Haberler

Sadece Şile Feneri değil, artık Şile'de aydınlık

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü tarafından İstanbul’un önemli sayfiye alanlarından olan Şile;150 yıldır yanan fenerine yakışır bir biçimde aydınlatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü’nün Şile’de yürüttüğü bölgesel aydınlatma projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında; Tarihi Şile Kalesi, Şile Festival Alanı, Büyük Mendirek Yolu, Küçük Mendirek Yolu, Şile Limanı, Balıkçı Barınakları, İstanbul Caddesi ve Belediye Meydanı ile çeşitli caddelerin aydınlatıldı. Proje kapsamında, ilçeye ulaşımın sağlayan Şile otobanı aydınlatılarak ilçenin ulaşımı daha güvenli hale getirildi.

Projede göz önünde bulundurulan ölçütler öncelikli olarak bölgenin sahip olduğu turizm potansiyelinin, ekolojik dengenin gözetilmesi ve ekonomik ömrünü tamamlamış aydınlatma sistemlerinin yenilenerek yerlerine bölgenin özgün dokusu ile bütünleşen, modern aydınlatma tekniklerine sahip, yüksek verimli aydınlatma tesislerinin kurulması yoluyla noktasal cazibe merkezlerinin oluşturulmasıdır.

Projede öncelikle Şile Bezi Festivali’nin ve diğer sosyal faaliyetlerin yapıldığı meydan ele alınmış olup; ikinci aşamada etkinliklerin gerçekleştiği özel gecelerde dengeli ışık yayan mendireklerin üzerindeki aparatlara takılabilinen projektörler ile yapılan yüksek aydınlatma seviyesine sahip uygulamalar gerçekleştirildi.

Şile Limanı ve balıkçı barınaklarının bulunduğu bölgede deniz ve şehir konseptine uygun, balıkçı teknesi formunda estetik aydınlatma direkleri ile balıkçılara sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı temin edildi.

Büyük ve Küçük Mendirek Yolunda kullanılan Şile babaları, yolu denizin içinde uzanan bir iz gibi vurgulamakta ve içi ile dışında farklı renkler kullanılarak aydınlatılan tarihi Şile Kalesi ile ziyaretçilere görsel bir zenginlik sunmaktadır. Önceden güvenlik sorunu nedeni ile atıl olan bu mendireklerin aydınlatıldıktan sonra halk tarafından geceleri yürüyüş parkuru olarak da kullanılması sağlandı.

Şile siluetinde önemli bir yere sahip çeşitli kuşların yumurtlama alanı olan tarihi Şile Kalesi’nin, düşük enerji tüketimine sahip ultraviyole ışın yaymayan LED teknolojisinin kullanıldığı aydınlatma sisteminde küçük boylu aydınlatma gereçleri kullanılmıştır. Ayrıca yine enerji tasarrufu için gece belirli bir saatten sonra kale aydınlatmasında düşük seviyeli uyku moduna geçilmektedir.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.