Haberler

Göcek’e sıkıyönetim

Tarih: 11 Ağustos 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Serhat Oğuz
Cennet koyda kirliliğin normal değerin üç katına çıktığı belirlendi. 2009’dan itibaren Göcek’e giren tekne sayısı ve turlar sınırlandırılacak. Teknelerin deşarj pompalarına uydu kontrollü sensör takılması zorunla olacak.

Türk turizminin vitrin markalarından biri olan Göcek, plansızlık ve kontrolsüzlük yüzünden bu yıl en kirli dönemini yaşıyor. Kirliliğin insan sağlığını tehdit eder noktaya gelmesi üzerine harekete geçen Deniztemiz Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Denizcilik Müsteşarlığı’na mektup yazarak sorunun çözülmesini istedi. İlgili bakanlıkların yetkilileri de Göcek’te yerel yöneticilerle bir araya gelerek kurtuluş reçetesini hazırladı.

2009’dan itibaren Göcek’e giren tekne sayısı sınırlandırılacak, teknelerin deşarj pompalarına uydu kontrollü sensör takılması zorunla hale getirilecek, gezi turlarının güzergâhı sınırlandırılacak.

‘Sağlığı tehdit ediyor’
Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı’nın (ÖÇKKB) ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bilim adamlarına bu yıl yaptırdığı araştırma, cennet koyda kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koymuştu. Araştırmaya göre, günlük tekne sayısı koyun kapasitesi aşarken, her gün 400 ton kirli su, mavi suları kirletiyordu.

Koydaki kirliliğin, denize giren insanlarda ciddi rahatsızlıklar yol açmaya başlaması üzerine bölgede yıllardır temizlik çalışması yürüten Deniztemiz Turmepa harekete geçti. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu’na yazdığı mektupta, “Mayıs ayı başından bu yana dünya hazinesi olan Göcek ve Dalaman koylarında denize girme sırasında çeşitli kaşıntı ve yaralara sebep olan mikroorganizmaların müthiş şekilde arttığı şikâyetleri gelmeye başladı.

Konunun gerçek olduğu tarafımızca saptandı” diyerek bölgede acil bir toplantı yapılmasını talep etti. Bunun üzerine 5 Ağustos’ta Göcek’te Denizcilik Müsteşarlığı, ÖÇKKB, Göcek Belediyesi, Deniztemiz ile bölgedeki tur şirketlerinin yetkilileri bir araya gelerek sorunu masaya yatırdılar.

Atıklara uydudan takip
Toplantıda çıkan sonuçlar ve daha önce hazırlanan rapor ışığında, Göcek’te 2009’dan itibaren uygulanmaya başlanması planlanan tedbirler belirlendi. ÖÇKKB’nin yürüteceği Göcek’in kurtuluş reçetesinde şu düzenlemeler yer alıyor:
- Bölgede kıyı yönetimi sistemi uygulanacak.
- Bilim adamlarının hazırladığı rapora göre koyun kirlenmemesi için 1111 tekneden daha fazla giriş yapılmaması kuralı uygulanacak.
- Mevcut şamandıra ve pompalara ilave yapılacak.
- Tur tekneleri sadece koyun batı kısmına gezi düzenleyebilecek.
- Teknelere, pompa sensörü mecburiyeti getirilecek. Uydu bağlantılı sensörlerle, teknelerin denize atık bırakması denetlenecek.

Kirlilik çok arttı
Toplantıya katılan Deniztemiz Turmepa Genel Müdürü Levent Ballar, alınacak önlemlerin 2009’dan itibaren uygulanmaya başlanması halinde iki yl içinde denizde ciddi bir temizlenme olacağını söyledi.

Dernek olarak gayriresmi şekilde yaptıkları tespitlerde, özellikle gezi teknelerinin dolaştığı güzergâhta mavi bayrak kirlilik sınırının üç katına kadar çıkıldığını vurgulayan Ballar, “Kıyı yönetim sistemine geçilmesiyle koyda hızla düzelme olacak. Çalışma kapsamında Liman Başkanlığı da güçlendirilecek. Liman Başkanlığı’nın şu anda bir teknesi bile yok” diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.