Haberler

Yılmaz: Merkez Bankası Ankara’da kalmalı

Tarih: 4 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz’ın, ‘finansal istikrar açısından bankanın karar alıcının bulunduğu yerde olması gerektiğini’ söylediği öğrenildi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın, İstanbul’da yapılan, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısında, taşınma konusunda görüşlerini aktarırken, “Finansal istikrar açısından bankanın karar alıcının bulunduğu yerde olması gerektiğini” söylediği öğrenildi.

ESK’nın basına kapalı yapılan bölümünde, ‘İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma potansiyeli’ hakkında taraflar görüşlerini açıkladı. Bu kapsamda, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ile kamu bankalarının genel müdürleri de taşınma vöe finans merkezi olma konusunda görüşlerini söyledi.

‘Maliyeti 1 milyar doları bulur’
Reuters’a toplantıda bilgi veren bir kaynak, “Yılmaz’ın konuşmasında ‘50 yıl bir ordu beslersiniz bir işe yaramaz, ama 51. yılda işinize yarayabilir. Merkez Bankası, finansal istikrar açısından itfaiye aracı gibidir. Dolayısıyla karar alıcı neredeyse orada olmalı’ şeklinde bir değerlendirme yaptı” dedi. Aynı kaynağa göre, Yılmaz finansal istikrar sorunu çıktığı zaman, bunun kamusal yükler getirdiğini, yükü de vergi mükelleflerinin üstlendiğine işaret ederek, “Dolayısıyla bu kararın alınması açısından karar alıcı neredeyse Merkez Bankası’nın da orada olması gerekir” diye konuştu.

Bu arada, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma maliyetinin 1 milyar dolar olarak hesaplandığı belirtiliyor.

Son iki yıldır İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi yapılması tartışmaları kapsamında Merkez Bankası’nın, Vakıfbank’ın, SPK’nın ve BDDK’nın İstanbul’a taşınmasını öngören yasa tasarısı bu yıl haziran ayı başlarında TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.

Kaynağa göre, BDDK Başkanı Bilgin de taşınmanın‘gayrimenkul geliştirme projesi olarak’ algılandığını ve bunun değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yeterli rekabet ortamı yaratılmasıyla İstanbul’un finans merkezi olabileceğini anlattı. Ancak, Bilgin kendi kurumunun taşınması konusunda ‘renk’ vermedi. SPK Başkanı Erol’un da genel bir değerlendirme yaptığı ve taşınmadan yana olduğu izlenimi verdiği kaydedildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.