Haberler

Hititler'e ait devlet binası bulundu

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: CNN Türk
Çorum'un Boğazkale İlçesi'nde yapılan kazılarda Hitit İmparatorluğu'na ait 'devlet binası' gün ışığına çıkarıldı.

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde, sürdürülen arkeolojik kazılarda, Hitit uygarlığına ait bir devlet binası bulundu.

Hattuşa ören yerinde özel bir firmanın sponsorluğunda sürdürülen kazı çalışmalarına başkanlık yapan Alman Arkeoloji Enstitüsünden Doç. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hattuşa'daki arkeolojik kazıların tarihe ışık tutmaya devam ettiğini söyledi.

Ören yerinde, haziran ayında başlatılan 2008 yılı kazı çalışmalarına Hattuşa şehir surları içindeki Sarıkale önünde devam edildiğini bildiren Schachner, 15 kişilik ekibin yer aldığı çalışmaların eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Kazı çalışmalarında Hitit uygarlığına ait yeni bir devlet binasını gün ışığına çıkardıklarını anlatan Doç. Dr. Schachner, "Sarıkale ile Yenicekale olarak isimlendirilen mevkiler arasında kalan platonun ortasında bulunan Hitit devlet binasını iki yıl süren çalışmanın sonucu ortaya çıkardık" dedi.

Kazı bölgesindeki çalışmalar sırasında tarihi bina içinde çok sayıda seramik parçası bulduklarını kaydeden Schachner, şu bilgileri verdi:

"Bulunan parçalar birleştirilmeye başlandı. Tabak, kase ve şu ana kadar eşi benzeri bulunmayan iki vazo bulduk. Yapıda çalışmalarımız sürüyor. Burada bulduğumuz seramik parçaları ve diğer eserler, Boğazköy Müzesi'nde sergilenecek en nadide eserler arasında yer alacak."

"Hattuşa'nın yüzde 30'u gün ışığına çıkarıldı"
Türkiye'nin ilk arkeolojik kazıları arasında yer alan Hattuşa kazılarının 102 yıldır sürdürüldüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Andreas Schachner, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda tarihi başkent Hattuşa'nın yüzde 30'unun gün ışığına çıkarıldığını bildirdi.

Sarıkale mevkisinde devam eden çalışmalarda Hitit tarihine ışık tutan önemli yerleşim katmanlarına rastladıklarını vurgulayan Schachner, "Bu yılki çalışmalarımız neticesinde Hititler ve öncesindeki yerleşimlere ait pek çok eseri Boğazkale Müzesi'ne kazandırmaya hedefliyoruz" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.