Haberler

Sasalı Doğal Yaşam Parkı Eylül'de açılıyor

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Şafak
İzmir'de 425 dönüm alana kurulan doğal yaşam parkı tamamlandığında Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları birliğine (EAZA) de otomatikman üye olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Eylül ayı sonlarında kapılarını ziyaretçilere açacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yıldız Sezgin, Çiğli ilçesi Sasalı beldesinde kurulmakta olan Doğal Yaşam Parkında, altyapı çalışmalarının hızla sürdüğünü ve açılışının yapılacağı Eylül ayınının sonlarına yetiştirileceğini söyledi. 425 dönüm alana kurulacak olan parkta, hayvanların iç ve dış barınaklarıyla idari ve sosyal faaliyet binalarının yapımının bitirildiğini belirten Sezgin, şöyle konuştu:"Bu barınaklar, doğal yaşama uyumlu ve ekolojik dengeler göz önünde tutularak yapılıyor. Hayvanlar için göletler ve özel havuzların yapımıhala devam ediyor. Bu arada hayvanat bahçesine yeni türlerin ilaveedilmesi çalışmalarımız da sürüyor. 72 yıldır hizmet veren ve kısa süre önce ziyaretçilere kapatılan Fuar Hayvanat Bahçesi'ndeki hayvanları da bu ay içinde taşıyacağız. Çevre düzenlemesinin ardından göletlere suların basılmasıyla son bulacak çalışmanın ardından, Eylül ayı itibariyle doğal yaşam parkımızın kapılarımızı ziyaretçilere açmayı planlıyoruz.

Türkiye'nin ilk tropik merkezi
Çevre ve İzmir Fuar Hayvanat Bahçesi Müdürü Çağlayan İnanlı ise Fuar'daki hayvanat bahçesinin "koleksiyon tipi bahçe" olduğunu vesadece insanların hayvanları görmesinin amaçlandığını söyledi. Sasalı'daki parkın 425 dönüm alana, günümüzün doğal yaşam içinde olma anlayışı ve ekolojik dengeler göz önünde tutularak kurulduğunu ifade eden İnanlı, şöyle konuştu:"Burada 4 dönümlük alanda Türkiye'nin ilk tropik merkezi oluşturulacak.Tropik bitkiler ve balık türleri olacak. Timsah, sürüngen, yılan ve kertenkelelerin bulunduğu bölümde egzotik papağan türleri, meyve yiyen yarasalar açıkta uçacaklar. Yağmur ormanlarındaki ısı ve nem oranları otomatik olarak ayarlanacağından, ziyaretçiler kendilerini yağmur ormanlarında yürüyor hissine kapılacak. Çocukların hayvanlar iledoğrudan temas etmeleri sağlanacağı ortamlar da hazırlıyoruz. Ayrıca,burada gönüllülerden oluşan eğitmenlerimiz olacak. Parkta yer alankonferans salonlarında eğitilerek, sertifika verilecek. Gelecek çocuklargönüllü eleman eşliğinde yaşam parkını gezecek ve hayvanlar hakkındabilgi verilecek."

Yeni hayvanlar gelmeye başladı
İsrail'den getirilen Asya filinin yanı sıra siyah makak ve lemur türüolan 15 maymun ile 4 Afrika mahmuzlu kaplumbağa getirildiğini ifade eden İnanlı, şunları kaydetti: "Doğal Yaşam Parkı tamamlandığında daha önce üyelik başvurusu yaptığımız Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği'ne (EAZA) üyeliğimiz gerçekleşmiş olacak. Zaten bu projemizi EAZA ile ortaklaşa yürütüyoruz. Asya filinin gönderildiği İsrail ile aramızda kardeş bahçe sözleşmemiz var. EAZA'ya üye olan bir ülkeden herhangi bir hayvanın talebinin kabul edilmesi, o ülke projesinin de onayı anlamına gelir. Bubağlamda geçen günlerde talep ettiğimiz Asya filinin gönderilmesi buaçıdan önemli bir kriterdir. Bu da çalışmalarımızda bize moral kaynağı oldu."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.