Haberler

Diyanet camisi VİP değil ama Türkiye’de ilk

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Yasemin Arpa


Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “VİP için cami” yaptıracağı haberi üzerine Başkan Yardımcısı Er NTVMSNBC’ye açıkladı: İbadetin VİP’i olmaz. VİP değil, ama Türkiye’de ilk olacak, neoklasik bir cami yapılacak. Prof. Er, Diyanet'in camisinin maketini de NTVMSNBC'ye verdi. 

“Diyanet İşleri Başkanlığı VİP için 15 bin kişilik cami yaptırıyor” haberi üzerine, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er’i aradık. Er, bu haberi yalanladı ve asıl haberi NTVMSNBC’ye verdi. Yapımı 15 milyon doları bulacak cami için “İbadetin VİP’i mi olur! Kesinlikle VİP için cami yapmamız sözkonusu değil. Protokoldekiler de gelir, vatandaşlar da. Herkes aynı safta durur” diyen Er, Türkiye’de ilk kez neoklasik tarzda bir cami yaptıracaklarını açıkladı.

Prof. Dr. İzzet Er, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2000 yılında taşındığı Eskişehir yolu üzerindeki binasının yanında yapılacak cami için NTVMSNBC’ye şu bilgileri verdi:

15 Bin Değil, 5 Bin Kişilik
“Biz öncelikle kendi ihtiyacımız için bir cami düşündük ve bunu projelendirmeye çalıştık. Bizim (Diyanet İşleri Başkanlığı’nda) 1000’e yakın personelimiz var. Bunlar şu anda bir spor salonunda namaz kılıyor. Dolayısıyla bunlar için bir ihtiyaç var. Arkamızda Atatürk Hastanesi’nden gelen hasta yakınları var. Zaten orası her geçen gün büyüyor, bir sağlık sitesi de olacakmış. Arkadaki Mustafa Kemalpaşa mahallesinde hiç cami yok. Danıştay binası yapılacak, Tarım Bakanlığı için de 20 katlı bina yapılacağı söyleniyor. Dolayısıyla bu çevredeki potansiyeli de düşünmek zorundayız. Çünkü cami her zaman her yere yapılmıyor. Böyle bir düşünceyi realize etmeye çalıştık. Cami 15 bin kişilik değil, 5 bin kişilik olacak. Kapalı alan olarak içeride yaklaşık 5 bin kişi namaz kılabilecek. 3098 metrekare caminin içi. 0,60 metrekareye bir insan sığdığını düşünecek olursak, tam 5 bin kişi içeride ibadetini rahatlıkla yapabilecek.”

Prof. Er, “İbadetin VİP’i olur mu” sorumuzu, “Hayır, hayır. Kesinlikle öyle birşey yok. İbadette herkes aynı safta yer alır. İbadette herkes eşittir. VİP’i yoktur bu işin. Allah katında en yüksek protokolde bulunan insanlar da sıradan bir insanda aynıdır” yanıtını verdi. Er, şöyle devam etti:

VİP için Cami Yapmamız Sözkonusu Değil 
“Diyelim ki, sayın Cumhurbaşkanı bu camiye gelmek istedi.

Hangi camiye giderse gitsin, orada güvenlik tedbirleri alınır. VİP durumunda olanlar için gerekli tedbirler alınır. Kesinlikle VİP için cami yapmamız sözkonu değil. Ama vatandaşlardan protokole dahil olanlar da gelir, herhangi bir vatandaş da gelir. Camide bunlar için yer ayrılmış değildir. Herkes aynı safta durur ve namazını, ibadetini eda eder. VİP cami, şu cami, bu cami diye bir düşüncemiz yok.

Kocatepe Camisi'ne Alternatif Değil
“Gazetelerde, internet sitelerinde Kocatepe Camisi’ne ‘ye alternatif olduğu yazdı. Kesinlikle böyle birşey yok. Burada bir ihtiyaç belirdi. Çevredeki potansiyel dikkate alınarak 5 bin kişilik düşünüldü. Zannederim Kocatepe daha büyüktür. Ona alternatif diye birşeyimiz olamaz, fiziken de olamaz.

2 Bin Araçlık Otopark Alanı Var
“Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı şehitlerimizi Kocatepe Camisi’nden kaldırıyor. Cenaze sahibi hangi camiden cenazesini kaldırmak istiyorsa önceden onu ilan ediyor zaten. Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı şehitlerimizi isterse yeni yapılacak camiden de kaldırabilir. Çünkü cami, trafiği rahat bir bölgede bulunuyor. Altında da 2 bin araçlık otopark alanı var.

Yapımını Sosyal Hizmet Vakfı Üstlendi
“Caminin yapımını Sosyal Hizmet Vakfı üstleniyor. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak cami yapımına bütçe ayırmıyoruz. Temel atma töreni Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda olacak. Bu hafta 1-7 Ekim’de oluyor. Ancak bu yıl Ramazan Bayramı tatiline isabet ettiği için 13-19 Ekim’e çektik. Davetlilerin genel durumunu dikkate alarak temel atma töreni için bir tarih tespit edeceğiz.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.