Haberler

Sıkışan müteahhide Yıldırım ile Bayraktar can simidi oldu

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Funda Özkan
1 Ocak-1 Temmuz döneminde demirin TL bazında fiyat artış oranı yüzde 80, asfalt maddesi ‘bitüm’ün artış oranı yüzde 70. Akaryakıttaki artış oranı da cabası. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Konut müteahhitleri ile bölünmüş yol müteahhitlerinin durumu perişan halde” diyor.

Yılın ilk altı ayında gündem ekonominin uzağındaydı. AKP kapatma davası ile siyasetle kalkıp, senaryolarla yatar olmuştuk.
Erdal Eren, “Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar işin peşine düşmeseydi, 6 Ağustos’ta Fiyat Farkı Kararnamesi için Bakanlar Kurulu’na yetki veren Kanun çıkamazdı” diye konuşuyor.

Kanun, 6 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Aslında Başbakan Erdoğan, mayıs başında ilgili bakanlarına müteahhitlerin sıkıntısına çözüm bulunması için talimat vermişti.

Ne var ki, siyasi kriz ekonomik çözüm yollarını arayacak mecal bırakmadı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile TOKİ (Toplu Konut İdaresi) Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın mücadelesiyle, müteahhitler şimdi rahat bir nefes aldı.

Fiyat farkı kararnamesiyle, yılbaşından bu yana petroldeki artışa paralel inşaat sektörüne darbe vuran maliyet artışları, ‘mücbir sebep’ ilan edilerek, belli bir formülle hakedişlere eklenecek.

Bu arada, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratları, devlete ek maliyet çıkacak olmasından dolayı kanunun da, kanunun yol açacağı kararnameye de karşı çıkıyordu. Kararnameyle hakedişlere maliyet artışı belki yüzde 70-80 seviyesinde olmayacak ama bir orta yol bulunacak.

Ethem Sancak’tan Bitlisli ile Siirtli kavgası
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in baba ocağında yatırımını yaptığı Limak Bitlis Çimento fabrikasının açılış töreni için İstanbul’dan yola koyulduğumuzda, Hedef Alliance Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, “Siirtliler, Siirt’in çevresindeki tüm illerle iş yapar, Bitlis hariç” diye söze başladı.

Siirtliler ile Bitlisliler arasındaki tarihi çekişmeyi anlattı. Bitlisliler, Siirtliler’e ‘zimbılok’ dermiş. Zimbilok mumbar dolması demek. Siirtliler de, Bitlisliler’e ad takmış: ‘Cacık.’ Aklıma hemen Başbakan Erdoğan’ın siyaset literatürüne armağan ettiği tanım geldi. Korumasına sinirlendiğine “Senden cacık olmaz” demişti.

Emine Erdoğan’ın hemşerilerinin, Bitlisliler’e taktığı lakap cacık, başka cacıkmış. Ethem Sancak’a anlamını sordum. Güldü, “İmansız peynir demek” dedi. Bir kez daha sordum, yağsız, lor peynire imansız peynir derlermiş. Sonra fıkra anlattı:

“Bitlisli ile Siirtli benzer suçtan idam cezasına çarptırılmış. Bitlisli’ye son arzusu sorulmuş: ‘Annemi görmek istiyorum’ demiş. Sonra Siirtli’ye sorulmuş: ‘Annesini göstermeyin’ karşılığını vermiş.”

Ethem Sancak, iki il arasındaki kavganın Bitlis’in Osmanlı’da eyalet olmasından ileri geldiğini söylüyor. Sonra da ekliyor:

“Espriler bir yana, Bitlisli Nihat Özdemir’i yalnız bırakamazdık. Memleketine muhteşem
bir yatırım yapıyor.”

85 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Bitlis’e daha önce üç kez fabrika kuruldu. İkisi sigara, biri tekstil üç fabrika da ayakta kalamadı. Dördüncü fabrikayla Nihat Özdemir, tevsi yatırımla 200 kişilik istihdam yaratacağını, dolaylı olarak da 5 bin kişiye iş ve aş imkânı sağlayacağını söylüyor. Böyle bir yatırımı yapan da fazlasıyla desteği hak ediyor.

‘Sayın Bakan sen de not al’
Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da açıkladığı eylem planıyla Gündeydoğu, Doğu Anadolu ve Konya Ovası projelerinde umut ışığı doğmuştu. 12.5 milyar dolarlık eylem planının özellikle Güneydoğu’da önemli bir dönüşüm sağlanacağı biliniyor.
Temmuz ayında müteahhitlerin tabiriyle, 60 müteahhit apar topar biraraya getirildi ve Başbakan Erdoğan başkanlığında, bakanlar Nazım Ekren, Mehmet Şimşek Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu toplantı yapıldı. Başbakan Erdoğan toplantının açılışında şunları söylemiş:

“Biz hedefleri açıkladık, şimdi siz uygulayıcılarla konuşmak istedik. DSİ ve Karayolları’na önemli ödenek aktarılacak. Sizlerden de yüksek performans göstermenizi bekliyoruz.”

Sonra tek tek müteahitlere söz verilmiş ve sıkıntılarını anlatmaları istenmiş. O toplantı, gazetelerde de Başbakan Erdoğan’ın “DPT’yi kapatacağız” sözüyle haber olmuştu. Toplantıya katılan müteahhitler anlattı:

“Başbakan bizzat, sürekli not aldı. Hatta yeri geldiğinde anlatılan sıkıntıyla ilgili olan bakana ‘sen de not alsana’ diye uyarıyordu.”

“Ortak sorun ödenek” diyorlar. 15-20 yıldır süren projeler, bu ödenek temposuyla bir 15-20 yıl daha sürer. Nihat Özdemir’in Limak Bitlis Çimento fabrikasının açılış törenine giderken anlattı, Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri. Ardından birliğin başkanı Erdal Eren, toplantı sonrasındaki gelişmeleri özetledi:

“DSİ’de ciddi hareketlenme var. 1 milyar YTL’yi aşkın birinci paket ödenek geldi, GAP’taki ödenek sorunu neredeyse çözümlenmiş oldu. Ancak Karayolları’na bu yıl için 2.5 milyar YTL ek ödenek sağlanacaktı. Şu ana kadar gelen para 700 milyon YTL kadar.”
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.