Haberler

28 milyon dolar toplayan Kemer Country’liler ‘büyük’ ortak arıyor

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Necla Dalan
Kemer Country’yi yaratan Esat Edin’in 55 milyon dolarlık borcunu üstlenmek ve siteyi icradan korumak üzere organize olan Kemer Country ve Kütük Ev sakinlerinin oluşturduğu Ortak Girişim Platformu, 28 milyon dolar para topladı. Platform, 55 milyon doları tamamlamak için büyük ortak aramaya başladı. Yeni plana göre kurulan şirketin yüzde 50’si büyük ortağa, kalan yüzde 50 ise 28 milyon doları toplayan sakinlere verilecek

Borusan CEO’su Agah Uğur, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Garanti Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ar, UND eski Başkanı Çetin Nuhoğlu gibi iş dünyasının önde gelen isimlerinin oturduğu, İstanbul’un en prestijli konut projesi Kemer Country’de, mal sahiplerinin Esat Edin’in borcundan kaynaklanan riski bertaraf etmek üzere oluşturduğu platform çalışmalarını genişletti.

Süre 30 Ağustos’a uzadı
Edin’in sahibi olduğu Kemer Yapı büyük borç batağına düşünce Kemer Yapı’nın, Kemer Country içinde yer alan haklarının, alacaklılar tarafından icradan satılması tehlikesi üzerine Mayıs’ta harekete geçen site sakinleri, 55 milyon doları toplamaya karar verdiler. Ancak son katılım tarihi olan 30 Haziran’a kadar 55 değil sadece 28 milyon dolar toplanabilince katılım süresi 30 Ağustos’a uzatıldı. Ayrıca şirketin yarısının şirket veya şahıs olmak üzere tek bir büyük ortağa satılmasına karar verildi. Yeni plana göre, site sakinlerinin kurduğu şirketin yüzde 50’si büyük ortağa, kalan yüzde 50’si ise 28 milyon doları toplayan sakinlere katılım oranlarına göre verilecek.

4.400 bin hisseye bölünecek
Kemer Country sakinlerinin oluşturduğu yapı, toplanması gereken 55 milyon dolar dikkate alınarak, her biri 12 bin 500 dolar nominal değerde 4 bin 400 hisseye bölünmesini öngörüyor. Evler için minimum ve maksimum satın alınabilecek hisse senetleri miktarları da bir tablo ile belirlendi. Payına düşenden daha fazla hisse almak isteyen büyük yatırımcılar için de 1.200 hisse ayrıldı. Bu kategoriye girmek için en az 20 hisse talep etmek gerekiyor. Bu kategori hisselerden alanlar şirketin yönetimini tespit etme ve projelerden öncelikli gelir elde etme imtiyazına da sahip olacak.

Mektup yazılarak mülk sahiplerine riskler anlatıldı
Kemer Country için harekete geçen Ortak Girişim Platformu, tüm sakinlere mektup göndererek şu uyarılarda bulundu: “Golf alanları icra yolu ile satılırsa yeni sahibi tarafından yapılaşmaya açılabilir. Böyle bir arazinin imara açılması, bizim evlerimizin tüm değerini düşürür. Orman üst kullanım hakkı ve turizm izni iptal edilebilir. Bu durumda orman üst hakkı kullanılarak yapılan (Kütük evler kastediliyor) tüm evler risk altında olacaktır. İpotekli evlerin icra yoluyla satılması gündeme gelir. Kemer Golf Club kapanabilir. 2B arazisinin yoğun yapılaşmaya açılması halinde buraya başka bir alıcı yoğun inşaat yapabilir. Bu durumda Yalıkonaklar ve Kemerboyu arkasında Çin Seddi gibi bir etki yaratır.”

Çözümü satın almada buldular
Ortak Girişim Platformu’nun mektubunda çözüm yolu olarak da Kemer Yapı’nın devralınması formülü ortaya kondu. İlk başta korkutucu gibi gelen bu alternatifin yapılan fizibiliteye göre kârlı bir yatırıma dönüşebileceği vurgulanıyor. Yapılan çalışmaya göre 902 ev kendi içinde şirketleşmeye gidecek ve Kemer Evleri A.Ş’yi kuracak. Kütük evlerdeki intifa hakkı sahipleri de bir şirketleşmeye gidecek ve onlar da Orman Evleri A.Ş.’yi oluşturacak. Bu iki şirket eş paylarla Kemerliler A.Ş.’yi oluşturacak ve bu şirket de Kemer Yapı’nın alacaklıları ile masaya oturacak. Nakit iskontoları alınarak ibralaşılacak.

Hisseler alınacak
Diğer taraftan Esat Edin ile devir protokolü yapılacak ve hisseler teminat altına alınacak. Temlik işlemleri bittiğinde ihtiyaten tüm alacaklılara çağrı yapılacak ve bilanço kesinleştirilecek. Şirket hisseleri Edin’den devralınacak. Kemerliler A.Ş. adına devralınan Kemer Yapı’da bir altın hisse oluşturulacak. Bu altın hisseye 3 önemli konuda imtiyaz tesis edilecek. Bu altın hisse ile orman üst hakkı ve yapılaşma, golf alanları üzerindeki yapılaşma ve 2B arazisi üzerindeki yapılaşmaya yönelik veto hakkı oluşturulacak.

Esat Edin ‘Öncelik Kemerli komşularımın’ dedi
Yale Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra denizcilik sektöründe çalışan Esat Edin, ardından aile şirketi Kemer Yapı ve Turizm’de işleri ele aldı ve 1986’da Kemer Country projesine start verdi. Kemer Country, 1992 yılında İtalya Bologna’da düzenlenen “A Vision of Europe” sergisinde “Türkiye’de şehir planlamasına Avrupalı yaklaşım getirdi” denilerek ödül verildi. Bugün 2 bine yakın kişinin yaşadığı Kemer Country her zaman statü göstergesi olarak nitelendirildi. Esat Edin, site sakinlerinin girişimi için, “Kemer Country ve Kemer Golf&Country Club projeleri yeni yatırımlar eşiğinde. Borçların ödenmesi ve yatırımların yapılması için ek sermaye gerekiyor. Bu nedenle yeni yatırımcı ortak girişi gündemde. Kemerli komşuların yapacakları teklife öncelik veriyoruz. Biz de gerekeni yapmaya hazırız” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.