Haberler

Karadeniz'in suyu boşa akıyor

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Doğu Karadeniz'de bulunan kullanılabilir 13 milyar metreküp su gücünün sadece yüzde 2'sinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü yüzde 98'inin ise boşa aktığı açıklandı.

Doğu Karadeniz'deki kullanılabilir 13 milyar metreküp su gücünün yüzde 98'inin boşa aktığı açıklandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, Türkiye'de acilen ulusal su yönetimi konusunda sağlam politikalar oluşturulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Önsoy, 5. Dünya Su Forumu'nun 2009 yılında Türkiye'de yapılacak olmasının, ülke adına önemli ve büyük bir fırsat olduğunu, bunun iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin su kaynakları açısından şanslı olduğunu, ancak bu kaynakları verimli ve sağlıklı şekilde yönetmesi konusunda sıkıntılar yaşadığını ifade eden Önsoy, "Ülkemizde acilen ulusal su yönetimi konusunda sağlam politikalar oluşturulmalı. Türkiye'de su yönetimi yapılamıyor. Biz suyu değil, su bizi yönetiyor" dedi.

Prof. Dr. Önsoy, son yıllarda gündemde olan küresel ısınma, iklim değişikliği gibi konularda adeta "felaket tellallığı" yapıldığını savunarak, şunları söyledi:"Yandık, bittik diyorlar, öyleyse hiç konuşmayalım. Çözümler vardır,henüz kapı kapanmış değildir. Çok büyük boyutlarda kuraklık yok, belkison 1-2 yıldır kuraklık yaşıyoruz, ama bunlar birer periyottur vedeğişir. 1 yıllık değişimleri fazla abartarak, korkmamak lazım. Korkmak yerine problemlere çözüm bulmak için çalışmalıyız. Sorunların çözümü vardır, ancak en büyük sıkıntı bilimle uygulamanın koordinasyonundaki eksikliktir. Uygulamadaki sıkıntılar nedeniyle suyun yönetimini iyi bir şekilde yapamıyoruz."- 

"Doğu Karadeniz'de suyun %98'i boşa akıyor" 
Enerji ve teknoloji çağının yaşanmakta olduğunu belirten Prof. Dr.Önsoy, "Günümüzde artık, her şey enerjiye bağlı. Hızla ilerleyen teknolojilerden geri kalmamak için enerjiyi de ekonomik üretmeli ve kullanmalıyız" diye konuştu. Prof. Dr. Önsoy, sudan elde edilen elektrik enerjisi maliyetinin, doğalgazdan elde edilene göre 10 kat daha ucuz olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:"Türkiye'nin, yıllık yaklaşık 186 milyar metreküp yüzeysel su potansiyeli bulunuyor. Bu miktarın 150 milyar metreküpü kullanılabilir durumda olmasına rağmen, ülke genelinde sadece yüzde 35'i elektrik enerjisi üretiminde kullanılabiliyor."

Doğu Karadeniz'de ise kullanılabilir 10 milyar metreküp yıllık su potansiyelinin sadece yüzde 2'sinin elektrik enerjisinde kullanıldığına dikkati çeken Önsoy, şunları kaydetti: "Geçmiş yıllardan beri, uzun vadeli ve tutarlı politikaların olmayışı nedeniyle, dere ve akarsularımız boşa akıp gidiyor. Üç yanımız denizlerle çevrili, yaklaşık 3 bin 500 kilometre deniz kıyımız olmasına rağmen, denizlerimizi ekonomik olarak kullanamıyoruz. Sularımız konusunda yeni ve akılcı planlamaların uygulamaya girmesine bilimadamları olarak destek vermeye her zaman hazırız." Prof. Dr. Hızır Önsoy, Samsun-Artvin arasındaki sahil şeridinde yapılan incelemeler sonucunda 13 milyon metreküp suyun boşa aktığının tespit edildiğini vurgulayarak, "Doğu Karadeniz'de bulunan kullanılabilir 13 milyar metreküp su gücünün sadece yüzde 2'si elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Suyun geriye kalan yüzde 98'lik bölümü ise boşa akıyor. Bu güç mutlaka enerjiye dönüştürülmelidir" diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.