Haberler

Marmaray kazısında ‘buğday’ bereketi

Tarih: 11 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal
Marmaray Projesi kapsamında yürütülen Yenikapı arkeolojik kazılarında ortaya çıkan ve M.Ö. 6200 - 6400 yılları arasınadaki ‘Neolotik yerleşme’ye ait yeni bulgular arkeoloji çevrelerinde heyecan yaratıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, kazının 1. Bölge olarak adlandırılan kısmında yer alan ‘dal örgü mimarı tarzda’ yapılardan oluşmuş Neolitik yerleşmede ‘sağlam buğday başağı’ ortaya çıktı. Yenikapı arkeolojik kazılarında daha önce Bizans öncesine ait çok sayıda mezar bulunmuştu. Ancak uzmanlar söz konusu ‘buğday başağı’nın Neolitik yerleşime dair önemli bir ip ucu oluşturduğunu belirtiyor. Kazı çalışmalarını yürüten ekipler aynı yerde dağılmış vaziyette buğday ve saman kalıntıları da buldu. Aynı açmada eksi sekiz metrede de dört adet işlenmiş ahşap tespit edildi.

Ancak gün ışığına çıkan tarihi eserler bununla sınırlı değil. Mimari alanın güneyinde ve doğusunda arkeolojik dolgunun devam edip etmediğinin anlaşılması amacıyla, sondaj yapan ekipler, eksi altı metre kotunda içi ve dışı siyah, gri renkli, çok iyi perdahlı çanak çömlek parçaları ile kemik ve çakmaktaşı aletlere rastladı. Uzmanlar Neolitik döneme ait buluntuların İstanbul’un merkezinde ortaya çıkmasının çok önemli olduğunu kaydedetti.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arkeolog Oğuz Tanındı İstanbul’da 10 bin yıl öncesine giden yerleşmenin çok az olduğunu kaydederek Yenikapı kazısında ortaya çıkan neolotik yerleşmenin bu bakımdan çok önemli olduğunu belirtti. İstanbul’da en eski yerleşimin 400 bin yıl öncesini işaret eden Yarımburgaz Mağarası olduğunu, Ağaçlı, Dudulu, Fikirtepe, İçerenköy, Pendik, Selimpaşa Mezarlık ve Tuzla’da da neolitik dönemin işaretlerinin bulunduğunu kaydetti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.