Haberler

Sinop'ta çevre zirvesi

Tarih: 11 Ağustos 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Ekotopya, Avrupa’nın dört bir yanından çevresel ve sosyal konulara duyarlı gençlerin katıldığı uluslararası bir buluşma. Yerel çevreci gruplar ve Eyfa’nın (European Youth for Action) ortak çalışmalarıyla organize edilen bu buluşmanın 20'ncisi Türkiye’de Sinop’ta düzenlenecek.

Ekotopya çevresel, sosyal, siyasal ve diğer konularla ilgili öğrenme, bilgi ve deneyim paylaşma yeri. Her yıl 200-600 kişinin katıldığı buluşmalarda, çevresel ve ekolojik konuların yanı sıra sosyal ve siyasal konularda fikirler paylaşılır, tartışmalar yapılır: küresel ısınma, ulaşım ve hareketlilik, genetiği değiştirilmiş organizmalar, organik yiyecekler, ekolojik yapılar, sürdürülebilir altyapı, küresel politika, alternatif medya, göçmenlik, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, kültürel konular vb gibi konular bunlar içersinde sayılabilir.

Ekotopya her yıl farklı bir konuyu, yapılacağı yerin konumuna, ihtiyacına ve küresel çaptaki ilgiye göre ana tema olarak seçer. Bu nedenle, 9-23 Ağustos’ta Sinop’ta düzenlenecek Ekotopya’nın konusu “Yenilebilir ve Alternatif Enerjiler” olacak.
Ekotopya aynı zamanda oldukça işlevsel, doğayla uyumlu ve kendi kendine yeterli bir yaşam pratiğinin ilkelerini ortaya koyar. Vejeteryan mutfak, dönüştürülebilir atıklar, konsensus yoluyla karar verme, alternatif enerji bunlardan bir kaçıdır.

Ekotopyacılar, nerede olursa olsun yerel ve bölgesel konularda harekete geçer ve ekolojik problemlerle karşı karşıya gelmiş halkın ve çevrenin konuya ilgisine çekmeye ve onları mücadele yolları konusunda cesaretlendirmeye çalışır.

Ekotopya kendi kendine organize olmuş bir yapıdadır. Her katılımcı kampın rutin işleyişinden sorunların çözümüne, kararların alınmasına kadar sorumludur. Ve aynı zamanda herkes yaratıcı bir program hazırlanmasından da sorumludur. Ekotopya’da ekorates adı verilen, alternatif bir ekonomik sistem geçerlidir. Buna göre kişinin yaşam standardı ve gelir düzeyi diğer varolan piyasa pazarlarının yerine geçer. Bu demek oluyor ki, Ekotopya’da yiyecek için ödediğiniz ücret, kendi ülkenizde, şehrinizde ödemek isteyeceğiniz miktarın aynısıdır.

Ekotopya İlkeleri
Kamp boyunca bütün kararlar, sabahları düzenlenen toplantılarda (morning circle) tüm katılımcılar tarafından alınır ve herkes yaratıcı bir programın oluşturulmasından ve günlük işlerin yürümesinden sorumludur.

Ekotopya’da Kamp Yaşamı ve Karar Alma Süreci
Ekotopya’da günlük işler konsensus yoluyla sabah toplantılarında belirlenir. Burada ayrıca, gün içersindeki aktiviteler, atölye çalışmaları, dinlenme eğlenme aktiviteleri ve en önemlisi temizlikle ilgili duyurular yapılır. İnsanlar, odun toplamak, duşlar için su taşımak, yemek pişirmek, temizlik gibi farklı işlere yardımcı olmak için gönüllü olurlar.

Ekotopya’da hiyerarşiye yer yoktur ve bütün katılımcılar eşittir. Kamp yaşamı içersinde çocuklardan yetişkinlere, yerel insanlardan diğer ülkelerden gelenlere kadar herkesin aynı ayrıcalıkları ve sorumlulukları vardır. Eşitlik aynı zamanda bütün kampa gelenler için günlük işlerden ve karar alma mekanizmasından sorumlu olmak demektir. Nerede olursa, katılımcılar bölgesel ve yerel eylemlerde yerel halkın ekolojik problemlerine ilgi uyandırır ve yerel organizasyonları güçlendirir.

Ekotopyaya katılan herkesten organizasyona katkı sağlaması ve buluşmanın etkin bir şekilde sürdürülmesi beklenir. Bu da herkesin günlük çalışma gruplarından birinde aktif rol alarak takımın rotasyonunu ve ekotopyadaki herkesin eşit çalışabilmesini, atölye çalışmalarına katılabilmesini ve rahatça kalmasını sağlar.

e-mail : [email protected]
http://www.ekolojikutopyalar.org/tr/
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.