Haberler

Büyükşehir alternatif enerji üretiyor

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Davut Şahin
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi alternatif enerji kaynaklarına yöneldi. Rüzgar ve güneş enerjisi ile çöpten elektrik üreten Büyükşehir'in kısa süre içinde bitkisel ve hayvansal atıklardan da enerji üreteceği belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi çağın büyük ihtiyacı olan enerjinin alternatif yollardan üretilmesi için düğmeye bastı. İzaydaş'ta çöpten elektrik enerjisi üreten sistemde yaptığı iyileştirme çalışmalarıyla işe başlayan Büyükşehir, Gebze Gaziler Dağı ve İZAYDAŞ fabrika alanı içine kurulan iki tribünle rüzgar enerjisinden de elektrik üretmeye başardı. En kötü şartlarda bile yüzde 30 verimlilikle çalışan Gebze Gaziler Dağı'ndaki santral, aylık 40 bin KW elektrik üretiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Erkan Ayan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Özellikle Kandıra rüzgar ve elektrik enerjisi üretmede potansiyel bir ilçemiz. Bu bölgemiz rüzgar enerjisi üreten Çeşme Alçatı'dan farklı değil. Bu enerji kırsalda da elektrik enerjisinin gelişmesini sağlar" bilgilerini verdi.

Güneş enerjisi
Enerji üretmede alternatifleri değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, sadece rüzgar enerjisiyle yetinmedi. Doğu Kışla Parkı'nın aydınlatılmasında bu kez güneş enerjisini kullanarak Türkiye'de bir ilke imza attı. Parkın aydınlatılması için futbol tribünlerinin üzerine güneş enerjisi panelleri konuldu. Büyükşehir Belediyesi alternatifler konusunda yaptığı çalışmalarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile geçtiğimiz günlerde masaya oturan Büyükşehir, bu kez hayvansal ve tarımsal atıklardan elde edilen biyogazdan elektrik üretimi sağlayacak. Büyükşehir'e araştırma ve uygulama projesi kapsamında 2009 yılına kadar bitirilecek olan çalışmada Kocaeli, Akdeniz, Ege ve Süleyman Demirel üniversiteleri de destek veriyor.

Çöp
1997 yılında faaliyete geçen çöpten enerji üretme sisteminde ise Büyükşehir Belediyesi'nin 4 yılda yaptığı atılımlarla büyük mesafe kat edildi. Bu sistem, atıkların yakılması sonucu çıkan enerjiden buhar tribünlerinin desteğiyle elektrik üretiyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.