Haberler

Şirketler çevreye yatırımla kazanacak

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Türkiye
Vestel Genel Müdürü Timur Tuncer, bugün ürettikleri ürünlerdeki enerji ve su tüketiminin 4 yıl önceki ürünlerine göre yüzde 30 azaldığını dile getirdi. Bir süredir tüketicileri evlerinde ziyaret edip tasarruflu ürünlerini bilinçli kullanmaları için eğitimler verdiklerini belirterek, tüketicilerde çevre bilincinin artmasının ‘yeşil devrim’ olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Küresel ısınma, çevrenin hızla biçim değiştirmesi, sınırlı kaynaklar ve enerji maliyetleri, “Bu çevre bizim, koruyalım” bilincini artırmaya başladı. Tüketicilerin, daha az enerji ve su tüketen, doğaya daha az atık bırakan ürünleri tercih etmeye başlaması, şirketlerin bu alana yatırımını artırdı. Otomotivden beyaz eşyaya,kadar birçok sektörde çevreyi koruyan yatırımlarla kârlılık hedefleniyor. 

Her geçen gün artıyor 
Arçelik’in verdiği bilgiye göre, Arçelik, 1990’ın başından bu yana çevreye duyarlı ürünler üzerinde çalışıyor. 2015 yılına kadar kullanılan ürünlerin A sınıfı ve altında olacağı tahminini ileten arçelik yetkilileri, ürünlerinde ve bunların reklamlarında çevre korumaya yönelik mesajlar da veriyor. BSH Ev Aletleri Kurumsal İletişim Müdürü Fatmanur Erdoğan da 2007 yılında Ar-Ge çalışmalarına dünya gelenelinde 259 milyon euro yatırım yapan BSH Grubunun, 1990’a göre su tüketiminde yüzde 67’ye, buzdolaplarında elektrik tüketiminde de yüzde 80 iyileşme sağladığını belirtti. 

Yeniliklere 1 milyar Euro 
Türk Philips’in Tüketici Aydınlatması Ülke Satış ve Pazarlama Müdürü Ömer Toy’un verdiği bilgiye göre, Türkiye’de her evde sadece 3 normal ampulün enerji tasarruflu ampulle değiştirilmesiyle, her yıl 4 bin 300 GWh ve 900 milyon YTL değerinde enerji tasarrufu elde edilebilir. Ömer Toy, “Ayrıca bu miktar, 120 milyondan fazla ağacın karbondioksit tüketimine eşit bir emisyon anlamına geliyor” diye konuştu.

İş Bankası’nın çevre fonu var
Çevreye yatırımın gerekli kıldığı finansman ihtiyacı, bankaları da harekete geçirdi. İş Bankası bugüne kadar yenilenebilir enerji yatırımlarına 600 milyon doların üzerinde, bu yıl ise 350 milyon dolar finansman sağladı. Yıl sonunda bu tutarın 1 milyar doları bulması bekleniyor. Bankanın, silah ve tütün mamulleri üretmeyen, altın aramayan şirketlere yatırım yapmak gibi hükümlerin bulunduğu Çevreye Yatırım fonu bulunuyor. İş Bankası bu fonun gelirinin yarısını Tema Vakfı ile belirlenecek projelere aktaracak. İş Bankası yetkilileri, çevreye yatırımın rekabet avantajı sağladığını dile getiriyorlar.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.