Haberler

Kozak altına direniyor

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Türkiye’nin çam fıstığı cenneti Kozak Yaylası, altın madeni tehdidini her geçen gün daha fazla yaşıyor. Geçimlerinin önemli bölümünü çam fıstığı ihracatıyla sağlayan bölge sakinleri, yaşam alanlarının altına kurban edilmemesi için mücadele veriyor. Son olarak yayladaki Kaplan Köyü’nde gerçekleştirilen ÇED bilgilendirme toplantısında da yurttaşlar, kararlılıklarını “Burada madencilik yapılamaz, yapmakta ısrar eden haindir” söylemiyle dile getirdiler.

Kaplan Köyü, sadece Kozak Yaylası’nın değil Türkiye’nin zengin bütçeye sahip sayılı köylerinden biri olarak biliniyor. Gerçekleştirilen toplantıya, yayladaki 16 köy muhtarının yanı sıra, yaklaşık 900 yurttaş, Ege Bölgesi’ndeki çevre derneklerinin temsilcileri, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, çevre ve orman il müdürlüğü yetkilileriyle, Ayvalık Belediyesi meclis üyeleri de katıldı.

Katılımcılar, bakanlığa gönderilmek üzere hazırladıkları itiraz dilekçelerini imzalayarak, toplantı yetkililerine tutanakla ilettiler.
Yuhaladılar
Koza Altın tarafından işletilmek istenen madenin projesini üstlenen SRK danışmanlık şirketi yetkilisi, “158 hektar alan üzerinde çit içinde açık ve kapalı ocak sistemiyle maden çıkaracaklarını, siyanür kullanmayacaklarını, 100 kişi istihdam edeceklerini, buradan ayrıştıracakları maden rezervini Bergama Ovacık Tesisleri’ne taşıyacaklarını” söyledi. Yetkili, konuşma bitiminde Kozaklılar tarafından yuhalanarak ve alkışlarla protesto edildi.

Yöre sakinleri adına söz alan Yukarıbey Muhtarı İlhan Çakır, “Ülkenin yıllık bin 200 ton çam fıstığı ihracatının bin tonu bu yöreye ait. Kozak ülkemize 50 milyon dolarlık bir ihracat geliri sağlıyor. 100 kişiyi istihdam etmekten bahsediyorlar. Zaten bu yöreye çalışmak üzere günde 150 kişi geliyor.” dedi.

Maden sahasının Madra Çayı Havzası’nda bulunduğuna dikkat çeken Aşağıbey Köyü Muhtarı Sıtkı Bilgi de, aynı bölgede daha önce ruhsat alan bir maden firmasının, yargı kararıyla engellendiğini, yenilerine nasıl izin verildiğini anlamadıklarını vurguladı.

Kozak Yaylası Çevre Gönüllüleri adına konuşan Gülden Karabudak da, bölgenin çam fıstığı ihracatında lider konumda olduğunu anımsatarak, “Burası tüm Türkiye’ye örnek olan, göç alıp vermeyen ve pilot bölge seçilen bir beldedir. Burada yapılacak her türlü faaliyet için bir değil bin kez düşünülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Ertan Abalı, bölgede yapılacak altıncılık çalışmalarının, Dikili, Ayvalık ve Altınova su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de, “Kozaklıların bu dimdik duruşunu kutluyorum. Bölgeleri, toprakları adına gösterdikleri bu haklı duruşun karşısında hiç kimse duramaz. Dikili’den Madra’ya kadar uzanan su havzalarımıza zarar verilmemesi için var gücümüzle çalışacağız” dedi. Yurttaşlar, toplantı anında ve toplantı bitiminde “Kozak’ın altını çam fıstığıdır”, “Kozak’ın üstü altından değerlidir”, “Koza Kozak’ı kazamayacak” sloganları attı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.