Haberler

Ormanlar özelleştirme kurbanı

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Emre Döker
Son dönem ardı ardına çıkan orman yangınlarında, hükümetin “özelleştirme” politikalarının da etkili olduğu belirtiliyor. Önce İzmir Menderes, ardından da Antalya’da çıkan yangınların ortak nedeni enerji iletim hatlarının kopması olarak gösterildi. AKP hükümetinin, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası’yla kamu yatırımlarını engellediği, bu alanı da piyasalaştırarak yangınların önünü açtığı savunuluyor. Elektrik Mühendisleri Odası oluşturduğu heyetle, ülkede çıkan yangınlarda enerji iletim hatlarının ne kadar etkili olduğunu araştırma kararı aldı.

Türkiye gündeminin öncelikli maddeleri arasında yer alan yangınlarda, Menderes’te 800 hektar, Antalya’da ise 5 bin hektar alanının kül olduğu açıklanmıştı. Enerji Piyasası Yasası’nı TBMM Başkanlığı’na geçen ocak ayında sunduğu önerge ve yaptığı konuşmalarla eleştiren, yaz döneminde yangınların önüne geçilemeyeceği uyarısı yapan CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, öngörülerinde haklı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Taşeronlaşmam
Ayhan önergesinde, yasayla kamu yatırımlarının önüne geçildiğini ve deneyimli uzman personelin giderek sayısının azaldığını vurgulamıştı. TEDAŞ’ta taşeronlaşmanın ağırlık kazandığını ve siyasi olarak hükümete yakın ’ehil’ olmayan kişilerin göreve getirildiğini bildiren Ayhan, bu nedenle elektrik arıza, bakım ve yenileme çalışmalarında sıkıntılar yaşandığını söylemişti.

Uyarılarının dikkate alınmadığını belirten Ayhan, şunları söyledi: “4628 sayılı Elektirik Piyasası Yasası’yla kamu yatırımları engellenirken özel sektör yatırımlarının önü açıldı. Bu arada deneyimli uzmanlar uzaklaştırıldı ve taşeronlaşma başladı. İzmir Menderes ve Antalya’daki yangınların, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıkladığı gibi enerji nakil hatlarının kopmasından kaynaklandığını biliyoruz. Görüyoruz ki enerji hatlarının yenilenmemesi, Türkiye’nin akciğeri olan Akdeniz ve Ege’deki ormanların yok olmasına neden oluyor. Zamanında bakımlar, yenilenmeler yapılsaydı, en azından Menderes ve Antalya’daki yangınların önüne geçilebilirdi. Bu yangınlar hükümetin beceriksizliğini ve vurdumduymazlığını tescil etmiş oldu.”

Tasfiye
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen de, enerji alanının piyasalaştırılmasının “dolaylı” sonucu olarak yangınların yaşandığını kaydetti. Çeçen, “TEDAŞ’ta iş bilen çalışanlar tasfiye ediliyor. Kamunun bu alandan el çektirilmesiyle hatlarda bakım yapacak ekipler dağıtıldı. Artık işler para kazanma düzleminde gerçekleştirilmeye başlandı. Bu yangınlara zemin hazırladı. Bu sürecin sonucunda da büyük yangınların oluşmasına neden oldu. Enerji nakil hatlarının yangınlarda ne kadar etkili olduğunu öğrenebilmek için oda içinde heyet oluşturduk. Ülkede yaşanan talan, soygun düzeni bizim de bu konuda devreye girmemize neden oldu” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.