Haberler

Başkanlar Yazıyor: Geleneksel belediyecilik ömrünü doldurdu

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Aziz Yeniay
Türkiye’de ve dünyada 1980’lerden sonra devlet yönetiminde ve toplum hayatında önemli değişiklikler oldu. Devlet kurumunun yapısında ve fonksiyonlarında gerçekleşen dönüşümler, toplumsal hayat üzerinde çok önemli etkiler bıraktı. Dünya eskiye göre daha liberal ve özgürlükçü oldu. Küreselleşme süreciyle eklemlenen bu süreç önce iktisadi yapıyı, sonra da geleneksel yönetim yapılarını dönüştürmeye başladı.

Bu süreç doğal olarak ülkemizi de etkiledi. Özellikle Özal döneminde yapılan reformlar Türkiye’nin önünü ve ufkunu açtı. Ancak bu çalışmalar bir müddet sonra inkıtaa uğradı. AK Parti hükümetleriyle beraber kamu yönetim aygıtını çağdaş ihtiyaçlara göre dönüştürme çalışmaları yeniden başladı ve hem hükümet düzeyinde, hem de yerel yönetimler alanında Avrupa Birliği uygulamalarını da dikkate alan önemli reformlar gerçekleştirildi.

Bu dönemde her şeyi kendi eliyle yapmaya çalışan hantal ve merkeziyetçi devlet anlayışı son buldu, yerinden yönetim uygulamaları güçlendirildi.

Bu dönüşümler yeni bir belediyecilik anlayışının gelişmesini de sağladı. Bu anlayışa göre, belediyecilik asfalt, park bahçe yapmak ya da çevre temizliği gibi klasik yerel hizmetlerin ötesine geçmelidir. Çağdaş belediyecilik tüm bu hizmetlerin yanı sıra, kent sakinlerinin hayat kalitesini arttırması ve bu amaçla kentin fiziki şartlarının iyileştirilmesinin yanı sıra, sosyal ve ekonomik gelişmesinin sağlanması ile de kendini görevli kabul eder.

Daha açık bir ifadeyle, yeni belediyecilik anlayışı eğitim, kültür, sanat, spor, kişisel gelişim, mesleki eğitim, istihdam, güvenlik, sağlık, çocuk bakımı, yaşlılara ve engellilere yönelik hizmetler, şehrin ekonomik gelişiminin planlanması ve özel sektör kuruluşlarının desteklenmesi, göç olgusu ve göçmenlerle ilgili hizmetler gibi hayatın her anını ve alanını kuşatacak biçimde faaliyet alanını genişletmiştir.

Küçükçekmece’nin Yeni Belediyecilik Vizyonu
2004 yılına kadar temel belediye hizmetlerinin sunulmasında bile büyük problemler yaşanan Küçükçekmece’de, bu sıkıntıları çözmesi gereken Belediye’nin, başta mali olmak üzere her alanda önemli kurumsal problemleri söz konusuydu.
Yeni belediyecilik vizyonu doğrultusunda Küçükçekmece’yi İstanbul’un kenarındaki mutsuz bir varoş olmaktan çıkarmak ve kentli bir hayata imkân sağlayacak biçimde dönüştürerek, bir “Küçük İstanbul” haline getirmek için önemli projeleri hayata geçirdik.

Ayazma ve Tepeüstü gecekondu bölgelerinin modern konutlara dönüştürülmesi ve 1300 ailenin gecekonduda yaşamaktan kurtarılması ilk zikredilmesi gereken uygulamadır. Bu projede kentsel dönüşüm sadece fiziki ortamın dönüştürülmesi ile sınırlı tutulmamıştır. Aynı zamanda bölge sakinlerini kentli hayata adapte edebilmek için sosyal dönüşüm çalışmaları da gerçekleştirilmiş ve okuma yazma kurslarından, mesleki eğitime ve sağlık hizmetlerine kadar bir dizi sosyal gelişimi sağlayacak uygulama hayata geçirilmiştir.

2010 yılında Küçükçekmece’yi İstanbul’un kültür ilçesi yapmak için de önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir. İstanbul’un en modern kültür merkezleri ilçeye kazandırılmış ve açık hava aktivitelerine imkân sağlayacak amfi-tiyatrolarla ilçemizin kültür-sanat faaliyetleri için altyapısı zenginleştirilmiştir. Küçükçekmece bu yıl 16 gün süren uluslararası bir festivale ev sahipliği yapmıştır.

Artık Küçükçekmece hak etmediği varoş görünümünden kurtularak, uluslararası arenada tanıtımını yapan, hedeflerini ilçe, şehir ve hatta ülke sınırlarının ötesine taşıyan bir ilçe olmaktadır.

* Küçükçekmece Belediye Başkanı
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.