Haberler

‘İzinsizler’ Yasallaşıyor

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Onurkan Avcı
BirGün Gazetesi’nin ortaya çıkardığı AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Muhammer Usta’nın benzinliğin yanında olmasına rağmen hizmet vermek için izin aldığı Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi’nin ardından, şimdi de Kadıköy’deki Ataşehir Memorial Tıp Merkezi’nin de birkaç ay ruhsatsız hizmet verdiği bilgisine ve hemen yanında akaryakıt istasyonu bulunduğu itirazlarına rağmen AKP’li İstabul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da onayıyla ruhsatlandırıldığı ortaya çıktı.

Ateşle Yaklaşmayın Hastane Var
Özel hastane furyası giderek yaygınlaşıyor. Hastane sahibi olmak isteyenler sınır tanımazken, İBB Başkanı’nın onayıyla imar usulsüzlükleri de artıyor. İBB’nin komisyon raporları, İstanbul Kadıköy’deki Ataşehir Memorial Tıp Merkezi’ nin sahip olunan ruhsatın aşılarak inşa edildiğini ve 2006-2008 arasında ruhsatsız hizmet verdiğini kanıtlıyor.

İBB’nin 14 Mart 2008 tarihli komisyon raporuna göre; Kadıköy Küçükbakkalköy Mahallesi’nde hastanenin bulunduğu arazinin ‘konut alanı’ndan çıkartılarak ‘ada ticaret alanı’na çevrilmesi ve bu sayede hastane yapılabilmesi için İBB’ye teklif götürüldü. Fakat arazide zaten izinsiz şekilde yapılmış 6 kat inşaatın halihazırda mevcut olduğu raporda belirtilirken, ekte sunulan Kadıköy Belediyesi’nin 2006 yılı tarihli tutanağı, başvurunun yapıldığı 2008 yılına kadar inşaatın ruhsatsız olduğu gerçeğini su yüzüne çıkardı.

İtirazlar Dikkate Alınmadı
Hastanenin meşrulaştırılması için yapılan teklife gelen itiraza ise İBB’ye bağlı Planlama Müdürlüğü destek çıktı. Resmi itirazda;

-Teklifte geçen "Bodrum katları emsale dahil edilmeyecektir" ibaresinin şahsın istediği kadar bodrum katı yapabileceği hakkını doğurduğundan İstanbul İmar Yönetmeliğiyle çelişmesi

- Söz konusu arazinin 25 metre yakınında akaryakıt istasyonu bulunduğu için tehlike arz etmesi ve bu koşulda özel sağlık tesisi yapılma teklifinin plan bütünlüğünü bozucu nitelik taşıması

- Yapılan teklifin kabul edilmesi dahilinde sonucun emsal teşkil edici olması unsurlarına değinilerek teklifin iptali istendi.

2 CHP’li, 7 AKP’linin oluştuğu 9 kişilik komisyon kurulu, 9 ‘evet’ oyuyla itirazı redderek usülsüz teklifi 13 Haziran 2008’de onayladılar ancak Ataşehir Memorial Tıp Merkezi’nin sahipleri bu kararı bile beklemeyip kurdelelerini çoktan kesmişti.

Benzinlikli Hastanenin Güvenliği
İlgili yönetmeliğe göre bir hastanenin mevcut akaryakıt istasyonuna en az 50 metre uzak olması gerektiğini ancak raporlarda görüldüğü gibi Memorial Tıp Merkezi’nin yanındaki akaryakıt istasyonuna 25 metre uzaklıkta olduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan, "Plan notlarına baktığımızda ‘avan projeye göre’ diye bir ifade var ki bu da bütün koşulları arazi sahibinin yapabileceği anlamına geliyor. Bu kavram da ortaya böyle sorunlar çıkarıyor.

2006’da Kadıköy Belediyesi’nin tespit yazısından sonra 2008’de gelen tekliften anlıyoruz ki burası bir süre ruhsatsız hizmet vermiş, çünkü iskân raporu almadan hastane ruhsatı alınamaz. Ayrıca ‘gerekli önlemlerin alınması’ notu düşülerek benzinliğe olan 25 metre yakınlık İBB’ce onaylanmış. Peki o zaman bu kanunlar, 50 metre kuralı niye var? Bu tür özel plan tadilatları emsal teşkil eder ve yasanın herkese eşit durma gerekliliğinden ötürü, yarın bütün parsel sahipleri benzinliğe komşu olmalarına rağmen özel sağlık tesisi izni talep edebilir" dedi.

‘Kaçağı Meşrulaştırdılar’
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman yapının bir süre ruhsatsız hizmet verdiğine işaret ederek, "İlk sorun bu meclis kararı sonrasında kaçak olarak yapılmış bir yapının plan tadilatı marifeti ile meşrulaştırılması" dedi. İBB’den kabul gören teklifte yapıya İmar Yönetmeliği’ne aykırı şekilde sınırsız bodrum katı yapma hakkı tanındığını belirten Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm bu plan notlarına bakıldığında, dava konusu plan değişikliğiyle ayrıcalıklı imar hakkı tesis edildiği görülüyor. Bu plan değişikliği kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı. Getirilen sağlık tesisi fonksiyonu mevcut bütün planlarla çelişiyor. Yapılaşma koşullarının tariflenmemiş, ulaşım, yerleşim yoğunluğu vb. önemli kriterler açısından hiçbir araştırma ve etüd yok. Yapılan işlem, yasa ve yönetmeliklerin tariflediği süreçler açısından ise hukuka aykırı düşüyor. Benzin istasyonu yanında böyle bir fonksiyon verilmesi durumu ise hastane gibi kamusal kullanıma sunulacak bir yapı için potansiyel bir tehlike teşkil ediyor."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.