Haberler

Kayra’nın gizemi için işbirliği

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet
Ege Üniversitesi ile Almanya Würzburg Üniversitesi ilk kez ortak bir arkeoloji projesinde işbirliğine gidiyor. Dört yıl önce başlayan ve adını Marmaris’in Hisarönü Köyü’ndeki "Bybassos" isimli ören yerinden alan proje Türk, Alman ve Lübnanlı 22 kişilik ekiple yürütülüyor.

Helenistik dönemde Bozburun Yarımadası’nda yaşayan Kayra isimli halkın nasıl yaşadıklarını, neyle geçindiklerini, kültürlerini ve tarihlerini araştırıp, öğrenmek amacıyla bu projeyi başlattıklarını ifade eden Würzburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Winfried Held, "Kayraları araştırmak istememizin sebebi, yeni bir konu olması ve bu konu hakkında daha önce yapılan çok detaylı araştırmaların olmamasıdır" dedi.

Bozburun Yarımadası’nda Rodos hakimiyeti ile birlikte değişiklikler olduğunu ifade eden Held, şunları söyledi:

"Rodoslular yarımadada iki farklı değişiklik yaptılar. Bunlardan birisi güvenlik amacıyla yapılan askeri limanlar, diğeri de şarap üretimi ve ihracatıdır. Bu dönemde Kayralılar şarap üretimi için üzüm eziyorlardı. Onun için bütün yamaçlar teras şekline getiriliyordu. Sonra bu ürettikleri şarapları ihraç ediyorlardı. Bozburun Adası’ndaki yerleşim yerlerinden biri olan Bybassos Helenistik dönemde çok büyük bir ihraç potansiyeline sahipti."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.