemerli mekanlarında “kamp ateşi” adını verdikleri toplantılarda da bu bilgi paylaşımı devam ederken, günün yorgunluğunu terasta sohbet ederek atıyorlar. Herhangi bir dönemde okulda öğrenilmesi mümkün olmayan deneyimleri ve buradaki ekip ruhunu yaşamış olmalarından kaynaklanan enerjileri, yalnızca kendilerini ziyarete gidenleri değil bölgede yaşayan halkı da etkilemiş olmalı ki ellerinde anı defterleri ile koridorlarda “x” ablasını ya da abisini arayan bir çocuğa rastlamak mümkün.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.